Fireårig med arp - er det skadeligt?
SPONSORERET indhold

Fireårig med arp - er det skadeligt?

Af:: Redaktionen
23. maj. 2011 | Børn | Vores Børn

Spørgsmål:

Kære Annebeth Rosenvinge

Min søn på snart fire år har stadig arp i hovedbunden. Det er faktisk nogle temmelig tykke flager, og han bryder sig af samme grund ikke om at blive børstet i håret.

Jeg glemmer hele tiden at få gjort noget ved det, fordi hans hår er så tykt, så man ikke ser det, medmindre man kigger efter.

Men altså, hvordan får jeg det fjernet, når han har så meget hår – jeg kan vel ikke bare bruge olie og tættekam, som da han var baby? Og kan det skade ham at have det?

Louise, mor til Gustav, 4 år

alt

Svar:

Kære Louise

Det, du beskriver hos din søn, lader til at være skæleksem – eller det, vi læger kalder Seborrhoisk eksem. Alle mennesker danner skæl, der er en blanding af fedtet talg og afstødte hudceller, men er det særlig udtalt, er det skæleksem.

Skæleksem kan ses hos både børn og voksne og er relativt hyppigt i spædbarnsperioden. Din søn har tilsyneladende haft det, fra han var baby – og det er også her, eksemet hyppigst ses hos børn.

Det plejer at vise sig som fedtede, fastsiddende skældannelser på hovedet – både hos babyer med og uden ret meget hår, og det er som regel værst tre til fire uger efter fødslen.

Den variant af skæleksem, som spædbørn har, kaldes arp. Hvis det fortsætter, efter barnet er tre til seks måneder, kaldes det børneskæleksem.

Normalt forbinder man tilstanden eksem med hudrødme, kløe og ømhed – men netop disse tegn er ikke karakteristiske ved skæleksem hos børn. Måske er de manglende irritationstegn netop grunden til, at du ikke lægger så meget mærke til det hos din søn i dagligdagen.

På trods af at mange børn faktisk har det, kendes årsagen til skæleksem ikke helt endnu. Men overproduktion af talg og hudsvampen Pityrosporum ovale ser ud til at være vigtige faktorer i udviklingen. Hos knap halvdelen af alle med skæleksem – og særligt hos børn – findes der en sådan underliggende svampeinfektion.

Når vi som læger stiller diagnosen, plejer vi at kunne gøre det ved at se på det blotte udseende af skældannelsen. Det er sjældent nødvendigt at lave særlige undersøgelser fra hårbunden, medmindre eksemet ser ud til at være betændt. I så fald kan der podes for bakterievækst, og behandling med antibiotika kan være nødvendig.

Skæleksem er ikke farligt. Det har et mildt forløb hos de fleste og holder sig til mindre områder. Som sådan må tilstanden opfattes som kronisk, og behandlingen er derfor snarere at dæmpe end at kurere symptomerne. Eksemet kan oftest holdes så meget nede, at det ikke er et større problem.

Når skællene danner tykke flager, skal der – som du skriver – mere til. Hårbørstning og tættekam samt blødgørende behandling er til nyfødte og ikke effektivt nok til en stor dreng med (dejligt) tykt hår.

Tal med din egen læge om, hvorvidt det kan være en svampeinfektion; de fleste kan hjælpes med et shampoopræparat, der indeholder ketoconazol. Ved opblussen kan der suppleres med mild binyrebarkhormon-behandling i hovedbunden.

Begge behandlinger skal drøftes med en læge, før I går i gang. Jeg håber, du får skældannelsen under kontrol – god vind med det.

Mange hilsner Annebeth