Leg
Alt kan lade sig gøre - børns fantasi er intet mindre end fantastisk. Foto: Istockphoto

Leg

Fantasi - derfor er den så fantastisk

En aften spiser du middag med Spiderman. Senere kysser du en drage og dens usynlige ven godnat. Næste dag vækker du Tornerose, der hopper lige ud i prinsessekjolen. Børn mellem 3 og 5 år lever sig voldsomt ind i fantasiens verden – og det er godt! Dit barn bliver nemlig klog af fantasi.

Faktaboks

  • De er tegn på, at dit barn kan skelne mellem fantasi og virkelighed.
  • Dit barn øver sig på at argumentere med andre børn (og ikke kun med dig).
  • Rollen som den onde dronning eller den lede troldmand er en god måde at slippe af med aggressioner på.
  • Det går over. Uanset hvor meget sørøver dit barn er, bliver klo og klap lagt væk en dag.
  • Fantasifulde børn bliver kreative og idérige voksne.
  • Ingen ved, hvornår du igen får tilbudt at flyve med til Krypton.

 

Sådan en helt almindelig vinteronsdag med frikadeller og støvregn kan sænke humørtemperaturen hos de fleste voksne.

Måske skulle vi lade os inspirere af børnehavebørn, som til hver en tid kan festliggøre situationen og bruge deres fantasi! De træder lige ud af onsdagen og ind i sørøvertiden, cowboylandet eller havfruehavet.

De fortæller med overbevisning, at de har mødt en drage i Irma og talt med Tarzan hjemme hos mormor.

Med gennemført entusiasme lever de sig ind i et parallelt univers med helte og skurke og faste replikker: ’Så sagde vi lige, at du var krokodillen og kæmpede mod mig.’

Styr på virkeligheden

Sørøververdenen og andre legeuniverser er gode steder at være. De mange fantasifulde lege, hvor virkeligheden bliver vendt på hovedet og alle identiter udskiftet, er et led i dit barns udvikling, som ikke bare er sjov, men som også gør ham klog.”Legen er barnets måde at lære om sig selv og verden omkring sig på. Barnet får viden og erfaring ved at prøve forskellige legeuniverser,” siger Jørn Martin Steenhold, der forsker i børns lege og er forfatter til adskillige bøger om emnetNår dit barn har overskud til at digte en helt anden virkelighed til, er det tegn på, at han forstår, hvad der er op og ned i den almindelige hverdag. Mens helt små børn vender ting på hovedet, åbner og lukker dem og drejer dem rundt for at se, hvordan alt fungerer, er dit børnehavebarn kommet skridtet videre.Han kender verden og kan derfor opstille nye eksperimenter, give sig selv nye roller og aftale fantastiske universer med sine kammerater, synlige som usynlige.LÆS OGSÅ: Kend dit barns 12 lege”De ved udmærket, hvad der er virkelighed, og hvad der er leg, og de kan skifte på to sekunder. Sig til sådan en gruppe børnehavebørn, at nu skal vi være kattekillinger, så kaster de sig ned på alle fire og siger miav,” lover Jørn Martin Steenhold.

Gode og onde følelser

Når dit barn leger, bruger han sin krop og alle sine sanser. Han afprøver følelser, og derfor er det fint at lade ham eksperimentere med både at være god og ond. Dit barn rummer ligesom alle andre aggressive følelser, og den onde heks eller den lede troldmand kan være gode roller, hvis man trænger til at få listet lidt arrigskab ud af kroppen.Lige præcis i denne alder er dit barn nemlig meget optaget af, hvad der er rigtig og forkert. Han ved, at nogle følelser er lettere at håndtere end andre, og jo mere han får lejlighed til at øve sig i at takle dem, jo bedre er det.Når børnene leger fantasilege sammen, øver de sig i at være sociale. Undervejs i legen stopper de op og diskuterer, hvem der nu må være helten, hvor lang tid dragen er om at dø og så videre. I starten bliver de let uvenner, men med tiden bliver de dygtige til både at lytte og argumentere for deres egne idéer – også i andre sammenhænge.LÆS OGSÅ: Legetøj: Noder for poder”Børnene bliver også gode til at koncentrere sig, hvis de leger godt – især hvis de får lov at lege i fred uden for meget voksenindblanding,” mener legeforskeren.

Leg døgnet rundt?

For nogle børn kan en leg strække sig over dage eller uger, hvor de opbygger indviklede baner af klodser og pinde med forhindringer i hele værelset – og så er der altså dødsstraf til en mor, som absolut skal rydde det hele op for at gøre rent!I det hele taget er det ikke altid så let at blive enig med sit barn om, hvornår Spiderman er velkommen, og hvornår han skal smutte hjem, så Laurits kan komme tilbage. Det er måske tarveligt at gøre rent i et univers, som har taget tre dage at bygge, men på et tidspunkt skal det jo gøres. Det samme gælder, hvis dit barn spiller en rolle fra morgen til aften.”Det er forældres pligt at sætte grænser for, hvor langt legen skal strækkes. Et børnehavebarn skal jo lære, at vi har pligter, som skal overstås. Så hvis dit barn vågner som hund og kun kan sige vov, så må du gerne fortælle hende, at lige nu leger vi ikke,” siger Jørn Martin Steenhold.LÆS OGSÅ: Shane Brox: “Styrk dit barns kreativitet tidligt”Børnehavebarnet har ved siden af legen et projekt i gang, der handler om at teste de voksnes grænser og finde familiens rammer. Og når det virkelig er upraktisk, kan man altså ikke være hund. Men du kan altid prøve den humoristiske løsning med at svare miav, for så kommer hunden måske til at grine så meget, at det er svært at blive i rollen.

Fantasien skal fodres

Når det er sagt, så skal dit barns fantasi fodres for at udvikle sig:”Det er en rigtig god idé at læse historier, men også at se gode film, som kan inspirere børnene. Man opfinder jo ikke lige en prinsesse, hvis man aldrig har hørt om sådan én,” siger Jørn Martin Steenhold.Det er ikke afgørende med et helt skab fyldt med prinsessetøj. Uden Disney klarer dit barn sig med tæppet i sofaen, låget fra vaskekurven og alt godt fra køkkenet, når hun skal klædes ud til en rolle. Men hvis du er på jagt efter gaver, så er det altid et hit med udklædningstøj og legeting, der kan være rekvisitter i deres foretrukne univers: Samuraisværd, hvis de leger Kung Fu Panda, og tryllestav, hvis de leger klokkeblomst.Lyt også interesseret til dit barns fantasifulde påhit om dinosauruser på legepladsen og usynlige venner under sengen. Historierne kan være meget autentiske, men dit barn kender godt forskellen på virkelighed og historie, så du skal ikke blive bekymret. Glæd dig over din lille fortæller i stedet. Han bliver god til dansk stil.LÆS OGSÅ: Bøger: Lær om det der er sjovt og sværtDu støtter desuden fantasilegen ved at give dit barn plads og lov til at rode og regere – også under trappen eller i soveværelset, hvor der måske er særlig godt at bygge hule – og til at blive mudret og beskidt i udelegen, hvor der også skal eksperimenteres.

Pas godt på action-helten

Især for drengenes vedkommende kan fantasilegen godt blive farlig – også selvom sværd og skjold er af blød plastik.”Drengene leger action-lege og skal afprøve alle grænser. De springer ned fra træer eller over en bæk eller leger med ild for at se, hvad der sker,” siger Jørn Martin Steenhold. Man er vel en rigtig actionhelt! Eller nej, det er man jo ikke. Og en dag bliver bukserne våde i åen eller fingeren brændt af tændstikken.Her må du prøve at holde mor-nerverne lidt i ro og ikke altid stoppe dit barns fantasifulde forsøg midt i helteuniverset (med mindre han er ved at drukne!). Forsøg at komme supermand i møde ved selv at deltage i nogle kontrollerede forsøg med elementerne. Tag regnbukser på, og afprøv, hvor bred åen er. Og understreg, at det her ikke er en leg, børn leger alene.

Det går over – desværre

Hvis du indimellem synes, at de intense rolle-lege i fantastiske eventyruniverser fylder lidt rigeligt hos dit barn, så trøst dig med, at de går over. Netop fordi legen er et eksperiment, bliver dit barn færdig med den en dag. Ikke sådan forstået, at børnene holder op med at lege.

Men de kan godt blive færdige med lyserød og prinsesser – og gå videre med MGP – eller hoppe fra riddersalen til legobyggepladsen eller fodboldbanen. Når det sker, så glæd dig over alle de erfaringer, dit barn har høstet, og se frem til nye ting til ønskelisten, nye temaer for mor at læse op på og nye måder at gøre hverdagen farverig.

LÆS OGSÅ: 10 bøger du skal læse højt for dit barn

”Fantasifulde børn bliver senere kreative voksne. Den eufori, poesi og glæde, som bærer legen, den tager de med sig,” siger Jørn Martin Steenhold.

Min fantasiven på loftet

”Johanna har en fantasiven ved navn Skalla, der bor på loftet og er ret fræk. For eksempel kan Skalla finde på at rulle alt toiletpapiret ud på gulvet. Jeg synes, Skalla er en god fantasi. Det er som en ekstra legekammerat for Johanna. Jeg går ind i fantasien ved, at vi snakker om, at hende Skalla vist er en værre en, mens vi rydder toiletpapiret op.”

Michala, mor til Johanna 5 år og Julius 1 år.

Ninjaerne styrer
”I Pelles børnehave er Ninja Turtles det store hit. Alle drengene er ninjaer og farer rundt på legepladsen med store plastikskovle som våben. Det er virkelig trist at komme sent, for så er alle skovlene taget, og så står man der med en turtle på 4 år uden kastestjerner!”

Anna, mor til Pelle 4 år.

Skubbet af kæmpekrabben
”For nylig faldt Tore ned fra et træ og slog en tand ud. Slem historie, og når han selv fortalte det, så viste det sig, at en kæmpekrabbe havde skubbet ham ud med sin klo. Han kan mange detaljer om krabben, og vi lytter til ham, for det er åbenbart vigtigt for ham at fortælle historien på den måde.” Mette, mor til Tore 4 år og Freja 8 år.

LÆS OGSÅ: Bliv lykkelig med dine, mine og vores børn

LÆS OGSÅ: Ni hemmeligheder til en lykkelig barndom

Se, hvad vi ellers skriver om: Udvikling og Børnepsykologi