sponsoreret indhold
SPONSORERET indhold

Alt du skal vide om stamceller fra navlesnoren

Se videoen, hvor en jordemoder fra Danmarks eneste stamcellebank svarer på spørgsmål om stamceller og bliv blandt andet klogere på, hvor forskningen er i dag og hvad du kan gøre for at sikre dit kommende barn.

Af:: Mette Petersen
07. jul. 2017 | Børn | Vores Børn

I et forsøg på at oplyse om muligheden for at få nedfrosset stamceller fra navlesnoren, har vi på Vores Børns Facebook spurgt jer om, hvad I gerne vil vide om emnet.

Spørgsmålene stillede vi til en jordemoder fra stamcellebanken Vita34, og det er der kommet en lille video ud af. Her kan du blandt andet få svar på:

  • Hvordan det foregår, når man opsamler stamceller

  • Om der er nogen risici forbundet med opsamlingen af stamceller

  • Om søskende kan bruge hinandens stamceller

  • I hvilke tilfælde stamceller kan bruges med den teknologi, vi har i dag

Du kan også høre historien om lille Jan på tre år, som blev ramt af en livstruende sygdom og reddet af sin brors stamceller.

Læs også: 5 metoder til at sikre dit barns fremtid

Stamceller fra navlesnoren: Q&A

Spørgsmålene fra jer blev ved med at tikke ind, efter vi havde slukket kameraet. Vi har samlet spørgsmål og svar herunder.

Spørgsmål 1:

Hvornår skal navlesnoren klippes, for det kan bruges? Hvor længe kan de opbevares og bruges? Hvor afgørende er egne stamceller ift. anden behandling i de tilfælde, hvor de bruges? Hvad er prisen – synes at have læst, at der er forskellige “pakker”?

Svar: Vi anbefaler, at navelsnoren klippes 1-2 minutter efter barnet er født. Når stamcellerne opbevares ved -180 grader, er de i en biologisk dvale, som betyder, at de bevarer deres egenskaber. Alt tyder på, at de kan opbevares hele livet. Priserne varierer – alt afhængig af hvilke stamcellekilder vi opsamler fra og hvor længe man ønsker, at vi opbevarer dem. Priserne ligger fra 19.100 – 36.200 – du kan se detaljerne og priserne på vores hjemmeside her 

Læs også:  Fem gode grunde til at opbevare dit barns stamceller

Spørgsmål 2:

I siger, at der pt. er 80 sygdomme som navlesnors stamceller kan bruges til, har i en liste over hvilke, og bruges de her i Danmark?

Svar: Ja, stamceller fra navlesnoren anvendes i behandlinger i Danmark. Du kan blandt andet læse alt om sygdomme på denne uafhængige hjemmeside

Læs også: Nedfrysning af stamceller er en investering i fremtiden

Spørgsmål 3:

Er det korrekt, at der kun er til en behandling og er det nok med en enkel behandling?

Svar: Opsamlingernes størrelser varierer fra barn til barn. Det er korrekt, at en gennemsnitlig portion navlesnorsblod rækker til en behandling af et barn op til 40 kg. Der forskes i opformering af stamcellerne, dvs. at øge mængden. Hvis man også opsamler selve navlesnoren, har man en højere koncentration af stamceller. Det er et meget relevant spørgsmål, som er meget kompliceret at svare på – da det afhænger af sygdommens karakter og hvor langt i sygdomsforløbet patienten befinder sig. Alt andet lige – så er én transplantation som regel tilstrækkelig.

Spørgsmål 4:

Vil det sige at hvis man har 2 børn, så skal man gerne have taget stamceller fra dem begge to, fordi de KUN kan bruge hinandens og ikke sin egne? Vil det så sige at hvis man kun har et barn og får taget stamceller fra, så kan barnet ikke bruge sin egne stamceller?

Svar: Man kan sige, at søskende kan ‘krydsforsikre’ hinanden til sygdomme, hvor man ikke anvender egne stamceller. Dog findes der også sygdomme/tilstande hvor egne stamceller kan medvirke i behandlingen. For eksempel viser et forskningsstudie aktuelt, at egne stamceller kan bruges til at minimere skader i hjernen efter episode med iltmangel.

Læs også: Stamceller fra dit barns navlestreng kan redde liv