Skal jeg lade mig skille for at få børn?
SPONSORERET indhold

Skal jeg lade mig skille for at få børn?

Er det rigtigt at forlade sin mand, hvis hans livsstil forhindrer en i at få børn, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Af: Vibeke Dorph Foto: Getty Images
22. dec. 2021 | Børn | Hjemmet

Spørgsmål om skilsmisse og børn

Min mand og jeg har igennem de sidste seks år forgæves forsøgt at få børn, bl.a. via fertilitetsbehandling. Jeg er 41 år gammel, min mand er syv år ældre. Han har meget dårlig sædkvalitet, og lægerne har derfor rådet os til at leve så sundt som muligt. Det betyder bl.a. ingen rygning og meget begrænset alkoholindtag, da det påvirker sædkvaliteten. Min mand er storryger, og han drikker langt over Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Han påstår, at han ikke kan stoppe med at drikke alkohol og ryge, og han siger også, at det blot gør det værre, når jeg nævner det for ham, fordi han så føler sig presset.

LÆS OGSÅ: Lotte er sekundært infertil: ”Det var nærmest som at få en dødsdom”

Jeg føler til gengæld, at jeg står alene med hele projekt børn. Jeg har sagt, at jeg ikke vil have flere fertilitetsbehandlinger, når han lever som han gør, og jeg overvejer meget, om jeg skal lade mig skille. Jeg mener, at min mand har et misbrug, hvilket han til dels står ved, men som sagt nægter at gøre noget ved. Det skal siges, at han går hos en psykolog, der ifølge ham kan lære ham at styre sit forbrug. Der er dog ikke sket en ændring, selvom han har gået hos psykologen i et par år. Min kæreste siger altid, at man må tage tingene, som de er, ellers må man gå. Det er det sidste, jeg lige nu overvejer, men er det det rigtige at gøre?

Vibeke Dorph råder til at tænke ud i fremtiden 

Jeg vil ikke gøre mig til dommer for, om du skal lade dig skille fra din mand eller ej, for det kan du kun beslutte selv. Jeg synes dog, at du skal tænke over, hvordan du vil have det, hvis du sidder om 10 år og har forpasset chancen for at få et barn, alt imens din mand stadigvæk ryger som en skorsten og fortsat kun arbejder halvhjertet på at lære at drikke normalt. Jeg er ikke sikker på, at det vil være noget særlig sundt eller lykkeligt forhold at leve i.

LÆS OGSÅ: Har du svært ved at blive gravid? Ny app kan måske hjælpe dig

Nu ved jeg jo ikke, om din mands noget vattede adfærd skyldes, at han ikke finder projekt barn vigtigt nok. Eller om han skammer sig over, at hans sædkvalitet er dårlig, eller om det er hans alkoholmisbrug, der spiller ind. Under alle omstændigheder er hans ageren umoden. Jeg tvivler derfor også på, om han ville være lige det menneske, jeg ville vælge som min livskammerat på den lange bane, for jeg synes faktisk, at han lige nu svigter både dig, sig selv og jer som par. Derfor synes jeg også, at du skal overveje, om din drøm ikke vil have større chance for at lykkes, hvis du står frit og dermed også suverænt selv kan bestemme, hvad der skal til, for at din drøm om børn kan blive opfyldt. For der findes jo heldigvis mange måder, hvorpå vi kan skabe og være en familie på i dag.

LÆS OGSÅ: Efter skilsmisse: Hvordan er man forældre sammen – men hver for sig?

Anbefalet til dig