sponsoreret indhold
De smarteste opfindelser fra dyrenes verden
SPONSORERET indhold

De smarteste opfindelser vi har fra dyrenes verden

Naturen har ofte været inspirationskilde til smarte løsninger på diverse udfordringer.

Af: Annonce Foto: Colourbox Image
27. feb. 2017 | Børn | Vores Børn

Naturens opfindelser er ofte nogle af de mest overraskende og geniale. Resultatet af flere årtusinders udvikling og forfining kan vi mennesker sjældent matche, uanset hvor længe vi har grublet over en idé.

Mennesket har derfor ofte skelet til naturen, når vi har skulle finde på gode produkter – eller gøre eksisterende endnu bedre.

Velcro er blevet opfundet efter inspiration af tidslers stikkende stilke. Reflekser er blevet til efter inspiration fra kattes øjne, der reflekterer lyset.

Også andre geniale opfindelser har vi kopieret direkte fra naturens påfund.

Spil død – og overlev

Nogle gange er den eneste made at overleve på, at lade som om man allerede er død. Det er en teknik, som Jerikos rose (på engelsk kaldet resurrection plant) og det lille tægeagtige bjørnedyr mestrer.Jerikos Rose er en mos-lignende plante, der lever i ørkenen. Her går den i tørketid i en form for dvale, hvor den ser død og udtørret ud i årevis, ja endda i årtier. Men så snart regnen igen falder, bliver planten grøn og spillevende, som om intet var hændt.Bjørnedyret har en lignende taktik. Det mikroskopiske dyr kan lukke sin mekanisme helt ned og overleve nogle af de mest brutale forhold, man kan forestille sig. Bjørnedyret kan overleve temperaturer ned til minus 20 graders kulde og op over 150 graders varme, klare sig et årti uden vand, udholde over 1000 gange mere stråling end noget andet dyr på jorden – og endda leve videre i det ydre rum.Begge organismers hemmelighed er en form for ekstrem dvale. De erstatter al vand i deres kroppe med en slags sukker, der bliver hårdt som glas. Metoden har vist sig at kunne overføres og bruges i konservering i medicinalindustrien. 

Et benhårdt næb

Tukanens næb er så stort og massivt, at det burde være umuligt for den lille fugl at holde hovedet oppe. Men ikke desto mindre, spankulerer den lille fugl rundt med hovedet holdt højt. Samtidig er det så hårdt, at det kan tygge igennem selv den hårdeste frugt og robust nok til at være et våben mod andre fugle. Det kan lade sig gøre, fordi dens næb er et ganske genialt stykke design.Marc Meyers, der er forsker og ingeniør ved University of California i San Diego, satte sig for at finde ud af, hvordan et næb med så mange egenskaber kunne veje så lidt. Det lader til, at næbbet består af en skum, omringet af en hård skal, lidt ligesom en cykelhjelm. Men Meyers fandt ud af, at skummet faktisk var et yderst kompliceret net af bittesmå tråde og tynde membraner. De tynde tråde består i virkeligheden af ben, der vejer tungt, men de er spredt ud på en sådan måde, at tætheden i næbbet svarer til en tiendedel af tætheden i vand.Meyers fik idéen, at hvis man kunne genskabe forholdene i Tukanens næb, så kunne man skabe karosseri til biler, der er både stærkere, lettere og mere sikre, end vi har kendt til hidtil.

Inspireret af fuglefrø

Det er ikke rart at sluge piller. Sådan har de fleste af os det. Men hvad nu, hvis man kunne få de daglige vitaminpiller til at glide nemmere ned? Det har danske forskere arbejdet på at finde en løsning på. Igen blev det naturen, der leverede løsningen.

I 2014 satte Sanela Seric, farmaceut hos Orkla Care og compliance specialist, et forskningsprojekt i gang i samarbejde med en af verdens førende eksperter inden for området, Daniel Bar-Shalom. I naturen formår selv de mindste dyr at synke kerner fra frugt uden besvær eller gener. Derved blev forskningsteamet opmærksom på mulighederne ved en mandelformet tablet, frem for den klassiske runde tablet, som vi kender.

Forskningsresultaterne, der er blevet offentliggjort i forskningstidsskriftet ”Tablets and Capsules” i januar 2016, viste med al tydelighed, at den mandelformede tablet var signifikant lettere at synke end de klassiske runde tabletter. Derfor er en lang række af Livols kosttilskud nu relanceret i en ny, synkevenlig form.

Kilde: Mental Floss Magazine.