Specielle navne
Foto: Privat Tiden er blevet mere rummelig over for navne, der ikke ligger i top 10, mener Sine Kjellerup Christensen.

Specielle børnenavne

Mine børns unikke navne passer til os

Ofte skal jeg høre for, at mine drenge hedder isaya, Mio og Alban.

Nå nå nå… Så kom vi til det der ømtålelige emne – dit barns navn! 

Føler du dig allerede truffet? 

Bare rolig – her har du en, som har valgt alternative navne til alle sine tre børn, som du måske ikke hverken har hørt før – eller nogensinde drømt om at man kan hedde. Derfor dømmer jeg ikke! (Ikke sådan højlydt, ihvertfald…) 

Isaya – “A’hva!? Esajas ? Elias? Isak? – Stav det lige for mig!”

Mio – “Er det en kat?”

Alban – “Hannibal? Nej? Albert? Nå, det skal også være så moderne i dag..”

Har du hørt lignende kommentarer til dit barns navn, er du ikke alene. Vi er MANGE der ikke vælger fra top 10!

LÆS OGSÅ: Top 100: De mest populære navne

Da Isaya kom til, havde hans far og jeg ikke et eneste navn, vi kunne blive enige om. Vi sad med ham i favnen på barselshotellet, og pludselig dukkede navnet op ud af den blå luft – det føltes rigtigt! At vi så har været igennem en mindre navnekrise sidenhen, der gjorde, at vi endte med at bytte lidt rundt på nogle bogstaver, er så en anden sag. Men hovedsagen er, at det sagde “pang!” da navnet blev slynget ud, og han fik hermed navnet Isaya. 

Da vi ventede Mio, var det med den forudsætning, at han kom til verden med en hjertefejl. Alle de navne vi havde haft oppe at vende før vi blev bekendte med hans helbredsmæssige situation blev fejet væk. Navnet Mio dukkede op som noget sødt, sårbart. Vi var enige med det samme! Vi skulle have et kært, lille, skrøbeligt barn.. At han så er en toårig bulderbasse med krudt i røven nu, kunne vi jo ikke have vidst.

Da Alban så var i maven, hørte vi en dag navnet Alban i radioen, men ikke i forbindelse med et navn, men om det var en reklame for en bil eller andet husker ingen af os længere. Det gik ligeså stærkt som med Mio – navnet Alban var sagen. Vi kan være uenige om så meget – vi er meget forskellige, min mand og jeg, men med hensyn til navne er vi totalt i sync. Måske man ikke kender en Alban. Men så er det lige, at man googler “Alban Lendorf” og så er der mums filibaba for alle pengene! 

LÆS OGSÅ: Her er Danmarks 90 mærkeligste navne

De navne har jeg skullet høre meget for. De fleste er positivt stemt, vi hører at navnene passer til os. De er tilpas eventyrlige og unikke til at passe til vores lidt drømmende og teatralske temperament og livsstil, men samtidig (synes vi) de er mundrette og bløde og stærke på en gang. Ingen hårde konsonanter eller brutale tungevridninger – jo måske lidt da Oldemor skulle lære det. Men hun kom efter det, og jeg tror også, samfundet er blevet mildere stemt overfor de nye tendenser. 

Nå, så kom vi til dit barns navn.

Er vi ude i noget klassisk som William, Christian, Victoria, Katrine? 

Noget eventyrligt som Aurora, Ofelia, Aura, Nova, Storm, Sirius, Alpha?

Noget “gammelt” som Vigga, Alma, Viggo, Carl, August?

De mest populære som Noah, Lukas, Elias, Liam, Sofia, Emma? 

LÆS OGSÅ: 30 populære drengenavne, der er gået fuldstændig af mode

I vores mødregruppe opfatter jeg os alle som relativt ressourcestærke kvinder, der har valgt helt forskellige navne – men som samtidig følger tidens trend omkring unikke navne. Navnene ud over min Alban er: Aurora, Polly, Walter og Anton. Ligeså forskellige som vi mødre, er deres navne, som bevæger sig over alle kategorierne, men har det tilfælles, at de er forholdsvis sjældne lige nu og her.

Det er tydeligvis blevet mere socialt accepteret at vælge navne, som adskiller sig fra min generations Louise’r, Camilla’er og Rasmus’er. Måske også fordi der jo er noget genkendeligt ved mange af de “nye” navne. Man kan jo faktisk gå en tur på en kirkegård, og navnene, der viser sig på gravstenene, kunne ligeså godt stå på knagerrækken i børnehaven. 

Jeg er spændt på, om mine børnebørn kommer til at hedde Karsten, Torben, Ulla, Gitte, Pia. Eller Lone og Flemming efter min mor og far, måske? Ja, jeg vil ikke fornærme nogen, men til den tid skal jeg nok venligst (eller brutalt) mindes om, at min mening ikke bliver hørt, nøjagtig som jeg ved hvert barn stædigt har proklameret, at vi selv vil bestemme navnet – måske med ligeså meget øjenrul og hovedrysten til følge som vi har oplevet. Til den tid forstår vi det nok… Måske. 

LÆS OGSÅ: Bodeganavne er den nye trend i babynavne

LÆS OGSÅ: Babynavne: 14 råd til at finde det helt rigtige navn til dit barn

LÆS OGSÅ: Navne: Det skal du ikke kalde dine tvillinger

Se, hvad vi ellers skriver om: Klumme