Tre fædre: Det bedste og hårdeste ved at være far

Foto: Martin Bubandt Anders, Dennis og Martin. Tre fædre fortæller om kærligheden til deres børn.

Tre fædre: Det bedste og hårdeste ved at være far

Tre cool og kærlige mænd fortæller om det bedste og det hårdeste ved at være far; om ubetinget kærlighed, beskyttertrang... og lidt om lort.

anders.jpg

Anders: "Hver eneste morgen er en fest" 

Hvem: Anders Forup
Børn: Saga 4 mdr.
Gift: med Nina
Job: Designer og indehaver af smykkefirmaet Handcrafted cph

Hvornår er det allerbedste at være far?

- Om morgenen. Jeg vidste ikke, at børn er så glade, når de vågner. Man bliver vækket, og så er det hele bare en fest! Det er også ret fedt som par at blive vækket, og så er der godt humør. Hun vågner bare op og er mega glad. Det er især den sidste måned eller halvanden, hvor det er blevet rigtig fedt at være far, fordi hun er så lille endnu.

Hvornår føler du dig utilstrækkelig som far?

– Jeg er uddannet psykolog med børnespeciale, så jeg ved noget om det. Men alligevel synes jeg, det er svært at arbejde og være far samtidig. Og så arbejde så meget som jeg gør. Vi har aldrig haft mere travlt i virksomheden end nu, så Nina står meget med det derhjemme om dagen. Jeg savner dem, og i den optimale verden ville man bare være der begge to hele tiden. Det er først nu, jeg kan begynde at trøste, og det kan jeg ikke engang tilstrækkeligt altid. Endnu.

Hvad er det hårdeste ved at være far?

– Når jeg skal gå og ved, at jeg først kommer sent hjem. Det er hårdere, end jeg troede. For man er ikke kun far, man er også mand. Vi har sagt ja til det sammen, og så står den ene med det alene. Jeg VIL gerne. Hvis jeg ikke gad at være sammen med mit barn, var det nok noget andet, men jeg synes allerede, hun kan en del i den her alder, og det vil jeg gerne være en del af.

Før jeg blev far, havde jeg aldrig troet, at jeg ville...

– synes det var fedt at skifte ble! Det har jeg hørt fra mange, men det bliver virkelig en stund for os. En stund hvor vi kan hygge os en til en.

Det gør jeg med mine børn som mor ikke gør

– Jeg er ikke lige så forsigtig. ’Hov, så væltede vi et legestativ, det sker der nok ikke så meget ved’. Jeg tror ofte, man som far har en anden tilgang til det. Det tror jeg er godt for alle. Jeg forestiller mig, at hun på sigt kan gå til mor med nogle ting og til far med noget andet - og ikke kun hvis hun skal have sat et billede op.

Hvordan var det at opleve fødslen?

– Det var så fedt at være med! Jeg kan slet ikke forstå, at nogen ville fravælge det. I pressefasen sad Saga i klemme noget tid, og den sidste time var vild. Alle ressourcer var ved at være brugt, og jeg kunne se, at det var en kamp. Jeg havde ikke troet, det ville gøre så ondt. Den del var ret vild. Og så kom Saga fem uger for tidligt. Heldigvis vejede hun ca. 2400 gram, men vi blev forskrækkede over, at det skete så tidligt.

dennis.jpg

Dennis: ”Tænk, at jeg er deres bedste ven!”

Hvem: Dennis Ramonn Olsen
Børn: Bille 3 år og Bjørn 1 år.
Gift: med Lisbeth
Job: Cheftræner hos fodboldklubben AGF U17

Hvornår er det allerbedst at være far?

– Selvom det er hårdt og nætterne kan være lange, så er hver eneste morgen fantastisk, for der står to drenge, der bare har en ubetinget kærlighed til deres far. Det er ubeskriveligt! Den ubetingede kærlighed de giver… Tænk, at man er deres et og alt!

Hvornår føler du dig utilstrækkelig som far?

– Når jeg har for meget om ørerne og lader mit liv, min dagligdag og mit arbejde influere på mit overskud til dem. Så nager den dårlige samvittighed, for jeg kommer måske til at tale i en for hård tone.

Helt ærligt, de gør jo alt i en god mening. Og så bliver jeg ked af det på en måde, jeg ikke vidste eksisterede, før jeg havde børn. Når man bliver forældre, så går alt ens kærlighed til børnene, og når jeg træder ved siden af og bliver for hård, så får jeg helt ondt i maven og tænker: det er jo ikke den far, jeg gerne vil være. Jeg bruger ofte sætningen: ‘Gad du godt have dig selv som far, lige nu?’ Og det prøver jeg virkelig at sige ofte.

Hvad er det hårdeste ved at være far?

– Det mest fantastiske i verden er at være forælder, og det er også det hårdeste. Jeg er gift, og vi har været sammen i 13 år. I 10 år var vi bare os to, så det med tilsidesættelsen … Det er hårdt, at man ikke bare har tid til at være kærester. At være far er ikke nødvendigvis så hårdt, men at finde tid til at være kærester, det synes jeg kan være svært. Så vi skal huske at tage imod den hjælp, vi bliver tilbudt, så vi kan gå ud sammen.

Jeg elsker, når mine børn…

– Siger at ‘far er min bedste ven’! Det er den største kærlighedserklæring på hans sprog. Og min lille der siger ‘far, far’. Og så spørger de, om vi ikke skal lege. ‘Jo det kan du tro, vi skal!’ Hvordan kan man andet? Jeg elsker den symbiose og afhængighed, der også er i at være forælder.

Det sjoveste mine børn har sagt

– I sidste uge, så min hustru og jeg X factor UK, da børnene var lagt, og pludselig vågnede Bille og kom nærmest marcherende ud af soveværelset og pegede på fjernsynsskærmen: ‘Far, er det fjernsynet, der larmer? Jeg prøver altså at sove herinde’. Han går i seng igen. 10 minutter efter skruer jeg lidt op for lyden, og han råber fra værelset inde ved siden af: ‘Far! Det er jo det der, jeg ikke vil have!’ De siger hele tiden så meget sjovt, og jeg er færdig af grin over dem.

Før jeg blev far, havde jeg aldrig troet, at jeg ville ...

– Sætte alt andet til side. Mine børn er mit et og alt. Jeg vil gøre alt for mine børn, men jeg troede ikke, det ville blive så udtalt. Det kom bag på mig. Jeg er meget udadvendt og har et godt netværk og gode venner, som jeg også passer på, men når alt kommer til alt, har jeg bare lyst til at være sammen med mine børn. Børnene er bare det bedste.

Det gør jeg med mine børn som mor ikke gør

– De har en sej mor. De får alt af deres mor: Dannelse, leg, intelligens, udvikling. Jeg kunne ikke tænke mig en anden mor til mine børn! Men jeg wrestler og slås med de to små maskiner inde i sengen. De må hoppe oven på mig og mosle. Det er vores drengeleg, men det tror jeg seriøst er det eneste.

martin.jpg

Martin: ”Jeg er det faste holdepunkt”

Hvem: Martin Skytte Jensen
Børn: Aya, 9 år og Bror, 4 år
Gift: med Mette
Job: Indehaver af tømrer- og snedkerfirmaet Think Wood.

Hvornår er det allerbedst at være far?

– Når jeg kan mærke og se, at børnene er så glade for mig eller har et behov for mig. Når Aya f.eks. er bange for noget, en ting hun har set eller oplevet, så har hun virkelig brug for mig lige i det øjeblik. At vide man er det faste holdepunkt, der kan trøste og hjælpe dem igennem det svære … Jeg kan godt lide den der vælgen til og fra, som børn har. Når jeg for eksempel har været meget væk, kan jeg godt blive skubbet lidt til side – og så kan jeg mærke, når jeg kommer ind i varmen igen. Det er den bedste følelse at føle sig elsket.

Hvornår føler du dig utilstrækkelig som far?

– Min datter har haft lidt svært ved skolegangen, og jeg kan ikke løfte den byrde af hendes skuldre, og dér føler jeg mig utilstrækkelig. Aya er opmærksom på de andre børns niveau i klassen, og det handler lidt om at følge med de bedste, og hvis man halter en smule efter, så kan man hurtigt føle sig forkert og utilstrækkelig. Jeg gør meget ud af at fortælle hende, at hun ikke er forket men perfekt og fuldstændig, som hun skal være.

Sandheden er nok, at børn gør sig mange flere tanker, end man regner med. Idag bliver de også målt og vejet på en helt anden måde end, da jeg selv var barn. Jeg føler mig også tit som en alt for travl far. Jeg bilder mig selv ind, at jeg til dels arbejder så meget for deres skyld. De vil nu nok helst have en far, som er meget hjemme. Jeg er meget glad for det arbejde, jeg laver, men der er ikke noget, der er vigtigere end dem, når det kommer til stykket. Når vi holder ferie og kommer helt ned i gear, så er det allerbedst. Så nyder jeg virkelig at være sammen med dem, slapper af og har slet ikke lyst til at komme tilbage på arbejde.

I hvilke situationer føler du dig mest far-agtig?

– Jeg føler mig meget faragtig, når jeg skal opdrage og sætte grænser. Og når jeg er alene med børnene. Forrige weekend havde jeg børnene alene og afsatte en hel dag til at spille Playstation og lege med dem. Vi blev i nattøjet hele dagen og var bare indenfor, hvor vi spillede og rodede. Det er dejligt at give børnene et frirum, hvor alt ikke skal være så perfekt.

Hvad er det hårdeste ved at være far?

– Når man føler sig hjælpeløs. Bror fik konstateret epilepsi, og den frygt, der er forbundet med sygdom er helt ubeskrivelig. Den frygt, der opstod, når han fik et anfald … det har jeg aldrig prøvet før. Nu er han heldigvis rask igen. Det hårdeste som forælder er måske også, at man altid har ansvaret. Tanker som ‘hvad skal der blive af mine børn’, ‘hvilken vej vælger de at gå?’. Verden har ændret sig, siden jeg var barn. Jeg synes, den er blevet hårdere, og den her helt naturlige respekt for autoriteter, som jeg havde, er der ikke på samme måde i dag.

Børn er sjovest når…

– De gør nogle vildt åndssvage og gakkede ting. Jeg kan godt lide at være barnlig og fuldstændig fjollet sammen med dem. Når vi bøvser, prutter og klæder os ud. Jeg er altid den mest overdressed til Halloween, og jeg nyder det virkelig. De synes, det er ret fedt at have en far, der er ligeglad med, hvad andre tænker. Tror jeg.

Nogle gange ville de nok ønske, at jeg tænkte lidt mere over det. Jeg elsker deres komplet frigjorte måde at være på, når de er børn, som børn er. Vi voksne er blevet alt for alvorlige omkring for mange ting. Jeg synes, vi skal lege noget mere. Jeg synes, vores hverdag er for travl. Jeg styrter ikke hjem og begynder at lave mad, så vil jeg hellere skubbe spisetiden. Børn vil gerne have, at man lige sætter sig hen til dem, holder om dem og snakker lidt – at komme ind og lande i stedet for at kaste sig over mad og oprydning med det samme. Det er jeg god til. Nok lidt for god til ifølge min hustru. Men jeg synes, det er vigtigt.

Se, hvad vi ellers skriver om: Far, Børneopdragelse og Interview

610x200_woordy_knap2.jpeg