Giv et blad i julegave. Priser fra 149 kr. Klik her →

Berøring til dit barn
Foto: La Roche-Posay

Berøring til dit barn

Derfor er berøring så vigtigt for dit barn

Kys, kram og fysisk kontakt tanker ikke bare dit barn op på kærlighed og lykkefølelse – det styrker faktisk også barnets sociale kompetencer og indre balance.

Et rigtigt dejligt bjørnekram kan være så rart og energigivende, at man føler, man får superkræfter af det. Og det er faktisk ikke helt løgn. Fysisk berøring er nemlig ikke kun dejligt – det er en nødvendig juice på vores batterier. Det gælder både børn og voksne, men især børn har ikke bare godt af, men også brug for, fysisk omsorg for at kunne møde verden med overskud og de rette sociale færdigheder.

– Kort sagt så bliver vi lykkeligere mennesker af fysisk berøring, og det gør vi, fordi at hjernen udskiller lykke-hormonet oxytecin, når vi får kys, kram, bliver nusset eller får massage for eksempel, siger Anna Sofie Slot, børnepsykolog og indehaver af Psykobloggen.dk.

Men berøring er ikke kun vigtigt, fordi det er et lykkefix nu og her. Det er en nødvendig ballast for børn at have i rygsækken, når de drager ud i livet.

4 kilder til fysisk omsorg

 1. Kys, kram og kærlighed
  Hvad end det er jeres families måde at vise hinanden fysisk kærlighed, så kan du være sikker på, at den betyder noget særligt på dit barns omsorgsbarometer. Huden er kroppens føleorgan, så uanset, om det er nus, kys, knus eller fysisk leg, så tæller det på omsorgskontoen.
  – Psst...! Med Cicaplast Lips-læbepleje fra La Roche-Posay kan både børne- og voksne trutmunde blive bløde og klar til både kys vintervejr. Den er naturligvis parfumefri.
 2. Bær dit barn
  Hvis dit barn endnu ikke er for stort til at komme i favn, er bæring af barnet en fænomenal måde at give fysisk omsorg og tryghed til barnet på. Du kan enten bære i armene eller i en vikle eller slynge. Det er både praktisk, så du får armene fri, og de fleste børn elsker nærheden.
 3. Massage
  Massage til poden endnu en fortrinlig måde at tanke barnet op på fysisk omsorg og velvære. Frem med f.eks. Lipikar Balm fra La Roche-Posay, som er en god, beroligende, blødgørende og plejende creme og øs kærlighed og velvære ud over dit barn samtidig med, at du passer og plejer dit barns fine, sarte hud.
 4. Tumleleg og tricks
  Ikke alle børn er de store hængetræer, men fysisk omsorg kan også gives i leg. At klatre op på far og slå kolbøtter ned er både sjovt, omsorgs-optankende og lærer dit barn at aflæse sociale spilleregler såsom, hvornår far er klar, om noget bliver for vildt eller gør ondt og at vente på sin tur

Berøring skaber balance 
– Alle mennesker har brug for fysisk omsorg for at blive fyldt op med den nødvendige af lykke og ro til at trives, men børn har især brug for den, fordi de stadig er under uddannelse i at lære deres kroppe og følelsesliv at kende, siger Anna Sofie Slot.

Fysisk omsorg handler nemlig ikke kun om at vise børnene, at vi elsker dem, selvom det naturligvis er en vigtig faktor. Med omsorgen følger nemlig også vigtig lærdom for barnet om såvel fysiske som sociale grænser, hvordan man håndterer sine følelser, og hvordan man aflæser andre mennesker.

Kompetencegivende knus
– Fysisk omsorg kan også være med til at lære børn at regulere sig selv, og det er vigtigt at kunne. Når barnet fødes ved det ikke, hvor det selv slutter, og den øvrige verden begynder. Det lærer børn blandt andet via fysisk berøring og omsorg, hvor det kan mærke, at det her er mig, og det der er dig, forklarer hun og fortsætter:

– Senere lærer fysisk berøring også barnet at regulere sine følelser. For eksempel at lære den voksne barnet, at man kan blive helt overgearet og boblende af glæde og forventning over en kildetur, men også at der er pauser i kildeturen, hvor barnet skal trække vejret, har et helle og får ro indeni igen, før kildeturen kommer igen. Og den indre rutsjetur kan barnet bruge i mange andre kontekster senere i livet, hvor det også har brug for at kunne finde roen efter følelsesmæssige udsving, forklarer Anna Sofie Slot.

Fysisk kærlighed – en social manual
Desuden lærer berøringsomsorg også barnet nogle vigtige grundlæggende spilleregler omkring at kunne begå sig fysisk tæt med andre mennesker.

– Man lærer sit barn rigtig meget vigtigt om sin og andres sfærer ved at give det fysisk omsorg. Hvis børn har svært ved at fornemme sig selv fysisk, så kommer de nemt til at skubbe eller slå, hvis de står i kø for eksempel. Og det gør de, fordi det er vanskeligt for dem at fornemme, hvor de selv går til – hvad der er deres egen fysisk sfære, og hvad der er andres, siger Anna Sofie Slot.

Du er dit barns spejl
Den fysiske omsorg, du giver dit barn, lærer det altså meget om social orden. Men faktisk lærer selve den interaktion, I har omkring den fysiske omsorg, også barnet en hel del. Barnet lærer nemlig at læse dig imens.

– Hvis man redder hår på hinanden eller leger tumleleg med sit barn, så lærer barnet også meget af bare at kigge på far og mor. Det lærer at aflæse, hvornår noget er rart og mindre rart, hvornår noget for eksempel er for tungt, og hvornår noget er sjovt, og det tager barnet med sig, forklarer Anna Sofie Slot.

I den fysiske omsorg vi yder for vores børn, kan vi altså give barnet rigtig meget mere end bare massevis af kærlighed. Vi uddanner dem i at være gode, små mennesker imens. Og hvis du eller dit barn ikke er de store nussehoveder, så er det ingen hindring for at give velvære og få socialt afkast.

Mange andre kilder end kys og kram
– Både børn og voksne er meget forskellige, så det er også vigtig at sige, at der er mange andre måder at give sine børn fysisk omsorg på, end at kysse og kramme dem, hvis man ikke har det rart med kys for eksempel. Man kan også bare sidde sammen, når man ser en film, eller man kan flette hår eller tumle med sine børn. Al fysisk berøring er vigtig, siger Anna Sofie Slot.

Desuden skal man ikke blive helt svedt, hvis man har et barn, som ikke søger specielt meget nus og nærhed og frygte, at ens barn derfor er dårligere stillet end andre.

– De fleste børn vil selv, når de har et sprog og fysikken til det, opsøge den fysisk omsorg, de har brug for, hvis vi ikke kommer dem i forkøbet. Og det er vigtigt også at respektere, hvis et barn ikke har lyst til nus og kram. Hvis barnet ellers trives og er glad, så kan man roligt regne med, at barnet ér tanket godt op til at møde verden, siger Anna Sofie Slot.

La Roche-Posay

La Roche-Posay har siden 1928 specialiseret sig i hudpleje til sensitiv hud – både til voksne og børn. Alle produkter har en høj effektivitet og tolerance.

Produkterne udvikles i tæt samarbejde med dermatologer og er baseret på Termalsk kildevand fra La Roche-Posay, som har en særlig beroligende egenskab,

La Roche Posay forhandles på apoteket og hos dermatologer. Her kan du få kompetent rådgivning.

Læs mere om hvordan du kan pleje sensitiv hud her.

Termalsk kildevand – naturlig beroligende effekt

En af hjørnestenene i La Roche-Posays effektive produkter med høj tolerance er termalsk kildevand fra den franske landsby samme navn.

Det termalske kildevand har en unik, naturlig sammensætning af mineraler og sporstoffer.

Vandet har en fantastisk beroligende effekt på alt fra sensitiv hud til atopisk eksem hud eller psoriasis.

Vandet fra den termalske kilde i La Roche-Posay er certificeret for sin renhed og gennemgår over tusinde tests om året, for at sikre kvaliteten og renheden.