Barnets køn: Bliver det en pige eller en dreng?
Foto: Istock Kan man se i en krystalkugle, om det bliver en pige eller en dreng?

Barnets køn: Bliver det en pige eller en dreng?

Fup eller fakta: Bliver det en pige eller en dreng?

Se, hvilke myter der er sande, når det handler om at forudsige dit babys køn.

Et utal af metoder har gennem tidens løb forsøgt at afsløre, om den endnu ufødte baby er med eller uden ”tap” – altså er dreng eller pige. Kan du pendulere dig til svaret? Eller se det på mavens facon?

Hvilke myter er rigtige, når det gælder, om du mon får en dreng eller pige? Bliv klogere her, hvor jordemoder Nina Sepstrup be- og afkræfter myterne.

Kvalme

Venter du en pige, har du mere kvalme end med en dreng.

FUP: Lidt over halvdelen af gravide har kvalme, og det har intet at gøre med kønnet på barnet.

LÆS OGSÅ: Gravid: Spis din kvalme væk!

Mavens form

Man kan bedømme barnets køn ud fra, hvordan maven sidder på kvinden. En spids mave er tegn på et drengebarn, mens en stor og rund mave tyder på en pige.

FUP: Det mente man i gamle dage. Men man bærer sine ekstra kilo på forskellig måde, både fra gang til gang og fra kvinde til kvinde.

Gener

Har du to drenge i forvejen, er der større sandsynlighed for, at du får en dreng næste gang.

FUP: Det troede man længe, men Danmarks Statistik har afkræfte myten. De to ældre søskendes køn spiller ikke ind på lillesøster eller -bror, hvis man man ser statistisk på det.

LÆS OGSÅ: Myte afblæst: Søskende afgør ikke næste barns køn

Den gravide bagfra

Er man bred om bagen er det en pige, ellers er det en dreng.FUP: Også en gammel skrøne. Det har intet på sig.

Hjertelyd

Er hjertelyden hurtig, er der større chance for, at du venter en pige.FAKTA: Ja. Pigebørn og kvinder har generelt en højere puls end drengebørn og mænd. Men det er en meget usikker metode, og man ville komme til at tage fejl rigtig mange gange.

Moderkagebiopsi

Hvis man via en moderkagebiopsi får kønnet at vide, er det 100 procent sikkert.FAKTA: Ja, den er næsten sikker. Der kan være den lille fejlmargin, at hvis man får konstateret, man venter en pige, kan det skyldes, at vævet er morens eget.

Nåletrick og pendulering

Hæng en nål i en tråd over dit hoved. Hvis nålen svinger frem og tilbage, er der en pige på vej. Hvis den bevæger sig i en cirkel, så regn med en dreng.Som en variation af nåletricket kan du hænge din vielsesring i et af dine egne hår og holde den over maven. Den vil svinge fra side til side, hvis det er en pige, og rundt hvis du venter en dreng.FUP: Der er nogle, som er vilde med at pendulere. Det er et trosspørgsmål, og man har jo 50 procent chance for, at det passer.

Scanning

Hvis man ikke ser en tissemand i 20. uge, er man ret sikker på, at det er en pige.MÅSKE: En penis kan faktisk godt gemme sig, så den ikke er så tydelig. Og der er også eksempler på, at man får spået en dreng, som viser sig at være en pige.

Fostervandsprøve

Viser med 100 procent sikkerhed kønnet.FAKTA: Ja, det er rigtigt.LÆS OGSÅ: Babys køn: “Nu har vi noget at forholde os til”

Shettles-metoden

Drengenes y-kromosomer bevæger sig hurtigere en pigernes x-kromosomer. Hvis man har sex meget tæt på ægløsningstidspunktet, bliver det derfor en dreng. X-kromosomerne er til gengæld mere sejlivede, så er barnet undfanget to til fire dage før ægløsning, vil det blive en pige.MÅSKE: Videnskaben støtter faktisk ikke denne tankegang. En undersøgelse i 1995 viste ingen sammenhæng mellem timing og barnets køn. Vælger man at tro på disse metoder, som nogle læger mener, der er belæg for, skal man dog først være helt klar over, hvornår kvinden har ægløsning.

Kostvaner under graviditet

Hvis du venter en dreng, har du lyst til: kød, salte snacks og cola. Hvis du venter en pige, har du lyst til fisk og grøntsager, chokolade og slik.FUP: Det har jeg aldrig hørt, der skulle være noget belæg for.

Sex – orgasme og stillinger

Drengen er på trapperne, hvis I har elsket stående eller bagfra, manden har fået orgasme først eller I har dyrket sex ofte. Pigen er hjemme, hvis I har elsket i missionærstillingen, kvinden har fået orgasme først, eller I har elsket, når månen er fuld.FUP: Det må vist være op til den enkeltes tro eller overtro.

Det bliver nok en dreng

Hvis du ikke bruger nogen metode til at finde ud af fostrets køn, kan du gætte på en søn. Det er der størst sandsynlighed for.

FAKTA: Hvis du håber på en søn, har du en lille fordel. Nye tal viser, at der bliver født flere drenge hvert år (51,2%) end piger (48,8%).

LÆS OGSÅ: Babys køn: Blev du (også) skuffet?

LÆS OGSÅ: Mor-blogger: Hvorfor skal vi kende kønnet før fødslen?

LÆS OGSÅ: Dreng vs. pige: Sådan skræddersyr I barnets køn

Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid og Familieliv