Betzy Julia Kirkegaard om fødsel
SPONSORERET indhold

Betzy vil føde på fødeklinik: "Det vigtigste for mig er, at jordemoderen har tid til mig"

Betzy ønsker at bringe sit barn til verden på en fødeklinik med hjemlig indretning, dæmpet belysning og dobbeltseng - og med fødegangen lige ved siden af, skulle noget gå galt. Der skal være tid og ro, ønsker hun - både før, under og efter fødslen.

Af: Lisa Marie Kongsgaard Foto: Martin Bubandt
09. nov. 2021 | Børn | Vores Børn

Artiklen er oprindeligt udgivet i magasinet Gravid, nr. 1/2021.

Hvorfor vil du gerne føde på en fødeklinik?

Jeg kendte ikke til fødeklinikken, før min jordemoder fortalte om den til en jordemoderkonsultation, hvor hun præsenterede mig for tre muligheder: Hjemmefødsel, fødegangen eller fødeklinikken på Hvidovre Hospital.

Min kæreste og jeg talte længe om fordele og ulemper ved alle tre muligheder, men vi endte med at vælge fødeklinikken, fordi den tilbyder en fødsel i hyggelige og rolige rammer med fødegangen lige ved siden af, hvis der skulle opstå komplikationer undervejs. Jeg håber, at atmosfæren på fødeklinikken med hjemlig indretning, dæmpet belysning og dobbeltseng, hvor min kæreste også kan være, kan gøre oplevelsen mere rolig for os begge. Og så føler vi os trygge ved, at fødslen foregår på hospitalet – måske særligt fordi det er første gang.

LÆS OGSÅ: Tegn på fødsel: 10 tegn på fødslen så småt er i gang

Hvordan forbereder du dig på fødslen? 

"På grund af Corona har vi haft online fødselsforberedelse, og det har givet mig en god fornemmelse for, hvad jeg har i vente. Derudover har jeg lånt nogle bøger med forskellige fødeteknikker og vejrtrækningsmetoder, som jeg gerne vil nå at læse, inden jeg skal føde. Jeg tror på, at jeg når rigtig langt med et positivt mindset, og det er vigtigt for mig, at jeg ikke kommer til at sige til mig selv, at jeg ikke kan. Derfor tror jeg også, at oplevelsen bliver bedre, hvis jeg kan bevare roen med nogle gode vejrtrækningsøvelser undervejs. Jeg har allerede haft mange forestillinger om, hvordan min fødsel bliver, men jeg ved godt, at jeg ikke kan forudse, hvordan det kommer til at gå. Og så tror jeg, at jo større forventninger, jeg har, jo større er sandsynligheden for, at jeg bliver skuffet. Jeg forbereder mig ved at sigetil mig selv, at jeg ikke kan planlægge selve fødslen – men jeg kan arbejde med mit mindset og min vejrtrækning."

Hvordan håber du, at fødslen kommer til at foregå? 

"Håbet og planen er, at min kæreste skal være med under hele fødslen, og at min mor kan træde til undervejs og være med som en ekstra støtte – både for mig og min kæreste. Vi glæder os begge til fødslen, men vi har snakket meget om, at vi ikke ved, hvordan vi kommer til at tackle situationen, når vi står i den. Derfor er det en tryghed for os, at min mor kan være til stede, når jeg skal føde. Hun har født fire børn, hun ved, hvad det handler om – og så håber vi, at hun kan hjælpe os begge med at bevare roen, når vi pludselig står i en ny og uvant situation. Jeg har et stort ønske om at føde vaginalt, men hvordan det præcis kommer til at foregå, og om det bliver med eller uden smertestillende er ikke afgørende for, om jeg kommer til at tænke tilbage på det som en god oplevelse."

LÆS OGSÅ: Beretning fra fødegangen: ”Da jeg bliver kørt væk, når jeg lige at råbe "pas godt på ham"

Har du på forhånd nogle succeskriterier for, at fødslen bliver en god oplevelse?

"Det vigtigste for mig er, at jordemoderen på fødeklinikken har tid til mig og min fødsel. At jeg bliver taget godt imod, og at der ikke er en hektisk stemning, hvor jeg bliver glemt og forbigået. Det er noget, jeg tænker meget over, fordi man lige for tiden hører meget om manglende hænder på fødegangene. Jeg har aldrig prøvet at føde før, og derfor er jeg måske særlig opmærksom på at få den hjælp og støtte, jeg har brug for. Derfor er jeg også rigtig glad for, at vi har mulighed for at blive på barselsgangen to dage efter fødslen, hvis vi har lyst til det. Når man går til fødselsforberedelse, er der meget fokus på selve fødslen, men jeg forestiller mig også, at jeg får behov for støtte og hjælp i dagene efter."

LÆS OGSÅ: Sofie Linde om fødsel: ”For en uge siden var jeg forbi skærsilden og tilbage igen”

Er der noget, du er bekymret for ved fødslen?

"Selvom jeg ikke har oplevet en fødsel før, tror jeg altid, man kan have noget at bekymre sig om, når man skal føde et barn. Jeg undrer mig ofte over, hvorfor jeg som gravid, skal lægge øre til så mange skrækhistorier om graviditeter og fødsler, der ender ulykkeligt. Det er ikke dem, man har brug for at høre – men der er rigtig mange, der gerne vil fortælle dem. Jeg ved, at der kan opstå komplikationer i forbindelse med en fødsel, men jeg har også meget stor tillid til de mennesker, der skal hjælpe min datter til verden. Derfor prøver jeg at pakke bekymringerne væk og fokusere på, hvor meget jeg glæder mig til at møde hende."

Læs meget mere om fødsler, graviditet og nyttigt babyudstyr i Vores Børns Gravid-magasin, som er på gaden nu. Her finder du blandt meget andet også interviews med tv-vært Josefine Høgh, podcaster Josephine Kuhn og skuespiller Anna Stokholm.

Du kan købe Gravid i udvalgte supermarkeder eller via dette link.  

gravid .jpg

Anbefalet til dig