Nøgenhed

Foto: Istock Når børn er i trygge rammer sammen med voksne, der passer på dem, så burde de have lov til at føle sig så frie som muligt.

Nøgenhed

Blog: At være nøgen, eller ikke at være nøgen

Det er ikke længere en selvfølge, at børn må lege nøgne. Men børn skal have lov til at føle sig frie, når de er i trygge rammer, mener blogger Therese Bach Eriksen.

Selv om denne sommer har været en blandet landhandel vejrmæssig, så har der da været dage, hvor solen har varmet så godt, at tøj har været fuldstændig overflødigt. Èn af de dejlig varme sommerdage havde vi besøg af en legekammerat fra børnenes børnehave. Børnene var ude at lege i vores have, og jeg sagde, at de var meget velkomne til at soppe i de 10 cm vand, der var i vores oppustelige pool. 

LÆS OGSÅ: Må dit barn bade nøgen?

Inden jeg nåede at opdage det, havde drengene smidt alt tøjet og var klar til vandleg. ”Skønt!”, var min første tanke. ”Det må da være dejligt befriende for børnene at løbe rundt i Adams dragt, og oveni det hele slipper de for at være påpasselige i forhold til deres tøj”. Denne glæde varede dog kun et splitsekund, inden det slog mig, at det kunne være legekammeratens forældre ikke ville være komfortabel med denne situation.

Desværre er det nemlig blevet sådan, at det er ikke en selvfølge, at børn må lege nøgne. Vi voksne har udviklet en form for kropsforskrækkede, og vores blufærdighedsgrænser og hæmninger bliver overført til børnene. Der bliver lavet bh-lignende undertøj til små piger helt ned i 6-års alderen, og todelte bikinier til spædbarnspiger. Og sådanne ting er med til at forstærke indtrykket af, at små børns kroppe burde dækkes til.

Faktaboks

Therese Bach Eriksen er mor til to drenge fra marts 2012 og november 2013 og skriver på sin hjemmeside Jeg er Kvinde

LÆS OGSÅ: Numseleg – det er helt naturligt!

Om det er frygten for, hvad der kan ende på sociale medier eller lignende ved jeg ikke, og jeg siger ikke, at det ikke er ok at give børn badetøj på ved stranden eller lignende – kropsforskrækkelsen skal bare ikke tage så meget overhånd, at børnene bliver tvunget til at forholde sig til de voksnes begrænsninger i forhold til krop før det er naturligt. 

For et par uger siden læste jeg i avisen om en sag fra Sverige, hvor en pige på 5 år blev nægtet adgang til et badeland, med mindre hun tog en bikinioverdel på. Hun havde nemlig kun underbukser på, og dermed var hendes ”bryster” blottet. Dette blev hendes mor heldigvis oprørt over, og det endte da også med en beklagelse fra ledelsens side. 

Det er nemlig i sådanne situationer, at det er en skam, at vi er blevet så kropsforskrækkede. Når børn er i trygge rammer sammen med voksne, der passer på dem, så burde de have lov til at føle sig så frie som muligt. Og det skal de have lov til. 

I vores tilfælde – den varme sommerdag – lagde jeg ud med at tilbyde mine drenge og legekammeraten at få badetøj på – det kunne jo nemlig være, at han/de ville være mere komfortabel med det, hvis det blev tilbudt som et alternativ. Men der kom et enstemmig, rungende ”NEJ” fra drengene, og så gjorde jeg det eneste jeg kunne gøre. Tænde for sprinklerne og satte mig ned med en god bog, med lyder af latter fra tre drenge, der nød at føle sig frie i baggrunden.

LÆS OGSÅ: Med tumling på tur: 4 afledningsmanøvrer der virker

LÆS OGSÅ: Skab et familieliv, du elsker

LÆS OGSÅ: Ægteskab eller testamente? Sådan sikrer I hinanden

Se, hvad vi ellers skriver om: Klumme