Amning
SPONSORERET indhold

Ammeambulance: Få hjælp, når amningen ikke fungerer

En ammeambulance sikrer nybagte mødre hjælp i krisesituationer efter fødslen. Hvis amningen ikke fungerer, speeder ambulancen op og kommer grådkvalte mødre til undsætning.

Af:: Mette Simensen, Voresbørn.dk, september 2014
18. sep. 2014 | Børn | Vores Børn

En tårevædet nybagt mor og en baby, der nægter eller ikke magter at tage fat om mors bryst.

Det er en følelsesmæssig rutsjetur at blive mor, og hvis amningen ikke fungerer, kan det hurtigt slå en hormon-besat kvinde ud af kurs.

Rigshospitalet har i et halvt år sat sig for at hjælpe nybagte mødre i ammekrise med en hotline og en såkaldt ammeambulance, der rykker ud, når baby ikke vil spise fra mors bryst.

Amning for fuld udrykning

Ammeambulancen er en del af et pilotprojekt på Rigshospitalet, der sikrer, at forældre kan få hjælp hele døgnet af en jordemor, hvis de har behov. Det skriver Dr.dk.

Sundhedsplejerske Dorthe Fischer er glad for tiltaget, for hun oplever ofte i sit professionelle virke, at nybagte mødre har brug for særlig støtte i den allerførste tid med baby.

”I dag bliver forældre sendt meget tidligt hjem fra hospitalet efter fødslen, og så er de pludseligt helt alene med de udfordringer, som amningen kan give, fortæller hun.

LÆS OGSÅ: Amning gone wrong: “Jeg følte mig som en dårlig mor”

Familiens sundhedsplejerske kommer nemlig først forbi de nybagte forældre fire eller fem dage efter fødslen, og meget kan volde problemer inden da.

”Jeg oplever, at mange flere mødre har svære eller mislykkede amninger i dag, fordi de bliver sendt så tidligt hjem fra hospitalet. Nogle gange opgiver moren simpelthen at amme på grund af startvanskeligheder, mens andre går en meget hård oplevelse i møde for at få det til at fungere,” siger sundhedsplejersken.

Hun hilser derfor ammeambulancen velkommen, og håber at andre regioner og hospitaler vil tage ideen til sig.

”Det er en rigtig god idé, at nybagte forældre kan henvende sig til jordemoren efter normal arbejdstid, da problemer med amning også opstår ud på aftenen. Det er godt for forældrene, at uddannet personale kan yde støtte og hjælp i hjemmet, hvor familien føler sig mest tryg”.

LÆS OGSÅ: Få en god start på amningen

At hospitalsbehandlingen flytter ud fra sygehuset og hjem i folks stuer, er en tendens vi formentlig vil opleve hyppigere i fremtiden. Det siger Lasse Staffensen, programleder på DTU Business inden for sundhedsområdet til Dr.dk.

Den enkelte patient og den nære sundhedsbehandling er kommet i fokus, og han vurderer, at flere sygehuse vil tage muligheder som ammeambulance og chatfunktion til sig. Simpelthen fordi folk i fremtiden vil kræve et personligt fokus og et nærvær i patienttilgangen.

Projektet på Rigshospitalet er nu stoppet.

LÆS OGSÅ: Amning: Må mælken smage af chili?