Babys første tid
SPONSORERET indhold

Forældrerollen: Babys første døgn derhjemme

Brug de første døgn hjemme efter fødslen til at få helt ro på, så I kan lære baby og babys behov at kende – og finde jer til rette i rollen som forældre.

Af:: Eline Holm Foto: Nima Stock
25. sep. 2013 | Børn | Vores Børn

Din forestående fødsel fylder sikkert allerede meget hos dig, og måske har du ikke tænkt så meget videre, men faktum er, at når vidunderet er kommet til verden, skal du og din kæreste i gang med en endnu større opgave – opgaven med at være mor og far. Du er høj af hormoner og træt efter fødslen og muligvis mærket af at være blevet syet forneden eller have fået kejsersnit.

Det er ikke så underligt, hvis det føles en lille smule overvældende at stå der på dørtrinnet med opgaven at skulle tage jer af det lille, hjælpeløse væsen, efter at I måske har haft nogle trygge døgn på en barselsgang med hjælpsomt personale omkring jer – på den anden side kan det også føles rigtig rart, at være hjemme hos jer selv igen. I alle tilfælde kan det være en god ide allerede nu at forberede jer på, hvordan I vil gribe de første døgn derhjemme an.

LÆS OGSÅ: Hvordan skal din fødsel være?

Det er en fordel, hvis I har taget hånd om alt det praktiske på forhånd, så I kan fokusere på det allervigtigste: at lære jeres barn at kende. Det er faktisk det eneste, du skal! Nyd følelsen af, at tiden er gået lidt i stå, og at jeres lille babyboble er det vigtigste – så må resten af verden lige gå sin egen gang imens.

Amning

Er du fast besluttet på, at du vil have amningen til at køre, er du allerede kommet langt. Forbered dig på, at det muligvis kræver både hårdt arbejde og motivation at få gang i mælkefabrikken. Helt grundlæggende begynder en vellykket amning med, at der er god kontakt mellem dig og dit barn. Hav barnet hud-mod-hud, og hold øjenkontakt med din baby.Lad den lille ligge ved brystet, selv om han ikke sutter – det er stimulerende for mælkeproduktionen, at han rører ved brystvorten med kinden. Husk, at jo mere dit barn sutter, jo mere mælk kommer der, og at en nyfødt i princippet ikke kan sutte for meget.LÆS OGSÅ: Få en god start på amningenFår du revner i brystvorterne, så brug en brystcreme eller bactigras – en gase med klorhexidin, som du lægger på brystet efter hver amning (fås på apoteket). Gør det så ondt, at du græder af smerte under amning- en, så køb en suttebrik – og tal med din sundhedsplejerske, det er det, hun er til for.

Tilknytning

Måske er du lykkelig og nyforelsket i den lille skabning, men du kan også have fornemmelsen af lige at skulle lære dit barn at kende, før moderkærligheden rigtigt indfinder sig. Fysisk berøring og øjenkontakt er alfa og omega i forhold til at knytte bånd mellem dig og din baby – og mellem baby og far.Hav dit barn rigtig meget i armene, kommuniker med din ansigtsmimik – og tal med ham. Måske virker det mærkeligt på dig, at du skal snakke med den lille muldvarp, men fortæl hvad der sker: ‘Nu skal du have en tør numse, lille skat’ eller ‘ja, du er ked af det, men nu får du en tår mælk hos mor’. Mere avanceret behøver det ikke at være.LÆS OGSÅ: Gråd: Derfor vil baby bæres i dine armeNår du ammer, opstår der en naturlig hud-mod-hud-kontakt – men far kan også være med. Læg baby kun iført ble på hans bare mave med en dyne over. Det giver dit barn en fornemmelse af ro, tryghed og kærlighed.

Trøst

Gråd er din nyfødtes sprog. Og i de første dage efter fødslen siger han som regel kun én af tre ting med sine små babyklynk: ‘Jeg er sulten’, ‘jeg vil gerne skiftes’ eller ‘jeg har brug for dig’. Er der styr på de to første, så tag baby op i dine arme.Den fysiske berøring frigiver glædeshormonet oxytocin – og det trøster! Græder dit barn vedvarende, er det en god ide at ringe til din sundhedsplejerske eller til barselsgangen.

Besøg

Gør allerede nu op med dig selv, hvordan du vil takle nysgerrige familiemedlemmer, venner og bekendte, der står på spring til at komme på besøg, så snart sms’en om babys ankomst er tikket ind.Måske glæder du dig rigtig meget til at fremvise det lille mirakel til Gud og hvermand, men du gør dig selv en stor tjeneste ved at holde de sociale aktiviteter på et minimum den første uge eller to. Det kræver tid og ro at danne familie!LÆS OGSÅ: 4 veje til en rolig babyMeld ud til din omgangskreds i god tid, hvordan I gerne vil have det. Og husk, at de udvalgte bedsteforældre, onkler og tanter, der får lov at kigge forbi, sagtens selv kan brygge kaffe og smutte en tur forbi bageren.

Arbejdsdeling

Det kan siges meget kort: I de første dage er din fornemmeste opgave at komme dig efter fødslen og at give dit barn mad. Måske er det helt naturligt for jer, at du koncentrerer dig om amning, mens far laver mad og køber ind, men det er godt at få aftalen helt på plads inden fødslen.Så skal du ikke have dårlig samvittighed over, at du ikke hjælper med vasketøjet. Husk at far sagtens kan hjælpe med at bøvse, skifte og trøste baby. Det kan også være fint at aftale, hvordan nætterne skal foregå. Nogle har det bedst med, at far står op og skifter ble, når mor har ammet. Andre foretrækker, at mor tager nattetjansen solo, så far er frisk til at tage over om morgenen, hvor du kan få et velfortjent hvil.LÆS OGSÅ: Velkommen på barsel – dit nye fuldtidsjobTal om, hvordan I vil indrette jer – og husk, at virkeligheden kan vise sig at være anderledes end forventet, så ingen aftaler står skrevet i sten.

Hjælp

I den perfekte verden kunne du og far give jeres fulde opmærksomhed til baby, mens bedsteforældre, venner og naboer lavede mad, vaskede tøj og ryddede op.Sådan en ordning har de færreste mulighed for i dag, men har du et godt og afslappet forhold til dine forældre eller svigerforældre, er det en fin ide at tage imod hjælp til støvsugningen og andre dagligdags pligter. Alt, hvad der kan hjælpe jer med at koncentrere jer om at blive en familie, er godt!Husk at din familie og venner ikke nødvendigvis kan gætte sig til, hvordan det er at blive forældre for jer, så hjælp dem lidt på vej. Meld for eksempel ud, at du i stedet for tøjgaver til jeres barn, hellere vil have et måltid hjemmelavet mad til fryseren.

Forberedelse

Du giver dig selv de bedste kort på hånden til at få en god start med baby, hvis du eliminerer praktiske gøremål fra din hverdag (så vidt muligt) i den første tid.Lav gryderetter til fryseren, mens baby stadig passer sig selv i maven – så skal I ikke tænke på madlavning, når I kommer hjem fra hospitalet. Eller tag en beslutning om, at I handler på nettet eller lever af takeaway de første par uger efter fødslen.LÆS OGSÅ: 4 mænd om hormoner, kærlighed og lortebleerHvis du er typen, der ikke bryder dig om at bede dine gæster om selv at købe kagen til kaffen – så biks æbletærten sammen på forhånd, og frys den ned.

Din krop efter fødslen

Blødning
De første dage efter dit barn er kommet til verden, bløder du sikkert ret kraftigt. Det kommer af, at din livmor skal trække sig sammen og udrense sig selv. Sørg for at have godt med gode natbind liggende, og bliv ikke forskrækket, hvis blodet kommer ud som store klumper. Det er normalt. Du kan bløde op til seks uger. Styrtbløder du, eller stopper blødningen ikke, skal du kontakte din læge.

Toiletbesøg
Det kan gøre lidt ondt at være på toilettet i starten, især hvis du er blevet syet. Husk at skylle dig godt med en håndbruser efter toiletbesøg, så du holder arret rent og mindsker risikoen for infektion.

Hormoner
Dine hormoner er på rutsjetur i de første dage efter fødslen. Det kan påvirke dig psykisk, så du bliver mere sårbar end normalt eller får tudeture. Fysisk kan hormonstormen give udslag i svedeture, især om natten og ved amning. Husk at både krop og sind nok skal blive ‘normale’ igen.

LÆS OGSÅ: Den berømte tudetur

Mælk, der løber til på tredje- eller fjerdedagen efter fødslen, erstatter den gullige råmælk med egentlig mælk. Nogle kan tydeligt mærke, når mælken løber til, andre mærker ikke noget særligt. Tegn på, at din mælk er løbet til, er, at dine bryster bliver så spændte som to håndbolde, og at det kribler i brysterne, når dit barn sutter. I forhold til dit
barn kan du holde øje med, at det begynder at synke dybere og at suttebevægelserne blive langsommere.

Pleje af baby

Navlestrengsstumpen
Dup den dagligt med en vatpind dyppet med kogt, lunkent vand. Bløder navlen lidt, så rens den forsigtigt hver gang, du skifter ble. Fortsæt, indtil navlestrengsstumpen falder af (cirka en uge efter fødslen).

Afføring
De første par døgn efter fødslen vil dit barns afføring være sort, klæbrig og tjærelignende. Den sorte afføring (fostervand, som baby har slugt, da den lå i din mave) kaldes mekonium, og den bliver renset ud af tarmen i løbet af et par dage. Når barnet får mælk fra dig, vil farven og konsistensen ændre sig, så afføringen ligner gult vand med små gryn i.

Bleskift
Vask bleområdet med en blød klud med vand og tør efter med en stofble. Der kan sidde rester af fosterfedt, og det skal du ikke gnide for meget på, selv om det tager farve af den gule afføring. Huden har godt af at suge fosterfedtet ind.

Bad
Vent omkring en uge med det første dyp, eller i hvert fald til alt fosterfedtet er væk. Vask med rent vand uden olie og sæbe. Er dit barns hud meget tør, så smør den ind i lidt olie inden badet, så det overskydende skylles af i vandet.

LÆS OGSÅ: Babygrooming: Tips til en sund og velplejet bebs