Venner
SPONSORERET indhold

Dit barns første ven

Du bliver garanteret glad og varm indeni, når de andre børn i vuggestuen giver dit barn et hjerteligt kram.Men hvornår er dit barn egentlig i stand til at nære ægte vennefølelser, og hvad kan du gøre for at hjælpe venskaberne på vej?

Af:: Lotte Juul Martini, Vores Børn
09. aug. 2010 | Børn | Vores Børn

Sofus og Sofie sidder helt tæt sammen i en afkrog af vuggestuens legeplads. De roder energisk i jorden, snakker og griner – og snerrer, hvis andre børn forsøger at nærme sig. Fem minutter senere er de rødglødende af raseri. Hiver i det samme stykke legetøj, råber og sparker.

Men uvenner bliver gode venner igen, og Sofie og Sofus har nu lært en vigtig lektie. For venskaber og alt, hvad der hører med, er med til at ruste dit lille barn til at begå sig i sociale fællesskaber. Det gælder også, selv om dit barn kun har været vuggestuebarn i kort tid.

“Allerede fra otte-ni-måneders-alderen begynder dit barn at interessere sig for andre børn. Det er starten på den sociale uddannelse, der gør børn i stand til senere at blive venner og føle vennefølelser,” fortæller Stig Broström, lektor i småbørnspædagogik ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole.

Så når din baby kigger med store øjne på de andre børn i mødregruppen eller lidt senere kejtet forsøger at efterligne sin storesøster eller sin ældre fætter, så er det et sundt tegn på interesse. Efterhånden som din tumling lærer at gå og får ord at jonglere med, begynder hun også at søge hen imod et eller flere bestemte børn, og fra halvandet-års-alderen er det tydeligt, at dit lille barn har udvalgt sig særlige favoritter blandt de andre småbørn i vuggestuen.

Kan lide den samme leg

Egentlige vennefølelser, som dem du kender fra dig selv, opstår ifølge Stig Broström, når barnet er omkring to et halvt år. Forskningen er dog ikke helt færdig med at finde ud af, hvordan børnene vælger deres venner.“Det er meget svært at sige, hvad der præcis har betydning for, hvorfor toårige børn bliver venner. Men svaret skal sandsynligvis findes i hjernen, og derfor er det et spørgsmål, som hjerneforskere arbejder intensivt på at finde svar på i disse år,” siger Stig Broström. Et venskab mellem toårige kan blive kickstartet ved, at børnene synes, de samme lege er sjove, eller de kan lide at kigge i de samme bøger. Uanset hvad, kan du ikke som forælder bestemme, hvem dit vuggestuebarn er ven med. Men du kan hjælpe dit barn til at udvikle venskabet – og det er en rigtig god idé, understreger Stig Broström. Små børns relationer og venskaber er nemlig med til at give dem de sociale kompetencer, der er så afgørende for, hvordan de klarer sig i voksenlivet. Gennem leg og venskab lærer småbørnene vigtige sociale strategier som at gå på kompromis, at tage hensyn til hinanden og at mærke deres egne grænser. Så gør alt for at anerkende det lille venskab. “Først og fremmest kan du vise dit barn, at du også godt kan lide den lille ven. Brug et øjeblik på at snakke med vennen, når du afleverer eller henter i vuggestuen, og tal pænt og interesseret med dit eget barn om vennen.” Når du gør alt dette, gør du dit barn trygt og giver det ekstra mod på at opbygge venskabet med vuggestuekollegaen. Senere kan du måske invitere den lille ven med hjem. “Når børnene er i treårsalderen, kan de begynde at komme med hinanden hjem fra børnehaven. Disse ‘hjemmebesøg’ åbner for alvor venskaberne, fordi det giver børnene mulighed for at lære mere om hinanden, og samtidig får de noget sammen, som de andre børn på stuen ikke har,” siger Stig Broström.

Venner eller kammerater?

Et venskab er en stor ting, som ikke udvikles fra den ene dag til den anden. Det kender du sikkert fra dig selv. Når det gælder små børns relationer, skelner Stig Broström mellem kammerater og venner. Kammerater leger sammen, spiller bold eller ruller en tur med dukkevognene og hygger sig i det hele taget i legen. Små venner er nået et skridt videre. De har knyttet et særligt bånd mellem sig, de venter på hinanden, vil gerne glæde hinanden og føler sig særligt trygge i hinandens selskab. Livet er lidt mere trygt med en god ven i hånden – også set med småbarnsøjne. Alligevel er der ingen grund til at gå i panik, hvis dit to-tre-årige barn endnu ikke har fået sin første ven. Ligesom på alle andre punkter udvikler børn sig også her forskelligt. Er dit barn genert, tilbageholdende eller mest interesseret i at sidde på skødet af dig eller pædagogerne, kan du godt hjælpe barnet lidt i gang. Du kan for eksempel skabe rammer omkring legesituationen, som du ved, at dit barn føler sig tryg i. Du kan også invitere gæster, så dit barn bliver mere vant til at være omgivet af mange mennesker og lærer, at det ikke altid kan sætte dagsordenen 100 procent. På den måde forbereder du stille og roligt dit barn på at kunne indgå i et venskab. I fireårsalderen behøver dit barn ikke at have en slyngveninde, men hun skal helst have vist tegn på, at hun er i stand til at skabe relationer med andre børn. Snak med pædagogerne i børnehaven, hvis du er i tvivl.

Sådan hjælper du små venskaber på vej

Du kan ikke tvinge dit barn til at få venner – eller andre børn til at være venner med dit barn. Men du kan give dit barn de bedste forudsætninger for at skabe sine egne venskaber. Sådan gør du:

 – Dyrk legen:

Legen er helt central i småbørns venskaber, og fantasi er en vigtig ingrediens i gode lege. Giv derfor dit barn oplevelser, læs bøger, fortæl historier, og tag på udflugter, der kan give livserfaring og masser af inspiration til skægge lege.

– Lær dit barn at samarbejde:

Lær dit barn at give plads til andre. Hvis dit barn har en stærk vilje, kan det være svært at holde på legekammeraterne, for det er jo ikke sjovt at lege med én, der kommanderer og bestemmer det hele.

– Hjælp dit generte barn:

Gemmer dit barn sig genert bag dit bukseben, når fremmede børn kommer for tæt på, så kan du hjælpe dit barn til at blive mere modig. Hvis dit barn viser interesse for andre børn på legepladsen, så hjælp til med den første kontakt, og snak positivt om de mulige legekammerater. Det skaber tryghed.

– Lav sjove legeaftaler:

Hvis dit barn har en lille legekammerat på besøg, kan det være en god idé at have en leg eller aktivitet i ærmet, hvis børnene ikke med det samme kaster sig over legetøjskasserne og får en god leg i gang. På den måde kan du hjælpe lidt til med at gøre besøget til en succes.

– Få flere børn:

Hvis dit barn har en eller flere søskende, bliver han eller hun automatisk trænet i at samarbejde, indrette sig efter andre og finde sin egen rolle i hverdagen. Det kan være en fordel i forhold til at få legekammerater og knytte venskaber.

LÆS OGSÅ: Når bedstevennen er usynlig – eller af stof

LÆS OGSÅ: Sådan leger dit barn det første år

LÆS OGSÅ: Søskende – venner for livet