Børnetøj
Foto: iStock. Månederne mellem vinter og sommer er lumske, så klæd dit barn i lag på lag og hav flere valgmuligheder i institutionen.

Børnetøj

Forårstøj fra A-Z

Regnvejrsdage, UV-stråler og blæsevejr - sådan gør du børnenes garderobe klar til foråret.

Der er mange ting at tage højde for, når du skal gøre forårsgarderoben klar. Der skal være tøj til de kolde og varme dage – og de dage, hvor man slet ikke kan regne med vejret. Tøjet skal samtidig være godt at bevæge sig i, kunne holde til tumlen på legepladsen og spisepauser med spaghetti-kødsovs – og så må det selvfølgelig gerne se sødt ud.

Børnehaveleder fra Børnehuset Fasangården, Joan Kvist Olsen, og blogger på nutidensmor.dk, Johanne Mygind, giver dig råd med på vejen fra A-Z, så forårets tøjkøb bliver lettere at komme igennem.

Faktaboks

Eksperterne

Johanne Mygind har bloggen nutidensmor.dk, hvor hun med sine egne kreative illustrationer og tekst beretter om livet som mor til Augusta på knap 3 år. Læs hendes blog eller følg hende på instagram.

Joan Kvist Olsen er uddannet pædagog og er leder i Børnehuset Fasangården på Frederiksberg.

A for at finde frem fra gemmerne
I starten vokser dit barn med lynets hast, men med tiden kan tøj fra sidste sæson bruges igen. Så dyk ned i gemmerne og find de gode sager frem fra sidste år. Måske passer overgangsjakken stadig, og kondiskoene fra sidste år kan sagtens bruges i de første forårsmåneder.

B for bare arme
Sommer er også lig med UV-stråler, og huden på skuldrene er ekstra udsat. Giv dit barn en t-shirt på, der dækker skuldrene, når solen bager.

LÆS OGSÅ: Så meget genbrugt børnetøj kan du få for 500 kroner

C for creme
Forårssolens stråler kan være hård mod lys vinterhud. Det er derfor en god idé at smøre solcreme på de små, når forårssolen titter fem. Når UV-indekset er på 3 eller mere anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du går i gang med solcremen.

D for dig selv
Hav dig selv med i overvejelserne. Spørg dig selv: ”Hvis jeg havde det her tøj på i størrelse mor, ville jeg så kunne gå i split, trille, gå krabbegang og hvad børn ellers finder på?” Det er der altså ikke nogen, der kan i stramme jeans. 

E for elefanthue
Elefanthuen varmer dejligt på både ører og hals, og derfor er den ideel på de kolde forårsdage. Hvis dit barn ikke har en tynd elefanthue, kan det være en god investering. Tip: Den kan også bruges til efteråret.

LÆS OGSÅ: Børn i solen

F for flyverdragt
Godt nok er det forår, men det er ikke ensbetydende med, at det altid er varmt. Desværre. Derfor er det en god idé at lade flyverdragten blive i institutionen, så de små ikke bliver kolde, når de skal luftes på legepladsen.

G for gummistøvler
Måske er dit barns gummistøvler blevet parkeret til fordel for varme vinterstøvler, men med forår og sommer i sigte er det igen blevet tid til at hoppe i gummirøjserne. Det er derfor vigtigt at undersøge, om støvlen stadig sidder som den skal, for på en vinter kan dit barn sagtens nå at stige et nummer i skostørrelse.

H for hue
Selv om vi går varmere tider i møde, er det stadig vigtigt at have en hue – især hvis du har et ørebarn. Skift vinterens uldhue ud med en tyndere en af slagsen.

I for indesko
Husk indesko til institutionen, selvom gulvet ikke længere er så fodkoldt. Indeskoene skal naturligvis være i den rigtige størrelse og samtidig skridsikre.

J for joggingtøj
Joggingtøj og blødt bevægeligt tøj er ideelt for børn, så de kan tumle uhindret rundt.

K for at klare det selv
Vær opmærksom på, at tøj og sko skal være nemt at lukke. Allerede i vuggestuen begynder de små at være selvkørende og tøj, der er nemt at lukke, giver dit barn en hjælpende hånd med på vejen.

L for lag på lag
Med lag på lag kan du hurtigt stabilisere dit barns temperatur ved at tage et ekstra lag af eller på. Måske har du overvurderet kulden, og så er det jo belejligt, at barnet nemt kan snige en trøje af.

M for must haves
Vi gentager lige os selv med forårets must haves. Husk termotøj, regntøj, overgangsjakke, tynd hue, bevægelige bukser, solcreme og solhat til de mindste.

N for navn i tøjet
Husk at skrive navn i dit barns tøj. Det gør livet lettere for både dig og pædagogerne.

O for overgangsjakke
Forår er også lig med overgangsjakke. Det er godt at have en tynd jakke at trække i, når det bliver lunere udenfor, for en vinterjakke kan være alt for varm på lune forårsdage. 

LÆS OGSÅ: Børnenes bedste sprogbøffer

P for praktisk
Gå efter praktisk tøj. Undgå eksempelvis en helt hvid garderobe og nøjes med at købe 2 nederdele og ikke 5.

R for (godkendt, åndbart og vandtæt) regntøj
Det er ikke altid, at vi voksne tager regntøj på, når det er vådt udenfor, og derfor glemmer vi måske at give vores børn regntøj med, når de bliver sendt i vuggestue eller børnehave. Der er mange regnvejrsdage i Danmark og derfor er det vigtigt både at huske regnjakke og regnbukser, så de små ikke bliver våde, når de er ude at boltre sig på legepladsen. Kig efter regntøj, der er godkendt, åndbart og vandtæt. Noget regntøj er meget tykt, men det kan være en fordel at købe noget tyndere og tage en ekstra trøje indenunder.

S for sandaler med snude
Har du helt små børn er det især vigtigt med lukkede sandaler, der beskytter de små tåspidser. Sandaler med lukket snude er også helt perfekt til løb og leg. Hænger dit barn for eksempel tit på en løbecykel, er det vigtigt at passe på de fine tåspidser. Og så gør det simpelthen så meget mere ondt i de små fødder at blive kørt over af en trehjulet cykel nede i vuggestuen, når tæerne er blottede.

T for termotøj
Termotøj er alfa og omega i det danske vejr. Det er ideelt til den tid, hvor det er for varmt til flyverdragt, men for koldt til “bare” en jakke. Er de små blevet afleveret med for lidt eller for meget tøj, er det smart at have termotøj liggende i garderoben.

U for UV
Hav en solhat som en del af sortimentet til de små. Den er nemlig super effektiv til at beskytte mod solens skadelige stråler. Tyndt tøj, der skærmer mod strålerne, er også smart, så huden ikke er eksponeret for sol.

V for valgmuligheder
Vejret er omskifteligt i forårsperioden, og derfor er det godt, at der er masser af valgmuligheder i dagplejen, børnehaven eller vuggestuen. Sørg for, at der både er en ekstra trøje til de kolde dage og en t-shirt til de varme. Hav endeligt rigeligt med skiftetøj til de mindste. De spilder oftere og har brug for et større udvalg af skiftetøj.

Z for zinksalve
Zinksalve er godt året rundt. Den er et vidundermiddel til irriteret hud og ikke mindst til røde numser – uundværlig hvis du har små børn.

LÆS OGSÅ: Gør-det-selv: Cool leggings til junior

LÆS OGSÅ: Klip dit barn – trin for trin

LÆS OGSÅ: 7 sunde tip til foråret

Se, hvad vi ellers skriver om: Tumling og Kendte