Sådan tackles 39,9°
SPONSORERET indhold

Sådan tackles 39,9°

Emma bliver mere og mere varm og pylret, men hvornår er det tid til at ringe til vagtlægen? Vi giver dig den komplette feberguide, som du kan bruge, næste gang dit barn bliver varmt og sløjt.

Af:: Lykke Møller Kristensen, VB, sep. 2008
17. dec. 2008 | Børn | Vores Børn

En varm pande og to små, blanke øjne. Din lille trold vil bare putte og er tydeligt feberramt. Men hvornår er det tid til at ringe til lægen, og hvad kan du gøre for dit feberbarn?

Et godt råd fra læge Rikke Esbjerg er at kigge på dit barn. Hvis hun virker upåvirket og kun lidt pylret, kan du godt se tiden an, men hvis hun bliver mere og mere sløv og ikke vil spise, bør du kontakte lægen med det samme.

“Hellere kontakte lægen en gang for meget end en gang for lidt, når det handler om feber og små børn – især hvis barnet også virker sløvt”.

Hvornår har barnet feber?

  • Vores normale kropstemperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader. Oftest er den lavest om morgenen
  • Når vi har været vågne i nogle timer, stiger vores kropstemperatur normalt en halv til en hel grad.
  • Der er altså typisk tale om feber, hvis temperaturen er mere end 37,5 grader, men læger betragter det oftest først som høj feber, hvis temperaturen er mere end 38,5 grader.

Kend temperaturen

Hvis du vil kende dit barns normale morgentemperatur, kan du tage temperaturen om morgenen nogle dage i træk, hvor dit barn er raskt. Så kan du bedre vurdere, hvornår dit barn har feber.

Sådan måler du dit barns temperatur

Det mest troværdige resultat får du ved at måle temperaturen i endetarmen eller i øret ved trommehinden.

De fleste måler i endetarmen, og det er en sikker måde at måle temperaturen på. Læg barnet på ryggen eller på siden med bøjede ben, og afled eventuelt opmærksomheden, mens du putter termometeret ind. Brug en klat vaseline for at mindske generne for barnet.

Hvis du måler temperaturen i munden eller armhulen, skal du altid lægge lidt til.

Hvad er feber?

Feber er tegn på, at barnet har en infektion i kroppen, der enten er udslag af en bakterie eller virus. Kroppen er på overarbejde for at bekæmpe sygdommen, og derfor stiger temperaturen.

Hos børn optræder infektioner oftest i luftveje, øre, næse og halsorganerne.

Hvis barnet har feber i en længerevarende periode, kan det være tegn på, at der er stødt noget til, efter at den første sygdom er begyndt.

Feberkramper

Feberkramper opstår oftest, fordi hjernen er overophedet, og viser sig med krampeanfald, hvor barnet begynder at ryste, vender det hvide ud af øjnene, virker ‘langt væk’ og mister kontrollen med lukkemusklen, så det kommer til at tisse.

Andre tegn på feberkramper er hallucinationer, og at barnet er svært at vække.

Feberkramper er altid noget, der bør tjekkes ved en læge eller ved at ringe 112.

Selv om du måske har oplevet det før, skal barnet tjekkes hos en læge, for at du kan sikre dig, at det er kommet godt igennem anfaldet.

Feberkramper kan behandles med stesolid, som du får med hjem med instruktioner om, hvordan du kan bruge det, hvis det bliver konstateret, at dit barn lider af feberkramper.

For at undgå feberkramper kan du sørge for, at dit barn ikke bliver for varmt. Klæd hende af, og placér hende i et køligt rum.

GÅ TIL LÆGEN, NÅR…

Barnet er sløvt, og feberen fortsætter

  • Børn bliver ofte sløve og trætte, når de er syge, og det er det vigtigste tegn på, at de har det dårligt.
  • Dit barn må ikke blive så sløvt, at du ikke kan få kontakt til hende, og hun må ikke være sløv i flere dage, uden at du kontakter lægen.
  • Du kan altid ringe til vagtlægen og fortælle om symptomerne, hvis du er i tvivl. Hvis dit barn er pirreligt, meget træt og forkølet, kan dette også dække over en infektion, der måske skal behandles.
  • Tilbyd hende noget, hun godt kan lide. Hvis hun ikke har lyst til det, er det et godt tegn på, at hun er sløj og syg.
  • Hvis feberen ikke falder efter nogle dage, skal du også kontakte lægen.
  • Hvis barnet har feber i en længerevarende periode, kan det være tegn på, at der er stødt noget til, efter at den første sygdom er begyndt.

Barnet har 40 i feber

  • 40 i feber er meget høj feber, og du bør kontakte lægen, hvis du bliver opmærksom på, at feberen er på vej deropad. Så høj feber er tegn på, at kroppen er på overarbejde for at bekæmpe sygdommen, og der er ikke langt til 41, som regnes for at være en kritisk temperatur.
  • Ifølge eksperter kan kroppen kapere en stigning på tre grader, mens det derefter begynder at blive for hårdt for kroppens organer at være så meget på overarbejde.
  • Sørg for, at barnet kommer af med tøjet for at afkøle kroppen så godt som muligt, og kontakt lægen.

Barnet har smerter

  • Smerter er også et tegn på, at dit barn er sygt. Små børn kan ikke fortælle, at de har ondt.
  • Men du kan holde øje med, om hun tager sig til øret, har løbende næse eller virker til at være generet af lys.
  • Barnet siger måske, at det har ondt i maven, men det kan være et tegn på smerter et andet sted.


Barnet er meget lille

Har du et barn på under tre måneder med høj feber, skal du altid kontakte lægen.

SÅDAN PLEJER DU FEBERBARNETKøl ned

Er den lille trold meget varm, kan du tage tøjet af hende, så hun kommer af med noget af varmen. Hvis feberen stiger, fryser hun måske igen. Du kan bruge et dynebetræk i stedet for en dyne.

Væske er vigtigt

Sørg for, at feberbarnet drikker meget. Det er vigtigt at erstatte væsketabet, og det er et godt tegn, hvis hun drikker så meget, at hun tisser et par gange om dagen.

Tilbyd mad og drikke

Vend hele tiden tilbage til dit sløve barn, og tilbyd noget at drikke og spise, eller foreslå, at I kan se en film eller tegne.

Barnet er nok for træt til den store aktivitet, men ved at vende tilbage igen og igen kan du forsøge at få noget mad og drikke i hende og samtidig holde øje med, hvordan hun har det.

Ekstra omsorg

Hun har helt sikkert brug for ekstra kram, knus og overbærenhed. Måske har hun lyst til at hænge på dig hele tiden eller brug for, at du sidder ved hende.

Hvis I normalt har regler om slik og sukker, kan I roligt slække lidt på dem i forbindelse med feberen. Lidt usundt er bedre end ingenting.

Måske vil hun hellere have saftevand end vand, så tilbyd hende muligheden.

Hold igen med medicin

Du må aldrig give dit barn symptom- og feberdæmpende medicin uden at vide, hvad barnet fejler. Det kan sløre symptomerne, så lægen har sværere ved at stille en diagnose.

Selv om barnet har haft de samme symptomer før, skal du altid kontakte lægen, inden du giver medicin.