Børnehavestart
Foto: Nimastock Ligesom ved indkøring i vuggestue vil det vær et skift for dit barn at komme i børnehave, og hun har derfor brug for ekstra tid og tryghed.

Få en god start i børnehave

Har du en glad og ubekymret tumling, der om lidt forlader vuggestuen og springer ud som fuldbårent børnehavebarn? Så spænd sikkerhedsselen, og forbered dig på store forandringer. Med den nye hverdag følger en kæmpe udvikling.

Faktaboks

Gode råd

Besøg børnehaven

Tag dit barn med på besøg i børnehaven inden start. Går storebror eller -søster i den børnehave, hvor dit barn skal begynde, så tag den lille med over i børnehaven at hente hver dag. Det gør overgangen meget lettere.

Giv tid!

Bliv ikke forskrækket, hvis det tager tid, inden dit barn falder helt til i børnehaven. Alt mellem en dag og et halvt år er normalt. Tal med dit barn om, hvad det oplever, og tal med pædagogerne om, hvordan du bedst muligt støtter dit barn.

Lad barnet få korte dage

Hvis du har mulighed for det, er det guld værd for dit barn at have korte dage i starten efter indkøringen. Det er hårdt arbejde at vænne sig til et nyt sted – tænk bare på, hvor træt du er, når du starter på nyt job. Få bedsteforældrene i spil, og fleks, hvis I kan.

Acceptér tis i bukserne

Fortvivl ikke, hvis dit barn tisser i bukserne hver dag i en periode. Især drenge kan have svært ved at mærke, at de skal tisse midt i en spændende leg. Sig ikke ‘jeg troede, du var stor’. Sig i stedet ‘pyt med det’, og hav skiftetøj liggende i børnehaven.

Aflevér senest klokken ni

Afleverer du senere end klokken ni, er aktiviteter og legerelationer ofte i fuld gang, og det kan være svært for dit barn at komme ind i legen og få tildelt andre roller end ‘hund’ eller lignende. Bliv (højst!) fem minutter, til dit barn er inde i legen.

Lad dit barn selv

Er der ikke for langt til børnehaven, så lad dit barn gå derhen på egne ben frem for at blive kørt i klapvogn. Lad det selv tage overtøj af og hænge op (så kan personalet bruge tiden på nærvær frem for oprydning). Vær dog ikke bange for at være en ’curlingmor’, når du henter. Nu er dit barn dødtræt og kan bruge lidt hjælp.

Brug tid på at hente

Det kan være stressende for børn at blive revet ud af det, de er i gang med, uden lidt forberedelsestid. Lad gerne dit barn lave puslespillet færdigt. Tilbyd din hjælp, hvis dit barn har gang i et alt for svært spil.

Bevar roen ved ballade

Er der skrig og skrål, når du henter, så glæd dig over, at dit barn trives i sin børnehave! Sig ikke ‘jeg går, hvis du ikke kommer nu’. Bevar roen, og sig ‘kom med, ellers må jeg bære dig’. Hav en pose med til overtøjet, så du ikke behøver bakse med at få det på, før I er kommet ud.

Vent med legeaftaler

Undgå legeaftaler i hverdagene, så længe dit barn kun er tre år. Selv om dit barn siger ‘ja’ om morgenen, kan det let blive ked af det, når det skal hentes af Antons mor. At gå i børnehave er aktivitet nok. Når dit barn bliver fire år, får det mere overskud til legeaftaler efter børnehave.

Nyd børnehavetiden!

Glæd dig over, hvilken fantastisk tid dit barn går i møde. Børnehaveårene er en helt enestående periode, hvor dit lille pus virkelig får leget igennem og gennemgår en enorm udvikling på alle planer. Og pludselig en dag er det slut – så venter skolen.

Du oplevede det, da din baby første gang skulle i vuggestue eller dagpleje, og nu oplever du det igen: forandringen. At sige farvel til sin dagplejemor og to faste legekammerater eller den trygge tilværelse på Gul Stue og pædagog Pias altid åbne arme er et kæmpe skridt for din tumling.

Det gælder, uanset om du har rigtig en bulderbasse, der vader lige ind i børnehaven og uanfægtet tager fat på sin nye spændende tilværelse som ‘krudtugle’ eller ‘blåt’ barn, eller du er mor til en lidt mere betuttet nullergøj, der lige skal sunde sig lidt over det store skridt.

LÆS OGSÅ: Indkøring: Gør dit barn tryg uden mor og far

I børnehaven er der ikke længere en primær voksen til hvert barn på samme måde, som der var Pia eller Nina henne i vuggestuen, og der er i det hele taget langt færre voksne om hvert barn end i vuggestuen eller dagplejen.

Det kræver en helt ny grad af selvhjulpenhed af din knap treårige fra det ene øjeblik til det andet. Den allerførste tid skal du derfor regne med at få et træt barn hjem, der ikke har overskud til det store – og slet ikke til andre store forandringer som at smide bleen eller sige farvel til sutten. Tag det roligt, og lad børnehavestarten fylde det, den gør.

Hvad blev der af min lille tulle?

Når dit barn efter en tid er faldet godt til i sin nye børnehave, vil du til gengæld opleve, at det tager et kæmpe udviklingshop, både fysisk, psykisk og socialt.– I tre-fire-års-alderen udvikler dit barn en selvstændighed, der siger spar to. I den periode går dit barn fra at tro, det er verdensmester, til virkelig at være det! siger familieterapeut Lola Jensen.– Dit treårige barn kan spille bold til og fra – ikke mere. Pludselig har du en fireårig, som spiller rigtig fodbold, står på mål og i det hele taget kan spille spil med ret komplicerede regler.LÆS OGSÅ: 10 spørgsmål du gerne vil stille dit barns pædagogSom dit barn nærmer sig de fire år, bliver det også mere og mere stærkt i sig selv og har ikke længere samme behov for en primærvoksen. Samtidig bliver barnet mere søgende og interesseret i at danne venskaber og lege rollelege med andre børn.Indtil nu har dit lille pus måske mest leget med Duplo og rørt i en gryde i vuggestuen, og pludselig henter du i børnehaven en tro kopi af Tine fra X-Factor, komplet med fin kjole, mikrofon og masser af attitude, og du griber dig måske i at tænke ‘er det virkelig mit barn?’– Udviklingen går stærkt, og man tænker: ‘Hvad blev der af min lille tulle?’ Der åbner sig en helt ny verden med lyssværd, Spiderman, action og rollelege, siger Lola Jensen.

Okay at sige ‘lortefis!’

Dit barns sprog udvikler sig også med lynets hast i de første børnehaveår. Det går ikke altid stille af sig, så bliv ikke forskrækket, hvis din treårige går rundt og mumler ‘skid’ og ‘lortefis’ i skægget.– Dit barn bander ikke, det tester bare sprogets muligheder. Når dit barn bliver tre et halvt, bliver det mere bevidst og siger måske ‘du er en skid’ til sin søster. Der siger du selvfølgelig ‘hov, sådan siger man ikke’.LÆS OGSÅ: Bandeord – må dit barn bande?Som dit barn vænner sig til børnehaven, bliver det også en sand mester i at argumentere. Pludselig har dit barn ord for, hvad det vil og ikke vil – og hvorfor.– Forbered dig på, at dit barn for eksempel vil sige ‘jeg vil ikke i børnehave, jeg har ondt i maven’, siger Lola Jensen.Familieterapeuten anbefaler i den situation, at du som mor ikke overanalyserer dit barns argumenter:– Tænk ikke straks ‘åh nej, mit barn har ingen venner’, for det kan lige så godt være, at dit barn bare ikke har lyst til at gå udenfor i dag.

Tag ikke afvisningen på dig

Ifølge familieterapeuten er det en hårfin balance at lytte til dit barn uden at dramatisere. Du må ikke være hård, men du skal heller ikke pylre. Hvis dit barn ikke vil af sted, så sig: ‘Nå, for søren, i går legede du da rigtig godt med Mathilde, da jeg kom og hentede dig’. Lad være med straks at spørge ‘hvorfor vil du ikke i børnehave, hvem driller dig?’ Men bliver det ved, skal du selvfølgelig spørge ind til problemet.

Når dit barn bliver fire år, bliver det mere bevidst om de sociale relationer. Der er det ekstra vigtigt, at du ikke bliver skuffet på dit barns vegne, hvis det bliver afvist af nogen, der ikke vil have det med i legen.

LÆS OGSÅ: Sådan afleverer du uden gråd

– Bliver dit barn afvist, så pas på med at sige ting som ‘vil de ikke engang have dig med?’ Tag det oppefra og ned, og sig ‘så finder vi på noget andet’. Bliver du selv skuffet og føler dig afvist, så kan dit barn slet ikke håndtere det! Så vær opmærksom på, at du med dine reaktioner lærer dit barn, hvordan det er naturligt at reagere, siger Lola Jensen.

I det hele taget anbefaler familieterapeuten, at du tager hverdagens udfordringer oppefra og ned og husker på, at både dit barn og du selv gør det allerbedste, I kan. Og glæd dig så over alle de gode oplevelser, dit barn har og vil få i børnehavetiden.

– Det er fantastisk for børn at gå i børnehave, når de lige er kommet over den første hurdle. Børnehaven giver nogle uvurderlige rollelegemuligheder, som vi ikke har i hjemmet i dag, hvor søskendeflokken ikke er så stor, siger Lola Jensen.

LÆS OGSÅ: Jeg vil ikke i børnehave!

LÆS OGSÅ: Det svære børnehaveliv – 3 børns udfordringer

LÆS OGSÅ: Sådan kritiserer du bedst børnehaven

Se, hvad vi ellers skriver om: Institution, Udvikling og Børnepsykologi