Drop tanken om den perfekte jul
Foto: Getty Images Den perfekte jul inkluderer ikke nødvendigvis hjemmebagte småkager og pakker i massevis. Et par gaver med fint papir og bånd er rigeligt til at få dit barn i julestemning.

Drop tanken om den perfekte jul

Det er ikke dine børns behov, du tilgodeser, hvis du insisterer på hjemmelavede klejner. Find en julebog, og læs højt for dit barn i stedet, råder eksperterne.

Julen er en dejlig tid. Det kan de fleste forældre sikkert blive enige om. Julen er imidlertid også præget af stress og jag i mange hjem. For ikke nok med at det kan være svært  at få hverdagen til at hænge sammen, så skal vi i en hel måned opføre os som om, vi var hjemmegående husmødre.

Men hvem stresser vi for? Vil vores børn blive ulykkelige og føle mindre julestemning, hvis klejnerne er købt i Irma, hvis vi kun tager til to julearrangementer i løbet af december, og hvis der kun ligger fem gaver under juletræet med dit barns navn på?

Fra vores eksperter lyder et rungende “nej”. Børnepsykolog Margrethe Brun Hansen og familieterapeut Pia Rasmussen giver her deres bud på en god jul i børnehøjde

Hvad er de vigtigste ingredienser til en god jul for børnene?

Pia Rasmussen (PR): Det er ikke de materielle ting, der gør, at børn har en hyggelig jul. Det er mere os voksne, der har et behov for at have de rette elementer omkring os, for at vi kan komme i stemning. For børnene handler det om tid, ro og nærvær. Selvfølgelig kræver julen også nogle små traditioner, så som julebagning, juleklip og nissesjov, der er særlige for tiden. Men sådanne juleaktiviteter er jo ikke sjove, hvis mor og far er stressede og sure.

Margrethe Brun Hansen (MBR): Børnerådet udførte en undersøgelse med et børnepanel for nogle år siden. Børnene blev spurgt om, hvad der for dem udgjorde en god jul. Alle børnene sagde, at det vigtigste var, at familien var samlet og hyggede sig. Derefter var maden det vigtigste og til sidst gaverne. Det børn har allermest brug for i julen er at have hyggelige og rolige stunder med mor og far.

Vi har det med at gøre julen til en raket, der bliver affyret, og så venter vi i spænding. Men vi skulle hellere lave nogle stille og rolige ting med vores børn, som at sætte os ned sammen hver aften og læse en julehistorie.

Hvordan kan vi forældre undgå at stresse over julen?

MBH: Det er rigeligt for dine børn, hvis der er nogle små ritualer omkring julen som at tænde kalenderlyset hver morgen og læse julehistorier. Det kan også være, I laver en juledekoration sammen eller køber en nisse. Små hyggelige ting der indikerer, at der sker noget særligt. Hav hele tiden for øje, at hvis I ikke får bagt klejner og måske kun når at få lavet én juledekoration, så er det også fint. Det, der er vigtigst, er, at du med et helikopterperspektiv kan konstatere, at det var hyggeligt. Ellers er det bedre at lade være.

PR: Ubevidst pisker vi voksne en stemning op for vores børn. Vi siger “nææh, nu er det snart december” og “nu kommer nissen” og så videre. Når vi skaber den stemning, skaber vi samtidig også et behov hos vores børn. Det er ikke kun os forældre, det er hele vores samfund, der pisker en stemning op af forventninger allerede i november.

MBH: Som voksen skal du mærke efter, hvad der er vigtigt for dig i julen. Ellers kan du hurtigt bukke under for et pres fra magasinerne og andre medier, der fortæller dig, at det ikke er en rigtig jul med mindre alt er hjemmelavet. Mindre kan sagtens gøre det for dine børn.

Skal børn have mange gaver for at være tilfredse?

PR: Jeg synes ikke, vi skal skille os for meget ud, når det kommer til vores børn, så det er absolut ikke en god idé af princip kun at give sit barn én gave. Men jeg synes godt, vi kunne tone det ned – især for de 0-6-årige. Jeg har for eksempel købt brugt legetøj som julegave til min 4-årige. Det vil han ikke tænke nærmere over.

MBH: Jeg tror, voksne tager lidt fejl, hvis de tror, at julens glæde for børn kun handler om gaver. Gaver er en del af julen, men begræns det til, at dit barn får én eller to ting fra sin ønskeseddel fra jer. Husk på, at gaver er købt glæde og måske for dig ubevidst fungerer som en form for kompensation for manglende nærvær fra din side i hverdagen.

Hvorfor behøver julen ikke være perfekt?

MBH: Vi voksne stiller alt for store krav til os selv. Vi ser os selv som den mor, der var hjemmegående for mange år siden og havde al tid i verden til at lave rullepølse, syltede asier og klejner. Alt var hjemmelavet, og der blev lagt et smukt og flot arbejde i det. I dag måler vi os stadig med de kvinder, selv om vi går fuldtid på arbejde. Du kan i stedet tænke over, hvordan DU har lyst til fejre jul. Hvad er betydningsfuldt for dig og din mand? Lav en plan over de vigtigste ting, og hold jer til den.

PR: Dine børn spejler sig i dig som forælder. Når du er glad, er dine børn det som regel også. Så simpelt er det nogle gange. Hvis du gerne vil have, at dine børn har det rart og nyder julen, skal du kigge på dig selv og sige: ”Nu skal jeg have det hyggeligt og nyde julen”. Det vil måske betyde, at bordpynten ikke er helt perfekt, og sovsen ikke er i top. Til gengæld er du til stede som mor, og det vil dine børn til hver en tid foretrække, frem for at klejnerne er hjemmelavede.

Se, hvad vi ellers skriver om: Familieliv, Jul og Børneopdragelse