Ferie
Familien Gade elsker at tage på charterferie. Foto: Steen Wrem

Charter, sommerhus, kør-selv: Hvilken ferieform passer jer?

Nok er foråret kun lige begyndt – men det er tid til at tænke sommerferie og idylliske tanker om sol og bare børn. Vi har spurgt tre familier, som ikke er i tvivl om, hvad den perfekte ferieform er for dem.

 

Charter: Ferie uden praktiske gøremål

 

Mød også familien der vælger:
Kør-selv – Oplevelser i eget tempo

Sommerhus – Tid til at lave ingenting

FAMILIEN:

Mor Sanna Gade, 31 år, bibliotekar.
Far
Per Gade Jensen, 32 år, butikschef.
Børn
Olivia, 5 år, og Maja, knap 3 år.

Hvorfor vælger I charterferie?

“Det er billigt og nemt at rejse med børnene på den måde. Vi behøver ikke slæbe en masse udstyr med, for det hele er på feriestedet. Og så er vi trygge ved, at der er en dansk guide, der kan hjælpe, hvis vi for eksempel skulle få brug for en læge.”

Hvor har I været henne?

“Olivia var et år gammel, da vi var på Gran Canaria. Da hun var to et halvt og Maja fem måneder, var vi på Mallorca, og sidste år var vi i Ras Al Khamiah, som er én af de Forenede Arabiske Emirater – et lækkert resort med strand, kun en times kørsel fra Dubai.”

Hvad er det bedste ved den ferieform?

“At det meste er planlagt for én, så man slipper for selv at stå med alle de praktiske detaljer. Og at der er så mange aktiviteter for børnene. Nu, hvor de er tre og fem år, betyder det rigtigt meget, at der sker noget for dem. Det er nemt og afslappende i et hektisk familieliv, og det er rart med et dejligt hotelværelse frem for et primitivt telt. Hvis man vælger all inclusive, slipper man desuden for madlavning, opvask og andre praktiske gøremål, så man kan virkelig slappe af!”

LÆS OGSÅ: Den første ferie med baby

Hvornår skal I af sted igen?

“Vi har desværre ingen konkrete planer lige nu, men vi skal helt sikkert af sted. Vi vil meget gerne til Emiraterne igen – Olivia taler stadig om den ferie, selv om det snart er halvandet år siden!”

Familiens tip til den gode charterferie

♦ Vælg et resort med lejligheder eller store værelser. Det er ikke sjovt at være spærret inde på et lille hotelværelse med syge eller grædende børn.

♦ Få et værelse med balkon. Så kan I hygge dér, når børnene sover middagslur på værelset.

♦ Vælg et resort med masser af aktiviteter for børnene.

♦ Tag af sted med familie eller venner. Det er hyggeligt, og I kan også få lidt alenetid.

♦ En bærbar dvd-afspiller er et must til flyveturen og til afslapning på hotellet.

LÆS OGSÅ: Ferie med børn: Oslo

Læs om Kør-selv ferie på næste side …

Astrid og Simon kan bedst lide at køre selv på ferien. Foto: Steen Wrem

Kør-selv: Oplevelser i eget tempo

 

 

 

FAMILIEN:

Mor Astrid Sofie Friis, 33 år, webredaktør.
Far
Simon Frederik Skude, 33 år, it-specialist.
Børn
Inga, knap 3 år, & Norman, 2 mdr.

Hvad er det bedste ved at køre selv?

“Det er bare smadderhyggeligt at køre i bil. Vi taler altid enormt meget sammen, når vi kører en tur, og det er dejligt, at man ikke er så afhængig af en tidsplan med afgange og ankomster – vi kan godt lide at bestemme tempoet og kunne være spontane. Og så er det en dejlig måde at være familie på. Man er bundet sammen i et antal timer, hvor man ikke kan andet end at være til stede sammen – det kan hurtigt blive glemt i en travl hverdag.”

Hvor kører I hen?

“Vi er kørt mange gange til en ødegård i Sverige tre-fire timer væk, men sidste sommer var vi på en ægte bilferie med al vores habengut til Norditalien. Noget af vejen tog vi et biltog, hvor vi kunne sove, men det meste af turen kørte vi selv. Vi havde booket en hotellejlighed i to uger, og så kørte vi rundt på korte ture til for eksempel Monaco. Vi ville gerne til Italien, men havde ikke lyst eller råd til at betale en milliard for at komme af sted. Og pakningen… ! Man skal pludselig have så mange ting med, når man har børn, men når man kører selv, kan man heldigvis bare pakke det hele uden at tænke på kufferter og antal kilo.”

Test dig selv:

Hvilke ferietype er du?

 

Hvor går den næste bilferie hen?

“Vi har ingen planer lige nu, fordi vi lige har fået en lillebror. Men vi har talt om, at det kunne være hyggeligt at hive en måned eller to ud af kalenderen inden for de næste par år og køre rundt i Europa i en autocamper.”

Familiens tip til en behagelig bilferie

♦ Planlæg turen – hvor lang er den, skal den tages i flere etaper, hvor skal I overnatte? Det er godt at have noget at holde sig til, hvis man bliver træt af at køre.

♦ Hvis det er sommer, så kør tidligt om morgenen, så I når et godt stykke vej, før solen for alvor begynder at bage.

♦ Husk underholdning til ungerne. Ingas favorit var en iPad med hendes yndlingsfilm på.

♦ Vær tålmodig. Børnene har ikke valgt at skulle sidde flere timer i en bil, så snak med dem, lyt til dem, syng med dem – og gør plads til at køre ind på en rasteplads, legeplads eller restaurant.

♦ Tænk på køreturen som en del af ferien. Hvis det bare er en måde at komme fra A til B på, er der ikke meget sjov ved det.

Læs om fordele ved ferie i sommerhus på næste side …

Sommerhus: Tid til at lave ingenting

FAMILIEN:

Mor Trine Egetved, 35 år, sagsbehandler.
Far
Jacob Lind Bendtsen, 39 år, artdirector.
Børn
Anders, 6 år, Mathilde, 4 år, og Josefine, 3 mdr.

Hvorfor tager I så ofte i sommerhus?

“Vi låner altid morfars sommerhus ved Nørlev Strand i Nordjylland. Vi er vilde med Nordjylland og hygger os rigtigt meget i sommerhuset. Det er skønt på lune sommeraftener, hvor man kan grille og kigge på vandet, men det er også dejligt i sne og regn med ild i brændeovnen og stearinlys på bordene – og masser af tid og ingen stress. Vi er der mindst en gang om året, ofte flere. Vores ældste var kun ni dage gammel, da vi havde ham med for første gang.”

Hvad er det bedste ved at være i sommerhus?

“Vi har tid til at være sammen som familie og har ikke tusind gøremål, som når vi er derhjemme. I sommerhuset er det okay at lave ingenting, og man har tid til at gå lange ture, lege på stranden, læse bøger og spille spil. Det er bare så dejligt nemt at holde ferie i Danmark, når man skal pakke tre børn og alt til dem. Så skal vi heller ikke køre så langt – vores børn hader nemlig at køre i bil!”

LÆS OGSÅ: Spil til ferien

Hvornår skal I af sted igen?

“Vi regner bestemt med at skulle i sommerhus til sommer – samme sted, som vi plejer. Men vi kunne også godt finde på at leje et sommerhus på Bornholm. Der er også dejligt.”

 

Familiens tip til den skønne sommerhustur

♦ I kan tage af sted når som helst – en dejlig solferie om sommeren eller en hyggelig familietur om vinteren.

♦ Lad være med at fylde bilen op med legetøj. Tag hellere nogle yndlingsting med, og brug tiden kreativt sammen med børnene. Børn kan få rigtig meget tid til at gå med at grave et hul i jorden!

♦ Stress ned – både voksne og børn har også behov for at lave absolut ingenting. Læg så få planer som overhovedet muligt, og tag hellere tingene – og vejret – som de kommer.

♦ Tag tøj med til al slags vejr – også selv om vejrudsigten lover sol de næste syv dage. Det er jo trods alt Danmark!

Se, hvad vi ellers skriver om: Familieliv, Rejseguide, Kærlighed og Tumling