Undersøgelse: For mange fritidsaktiviteter er usundt for børn
SPONSORERET indhold

Undersøgelse: For mange fritidsaktiviteter er usundt for børn

Børn har godt af ikke at have noget at lave, så de får lov til at tænke og mærke efter. For mange fritidsaktiviteter kan være med til at bremse deres udvikling og behov.

Af: Katrine Memborg Foto: Getty Images
08. okt. 2018 | Børn | Vores Børn

Skole og lektier alle hverdage, fodbold tirsdag og fredag, spejder om torsdagen, dans om søndagen og mandagen bruges på badminton. Sådan ser rigtig mange børns uge ud, så det er måske ikke så underligt, at børnene ofte klager over hovedpine eller træthed.

Men ifølge en amerikansk undersøgelse, er det langt fra den eneste konsekvens af børnenes meget travle skema. De har nemlig fundet ud af, at børn med meget strukturererede aktiviteter og propfyldte hverdage har sværere ved at tage beslutninger, arbejde mod et fælles mål – og så har de langt fra ligeså nemt ved at regulere deres opførsel efter hvilken situation, de befinder sig i.

Læs også: Hvornår skal børn have en hobby

Lad børnene

Børn lærer meget mere af selv at få lov til at tænke og have et ansvar for, hvad de vil lave, står der i den research, forskere og psykologer fra University of Colorado and the University of Denver står bag. De har testet 70 børnefamilier med seks-årige børn – nogle med et ekstremt aktivitetsniveau – andre med en enkelt eller to fritidsinteresser om ugen. Undersøgelsen viste klart, at de børn, der er vant til aktiviteter, der typisk er styret af en voksen, er dårligere til at tage beslutninger og keder sig oftere, da de har svært ved at sætte sig selv i gang. De er typisk blevet for vant til, at det er de voksne, der bestemmer aktiviteter, og derfor glemmer de til sidst at mærke efter deres egne behov. Det barn, der har en ledig eftermiddag, finder måske en bog frem, og når den er læst, så vil barnet tegne – og måske cykle en tur ude i haven. Det barn vil – ifølge den amerikanske undersøgelse - lære mere end det barn, der går til den samme aktivitet hver eneste uge.

”Tager man fritiden fra børn, så mister de muligheden for at lege politi og røver og sidde i en sandkasse og lege købmand. Og den leg er meget vigtigt for børns udvikling,” skriver skolelæreren Jessica Lahey, der i øvrigt er helt på linje med undersøgelsen.

Børnene med mindre travle skemaer var, ifølge forskerne, også generelt bedre til at kommunikere og vise følelser. Det er dog vigtigt at understrege, at alle familier er forskellige, og at man naturligvis skal gøre, hvad der fungerer bedst derhjemme. 

Læs også: Hjælp dit barn med at tackle forandringer

Anbefalet til dig