TILMELD DIG KVINDELØBET SENEST D. 30. APRIL FOR KUN 259 KR.

Babys udvikling
Theo elsker at læse bøger. Gerne den samme igen og igen ... Foto: Sine Nielsen

Baby-dagbog: 9 måneder gammel

Theodor vil gerne være vågen til sent, er flyttet på eget værelse, og så er både han og hans mor klar til, at han snart starter i vuggestue, skriver mor Maja i sin barselsdagbog. De skal bare lige have en plads først …

Faktaboks

Mor: Maja Claver Thorsdal, 25 år, studerende, på barsel.

Far: Mikkel Baarts Thorsdal, 25 år, læser til bygningskonstruktør.

Barn: Theodor, 9 mdr.

06.35
Jeg vågner og lister ud og tisser. Da jeg går forbi Theodors værelse, kan jeg høre, at han er vågen og ligger og moser rundt i sengen. Jeg stikker hovedet ind til ham og siger godmorgen. Han har sovet i sit eget værelse i nogen tid nu, og det begynder at gå rigtig godt. Indimellem kan han godt være svær at putte om aftenen, men han vågner sjældent om natten nu, og når han gør, har han accepteret, at Mikkel kommer ind og giver ham sutten, og så sover han videre.

Jeg ammer næsten ikke mere, og jeg er heller ikke sikker på, at der rigtig kommer noget ud, men jeg ammer stadig en gang om morgenen og så igen om eftermiddagen. Jeg skifter ham og bagefter får Theodor lov at vække sin far inde i sengen ved at klappe ham i kærligt i ansigtet, til han vågner. Mikkel hjælper ham i resten af tøjet, mens jeg går ud og sætter havregrød og kaffe over.

LÆS OGSÅ: Barsel: Sæt lige mor på pause, tak!

07.40
Efter morgenmaden skal Mikkel i skole, og vi vinker farvel. Jeg sætter mig ned på gulvet med Theodor, og vi roder lidt i hans legekuffert for at finde noget, han kan lege med. Vi finder nogle bolde og et par træbiler. Så suser vi rundt på gulvet med dem. Han har lært at skubbe sig frem ved at sætte fødderne i gulvet og hive sig frem med armene. Han elsker at lege med bolde og flyver rundt på gulvet efter dem. Jeg går ud og sætter vasketøj over, mens Theo ruller om på ryggen og ligger og slår en masse prutter og snakker løs med en af boldene.

08.40
Theo skal puttes. Vi går ned i gården, hvor barnevognen holder. Han er ikke glad for at skulle have sele på, og det har taget lang tid at vænne ham til at sove med dyne og ikke blive omsluttet af voksiposen, som vi har brugt hele vinteren. Vi går ned i et villakvarter for enden af vores vej. Dernede synger fuglene, og der dufter af blomster.

Jeg prøver at nyde turen, mens Theo brokker sig. Han vil ligge på siden, men kan ikke for selen. Da jeg har givet ham sutten, sagt at han skal lukke øjnene, bedt ham om ikke at hive i stofbleen, der hænger ned fra kalechen, puttet hans ben ned under dynen og givet ham strømper på op til flere gange, giver jeg op og vender om.

LÆS OGSÅ: Babyer får højdeskræk af at kravle

09.30
Hjemme igen er klokken blevet så mange, at det er spisetid igen. Jeg smører en rugbrødsmad med smør og ost til ham, som han får med lidt frugt. Mens han spiser, gnider han sig i øjnene. Eller, det vil sige, han gnider sig først i en halvåben mund fuld af mad og derefter i øjnene, så han har rugbrød rundt i hele afsigtet, da vi er færdige.

10.00
Jeg prøver med barnevognen igen. Denne gang falder han hurtigt i søvn. Jeg sætter babyalarmen til og går op og falder om i sofaen. Her ligger jeg lidt og glor ud i luften.Jeg bliver hurtigt udmattet for tiden. Især når jeg, som i dag, prøver at putte ham, og han ikke sover, og jeg ellers lige havde troet, at jeg skulle have en pause. Det er frustrerende at se, at han ikke sover, når han er træt. Så kan jeg godt drømme mig tilbage til dengang, jeg bare kunne lægge ham til brystet, og så sov han.

Læs hvad der sker med dit barns udvikling fra 9-12 måneder, hér!

Læs videre på næste side …

10.30
Jeg går i køkkenet og vasker op, spiser en mad og nyder en kop kaffe. Som regel sover Theo en time ad gangen. Men den seneste tid er han begyndt at tage lure på to timer. Det er dejligt, men jeg synes aldrig, jeg får udnyttet tiden så godt, som jeg burde. Jeg ved jo aldrig, om det er en 40-minutters eller en 140-minutters lur, jeg lige har puttet ham til.

11.15
Jeg har også gjort lidt frugt, en mad og en flaske vand klar. Så piller jeg vasketøjet ud af maskinen og går i gården med vasketøj, madpakke og et tæppe.

12.10
Lille T nynner ovre fra vognen. Han er i godt humør. Det var vist en god lur. Vi sætter os på tæppet, og han får en tår vand. Min bror, der bor i samme gård, kommer ned med is, som vi spiser, mens Theodor leger med babyalarmen.

LÆS OGSÅ: 3 mødre: De bedste tips til din barsel

12.45
Min bror er gået op til sig selv igen og T ligner en, der gerne vil have noget mad. Jeg finder madpakken frem og rækker ham små happere, mens vi kigger på fugle. Da han har spist, rykker vi op i lejligheden igen. Der trænger til en rengøringstur i soveværelset. Jeg placerer lille T midt i vores store seng med lidt legetøj.

Så går jeg ellers i gang med at støvsuge og rydde op. Theodor sidder pænt og leger, mens han holder lidt øje med mig. Fordi han ikke kan kravle endnu, tør jeg godt at lade ham sidde i sengen. Han kan højest lægge sig ned.

14.00
Da jeg er færdig, får han en ren ble på, og vi går ind i stuen, hvor jeg lægger ham til. Bagefter triller vi en tur i barnevognen. Lille T lukker hurtigt øjnene. Vi går ned forbi den vuggestue, vi har søgt plads i. Det er en lille institution i bygningen ved siden af vores. Det er et lille sted, hvor vuggestue- og børnehavebørn render rundt mellem hinanden. Vi fik en rigtig god fornemmelse af stedet, da vi besøgte det.

Jeg føler virkelig, at Theodor snart er klar til vuggestue. Og jeg er også meget klar. Det var egentlig meningen, at Mikkel og jeg skulle have delt barslen, men så kom det til at passe dårligt med Mikkels uddannelse. Så det er endt med, at jeg har taget hele barslen. Flere i min mødregruppe er begyndt på arbejde igen, og jeg misunder dem lidt. Jeg trænger til, at der sker noget andet og til at komme ud og bare være mig igen. Ikke kun Theodors mor. Selvfølgelig kommer jeg også til at savne ham helt forfærdeligt. Men det bliver også godt.

LÆS OGSÅ: Indkøring: Benediktes første uge i vuggestue

15.00
Theodor er vågnet, og vi er nået hjem igen. Vi trænger begge til mad. Bagefter læser vi en bog og leger gemmeleg med hans bamser. Jeg tager et stykke legetøj, gerne et, der kan rasle, og så gemmer jeg det bag ved mit ben eller en pude. Så lader jeg det stikke lidt frem og rasler med det mens jeg siger ‘tit-tit’. Theodor synes, at det er sjovt, og indimellem gætter han, hvor det dukker op næste gang.

Læs videre på næste side …

16.00
Mikkel ringer og siger, at han er på vej hjem. Det er jeg glad for. Dage, hvor vi er hjemme hele dagen, har jeg det med at blive meget træt mellem klokken 15 og 17. Det er faktisk så præcist, at jeg ikke behøver at se på uret. Jeg ved, hvornår klokken slår 15.

LÆS OGSÅ: Sådan overlever du ulvetimen

16.20
Theodor stikker i et glædeshyl, da han ser Mikkel komme ind ad døren. Vi snakker om, hvordan hver vores dag er gået, og så sætter Mikkel sig ned og leger med Theodor, mens jeg går i køkkenet og begynder på aftensmaden. Så kan Mikkel og lille T have lidt alenetid, og jeg kan tænke på noget andet. Jeg tager et glas vin, mens jeg skræller kartofler og steger kylling.

18.00
Maden er klar. Det er ikke altid, det passer med, at vores mad er færdig samtidig med, at Theodor skal have mad. Men når det gør, får han som regel lidt af vores mad også. Han spiser kogte grønsager til aften, og i dag smager han også kylling. Han er ikke kræsen, og hvis det er noget vi spiser, er det ekstra interessant.

Efter maden leger Mikkel og Theo på gulvet igen, og jeg rydder væk og pakker sammen, mens jeg lytter til deres leg inde i stuen. Bagefter kommer jeg ind og sætter en klassisk hvile-cd på. Hos os indikerer det, at det snart er sovetid for små hoveder. Vi prøver at geare legen lidt ned, mens Theodor prøver at piske en stemning op.

LÆS OGSÅ: 42 tips til babys mad det første år

19.20
Mikkel tager T ind på puslebordet for at skifte til natble og nattøj, mens jeg smider bamser og bøger og andet legetøj tilbage i hans legekuffert. Vi sætter os i sofaen med Theo imellem os. Han dimser lidt med sin sut. Så går jeg op og slukker for musikken, og vi synger et par godnatsange for ham. Ved sidste vers i den sidste sang bærer jeg ham ind i seng, mens jeg synger sangen færdig.

20.00
På den anden side af Theos dør venter vi på, at han skal sige en lyd. Han har det med at trille om på maven og så strække armene. Når man så kommer ind til ham, kan han ligne en der sover samtidig med, at han er helt ulykkelig og på vej op. Det er, som om at kroppen ikke rigtig kan give slip. Den er i gang med at lære så mange ting, så selv om Theodor er træt, synes kroppen, at den skal øve sig i at kravle. Det ender med at være Mikkel, der får ham til at falde i søvn i dag. Vi plejer at skiftes til at gå ind, og det er ikke altid til at vide, hvornår man har været inde for sidste gang.

07.00
Theodor kalder, og Mikkel rejser sig og råber godmorgen ind til ham, allerede inden han er ude af vores soveværelse. Jeg ligger lidt og vågner, mens jeg tænker over, hvad vi skal lave i dag. Jeg tror, vi skal en tur på legepladsen.

LÆS OGSÅ: Vi tester grød

Se, hvad vi ellers skriver om: Baby, Barsel, Familieliv, Kærlighed og Mor