Børn med allergi

Foto: iStock Bliver dit barn ramt, vil det ofte være noget, han har arvet fra en i familien, og pollenallergi er tit forbundet med andre allergityper.

Børn med allergi

Alt du skal vide om børn og pollen

En ny sæson med røde øjne, løbende næser, nys og i værste fald vejrtrækningsproblemer er skudt i gang. Find ud af, om dit barn har pollenallergi, og hvilke forholdsregler du i så fald kan tage.

Vil nyseturene ingen ende tage, og har dit barn ofte røde øjne og to lange streger under næsen, kan det være, at I har fået en pollenallergiker i familien.

Pollenallergi er nemlig noget nær en folkesygdom i Danmark, og selv om de fleste først oplever symptomer i teenagealderen, kan sygdommen allerede vise sig i barndommen.

Omkring 2 procent af de 6-8-årige får symptomer, mens 7-8 procent af skolebørnene døjer med pollenallergi. Meget få børn under 6 år får dog pollenallergi.

Bliver dit barn ramt, vil det ofte være noget, han har arvet fra en i familien, og pollenallergi er tit forbundet med andre allergityper.

LÆS OGSÅ: Kvit allergi med kost og klud!

Flere allergier på én gang

Risikoen for, at dit barn udvikler pollenallergi, er derfor større, hvis andre i familien har en form for allergi, eller dit barn allerede har astma, fødevareallergi eller børneeksem. Med andre ord; dit barn arver evnen til at udvikle allergi – ikke allergien i sig selv. Det betyder også, at hvis dit barn er allergisk over for én type pollen, har hun en øget risiko for også at blive allergisk over for en anden.

Mange pollenallergikere ‘krydsreagerer’ desuden på forskellige former for madvarer og får kløe i munden. Kroppen kan simpelthen ikke skelne mellem de allergene stoffer i for eksempel birkepollen, æbler og hasselnødder, da de ‘ligner’ hinanden.

Selv om dit barn er meget ramt nu, behøver det dog ikke altid at være sådan. Hun vil altid have allergien, men det sker ofte, at symptomerne bliver mildere eller endda helt forsvinder med alderen.

Forebyg sygdommen

Hvis du vil undgå, at dit barn udvikler allergi, er der faktisk noget, du kan gøre. Du kan så vidt muligt holde det fra de stoffer, man kan udvikle en allergi overfor. Hvis der allerede er allergikere i familien, er der derfor ingen grund til at plante et stort birketræ i haven eller at lade dine børn tumle rundt i nyslået græs.I praksis kan du dog ikke skåne dine børn helt og aldeles for pollen. Hvis de er arveligt disponerede for pollenallergi, vil den pollen, de udsættes for, en dag få bægeret til at flyde over, og allergien bryde ud. Men grænsen for, hvor mange ‘dråber pollen’ et enkelt menneske kan tåle at blive udsat for, er individuel og kan ikke forudsiges. Derfor kan pollenallergi også bryde ud i alle aldre.LÆS OGSÅ: Sådan undgår dit barn allergi

Regnvejr er det bedste vejr

Mængden af pollen afhænger både af vejr og af typen af pollen. Lige efter at det har regnet, og på fugtige morgener og nætter, er der f.eks. mindre pollen i luften end i den tørre middagssol. Græspollen flyver højst omkring 1 km væk fra planten, mens træpollen kan svæve med vindene mange hundrede kilometer væk.

Pollenallergi eller astma?

Pollenallergi kan i svære tilfælde give astmalignende symptomer, men sammenhængen mellem astma og allergi rækker desværre videre end det. Astma-børn har større chance for at udvikle allergi som voksne, og undersøgelser viser, at ubehandlet pollenallergi kan udvikle sig til astma. Derfor er det vigtigt at holde symptomerne nede og behandle effektivt.

Hvad er pollenallergi?

I Danmark kommer de allergifremkaldende pollen fra hassel, el, elm, birk, græs og bynke. Pollenallergi er en allergisk reaktion, der opstår i slimhinderne, når der er pollen i luften. Symptomerne på allergien kommer derfor kun i den periode, hvor den eller de typer pollen, man er allergisk for, er i luften.Symptomerne kan være alt fra rindende øjne, løbende eller tilstoppet næse, henover lettere kløe i øjne og næse, små nyseture til kraftige reaktioner i lungerne med vejrtrækningsproblemer. Hvordan, dit barn reagerer, afhænger af, hvor mange pollen der er i luften og selvfølgelig dit barns allergiske niveau.

Pollenallergi eller forkølelse?

Symptomerne på pollenallergi minder meget om en helt almindelig ‘uskyldig’ forkølelse, men uden feber og med klar og vandig snot. Hvis dit barn har vedblivende ‘forkølelses’-symptomer på den typiske pollen-årstid, bør du kontakte lægen og få dit barn undersøgt.Med en priktest kan lægen se, om der er allergier, og det samme kan man med en blodprøve.

Sådan behandler man pollenallergi

Junior har set på forskellige former for behandling af pollenallergi. Det er dog vigtigt at understrege, at du altid bør tale med dit barns læge, om dit barn overhovedet har brug for behandling, og om det i så fald skal være forebyggende eller lindrende. Det afhænger nemlig af typen og graden af symptomer.

Antihistamin
Ved en allergisk reaktion frigiver kroppen histamin. Det er histaminet, der giver dit barn kløe, løbende næse og rindende øjne, og som får hende til at nyse. Medicin med antihistaminer forhindrer histaminet i at give disse allergireaktioner. Findes både i øjendråber, næsespray og tabletter.

Binyrebarkhormon
Binyrebarkhormon (også kaldet steroid) nedsætter graden af betændelse i slimhinderne, så hævelser falder, og luften kan passere frit gennem næse og mund. Findes både i øjendråber, næsespray, tabletter og injektion.

Naturprodukter
Pas på naturprodukter som naturlægemidler og kosttilskud, som kan indeholde pollenekstrakter og derfor kan give en allergisk reaktion hos pollenallergikere.

Hvis du vil vide mere

Har du brug for råd og vejledning om pollenallergi, kan du ringe til Astma-Allergi Danmarks Rådgivning på tlf. 4343 4299. Du kan selv tjekke dagens pollental på tekst-tv, www.astma-allergi.dk, www.dmi.dk eller ved at tilmelde dig på www.astma-allergi.dk og få sendt en daglig mail med dagens pollental, pollenvarsling og gode råd.

Godt at vide

  • Jo mere dit barn anstrenger sig, jo mere luft og dermed pollen indåndes. Har dit barn svære symptomer, så undgå så vidt muligt fysiske aktiviteter udendørs. Evt. medicin gives før fysiske anstrengelser.
  • Et par solbriller, cykelbriller – eller svømmebriller – mindsker pollen i øjnene.
  • Er dit barn allergisk over for græspollen, så lad ham blive indendørs, når der bliver slået græs, da mange græspollen-allergikere også reagerer på græssafter.
  • Hæng ikke tøj til tørre ude i pollensæsonen.

4 råd: Sådan kan du forebygge

  1. Gør rent mindst én gang om ugen for at få bugt med den pollen, der sidder i støvet.
  2. Hold døre og vinduer lukkede, men luft ud dagligt. Helst morgen og aften, hvor der svæver færrest pollen rundt. I svære tilfælde kan det være en god idé at sætte pollennet op på vinduerne, der holder en stor del af pollen ude. Der vil dog altid komme pollen ind gennem sprækker og med jeres tøj og hår.
  3. Vask eller skyl dit barns hår inden sengetid, så der ikke kommer pollen i sengen.
  4. Hold bilens døre og vinduer lukkede. Indstil ventilationen på recirkulation, og installér evt. et pollenfilter.

Kilder: Janne Sommer og Betina Hjort fra Astma-Allergi Danmark, www.astma-allergi.dk

LÆS OGSÅ: Skru ned for kemien i hverdagen

LÆS OGSÅ: 8 tips til et sundt indeklima på børneværelset

LÆS OGSÅ: Læge: 10 ting du ALTID skal have i medicinskabet

Se, hvad vi ellers skriver om: Børnesygdomme