Din guide til at tale Gurli Gris med dit barn

Din guide til at tale Gurli Gris med dit barn

Er dit barn vild med Gurli Gris, og ved du sådan cirka ingenting om den lille lyserøde gris, der har underholdt børn over hele verden med søde historier de sidste 16 år? Fortvivl ikke – vi har samlet 10 sjove facts om Gurli og alle vennerne, så du er klar til at imponere junior.

1. En lille STOR gris
Okay, her får du først en lynpræsentation af Gurli Gris; hun er 4 år gammel, har en kælefisk ved navn Gudrun Guldfisk og prøver altid at finde en ven til Gudrun, så hun ikke bliver ensom. Hun er måske en lillebitte tumlingegris, men spørger man Google, er hun ikke så lille endda; hun er hele 215 centimeter høj – eller sådan cirka det samme som en professional basketballspiller. Tør man så overhovedet tænke på, hvor høje Mor Gris og Far Gris må være?

2. Hej, mit navn er Mor/Far
De fleste i Gurli Gris har to navne lavet af et bogstavrim; Gurli Gris, hendes lillebror Gustav Gris og Pedro Pony, Karina Kanin, Karla Kat, Zara Zebra, Frida Får, Emilie Elefant... men hvad med Mor Gris og Far Gris? De hedder bare Mor og Far; de må vel have heddet noget andet, før de fik Gurli og Gustav – det håber vi da! – men det melder historien altså intet om.

3. Dyr bag tremmer
Størstedelen af Gurli Gris universet er befolket af intelligente dyr, der minder utroligt meget om (de fleste) mennesker i deres opførsel. Men kun nogle af dem kan tale, mens andre er kæledyr eller vilde dyr i naturen. Gurli, som er en gris, har fx en fisk som kæledyr. Forvirret? Så hjælper det nok ikke, når vi fortæller dig, at der også findes en zoologisk have i Gurli Gris, hvor der fx bor fugle!

Lyt & læs på Chapter

Chapter er en ny lyd- og e-bogstjeneste med bøger til både små og store og på tværs af alle genrer. Lige nu kan du og dit barn lytte gratis til massevis af bøger i 45 dage. Brug koden BORN45 på chapter.dk 

4. Kaniner i elefantstørrelse – eller omvendt
Alle de talende dyr i Gurli Gris er præcis lige store – så ja, med tanke på punkt nummer 1, er der vel materiale til flere professionelle basketballhold i Gurli gris – uanset om de er kaniner, elefanter, får eller grise.

5. Oooop ad bakke
Der er mange stejle bakker i Gurli Gris; faktisk ligger alle beboernes huse og skolen på hver deres meget stejle bakke. Når de skal på besøg hos hinanden, går det altså næsten lodret opad på gåben eller cykel – og er måske forklaringen på de runde grises meget slanke og trimmede ben? Men det giver god mening, fordi byen i en episode i sæson 3 blev oversvømmet og forvandlet til verdens største mudderpøl.

6. Læge eller dyrlæge?
Når Gurli Gris eller hendes lillebror Gustav Gris bliver syge, tager Mor Gris og Far Gris dem med til lægen, Doktor Brunbjørn. Men når deres kæledyr bliver syge, tager de dem med til dyrlægen, Doktor Hamster. Hvis du vil have en forklaring på, hvorfor nogle dyr går til dyrlæge og andre går til læge, ja, så skal du vente længe.  


7. Dronningen og julemanden
Det er faktisk ikke alle i Gurli Gris, som er dyr; der er også to helt almindelige mennesker i serien. Eller almindelige er de jo ikke, for der er tale om Dronningen og Julemanden. Hvorfor de to ikke er fx en ged eller en hest, spørger du måske? Godt spørgsmål – men ingen kender vist svaret.

8. Far Gris’ tykke mave
Selvom Gurli Gris driller Far Gris med hans tykke mave, ligger den trinde gris faktisk sjældent på den lade side. Han spiller både med på byens fodboldhold (og elsker fodbold), er rigtig god til at svømme og dykke – og så har han såmænd også verdensrekorden i at hoppe i mudderpøle. Man er vel en ægte gris.

9. Fru Kanin alias byens blæksprutte
Godt nok er hun en kanin, men der er ret meget blæksprutte over hende! Fru Kanin har nemlig så mange jobs i serien, at resten af byen snildt kan gå hjem og holde fri; hun har været sygeplejerske, brandmand, helikopterpilot, bibliotekar, buschauffør, ingeniør, kassedame, issælger... og hvordan hun kan nå at lære så mange forskellige ting på så kort tid? Hvis bare vi vidste det!

10. Se min kjole
Der er ingen tvivl om Gurli Gris’ yndlingsfarve: Rød! Hun har nemlig altid en sød, rød kjole på. Nå ja, bortset fra, når hun leger i Mor Gris og Far Gris’ klædeskab, for så kan hun spottes i Mor Gris’ lyserøde kjole.

Lyt til Gurli Gris

Nu kan du også lytte til de søde historier med Gurli og alle hendes venner sammen med dit barn. Som de eneste har Chapter nemlig nu fået alle historierne som lydbøger – du finder dem her.