Find drengen i din pige – og pigen i din dreng
Foto: PR

Find drengen i din pige – og pigen i din dreng

Måske elsker din dreng at lege med dukkevogn og gå i kjole. Der er ingen grund til nervøse trækninger. Du booster faktisk dit barns selvværd, hvis du anerkender både de feminine og maskuline sider.

Faktaboks

Sådan anerkender du dit barns feminine og maskuline sider

1. Bliv bevidst om dine reaktioner

Tænk over, hvornår du roser din pige eller dreng. Hvad giver du positiv opmærksomhed for? Ros for det hele uanset dit barns køn. Anerkend din søn for at være en hjælpsom storebror og for hans smukke hårfarve, og anerkend din pige for at være supersej til at hoppe højt.

2. Giv nærhed til din dreng, og lad din pige tumle

Tilbyd hele spektret af legetøj til dit barn, lige fra legekøkken til brandbiler. Tænk desuden over at tilbyde en bred vifte af aktiviteter. Lav perleplader med din søn, og spil bold med din datter.

3. Vær en nuanceret rollemodel

Tænk over, at det ikke altid er dig, der tørrer støv af og far, der kører bilen. Vis, at I begge indeholder det hele. At I begge kan yde omsorg, løbe om kap og lave havregrød.

Har du også en lille prinsesse derhjemme med et lyserødt værelse fyldt med tylkjoler, dukkevogne, testel og Hello Kitty-bamser? Eller en lille prins, hvis blå værelse bugner af Spiderman og alverdens seje biler og kampfigurer?

No worries – det er helt okay! Der er ikke noget galt i at lade piger være ‘piger’ og drenge være ‘drenge’. Men vil du støtte dit barn i at udvikle alle sine sider, er det en fordel at åbne op for også at finde ‘drengen’ i din pige – og ‘pigen’ i din dreng.

LÆS OGSÅ: Derfor er der forskel på piger og drenge

Pædagog Julie Bjerrum Fischer er medforfatter til bogen Åbne og lukkede døre om børnskønsroller, og hun forklarer, at du støtter dit barns alsidige udvikling, når du både anerkender dets feminine og maskuline sider.

– Det handler om at få dit barn til at udvikle så mange sider af sig selv som muligt. At vi ikke begrænser børn og siger ‘her er en kasse til dig, og her er en kasse til dig’, siger hun.

Stereotyppe forventninger

Selv om du ikke ønsker at begrænse dit barns udvikling, kan du som drengemor have nogle forventninger om dit barn, der måske ser nogenlunde således ud: Han taler ikke så meget med os voksne, han leger vildt og kommer nogle gange til at slå, når han er vred, men den er ikke helt gal med ham.Har du en pige, forventer du noget andet: Hun hygger sig med at tale med de voksne, laver finmotoriske ting, og indgår hun i konflikter, er det pigefnidder.LÆS OGSÅ: Pigefnidder – sådan hjælper du din datterIfølge Julie Bjerrum handler det ikke om at sige, at sådan må drenge og piger ikke være. Du skal ikke frarøve din dreng at lege vildt eller din pige at lege teselskab. Men pointen er, at drenge og piger er andet og mere end det:– Når jeg kigger på vuggestuebørnene, er det både pigerne og drengene, der råber op og skriger, hopper ned fra vindueskarmen i puderummet og leger i madhjørnet. Både piger og drenge rummer hele spektret.

Alle følelser er ok

Måske kan du sagtens rumme, at din lille pige nægter at lege med dukker og gerne vil slås med sværd. Men det er stadig let at blive overrasket, hvis der pludselig kommer spyt og galde ud af hende. Det er bare vigtigt at anerkende hende for den vrede, hun føler.

– Mærker hun, at du synes, hendes reaktion ikke var okay, lukker hun ned for den side af sig selv og kan senere i livet få svært ved at acceptere vrede som en del af sig selv, siger Julie Bjerrum Fischer og tilføjer:

– Se i stedet den vrede, styrke og kraft i hende som noget positivt, og sæt ord på følelsen, så hun forstår den: ‘Du bliver så vred, når jeg siger det her’.

LÆS OGSÅ: Sådan takler du vilde drenge og lyserøde piger

På samme måde er det vigtigt at anerkende din dreng for feminine følelser, for eksempel hvis han let bliver bange, så han får det okay med den side af sig selv. I det øjeblik du rummer alle dit barns sider – uanset køn – får de et helt billede af sig selv og et fantastisk godt selvværd. Anerkend dit barn for alt det, det er: Modigt, bange, stærkt, kreativt, vredt, empatisk, klogt og sjovt.

– Så din pige bliver anerkendt for andet end at være pæn og ordentlig, og din dreng bliver anerkendt for andet end blot at være stærk og sej, siger Julie Bjerrum Fischer og fortsætter:

– Husk, at dit barn tænker ‘jeg vil gerne elskes af mine forældre, så jeg vil gerne gøre det, som de bliver glade for.

LÆS OGSÅ: Sidder forskellen på drenge og piger i hjernen?

LÆS OGSÅ: Opdragelse: Skal piger og drenge behandles ens?

LÆS OGSÅ: Lyserød er faktisk en drengefarve

Oprindeligt publiceret august 2010

Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid, Psykologi, Udvikling, Børnepsykologi og Tumling