TILMELD DIG KVINDELØBET SENEST D. 30. APRIL FOR KUN 259 KR.

Samuel er stolt over sin fine fangst - lækker ørred. Foto: skane.com©Lena Birgersson

Forkæl dit barn med fred og ro - i Skåne

Trænger du og din familie til et afbræk fra den travle hverdag, men er hverken tiden eller finanserne til lang ferie, så tag istedet en weekend til vores naboland, der byder på sand forkælelse.

Faktaboks

Sverige er på grund af allemandsretten et nemt og billigt sted at slå telt op, men er du mere til camping, så er der også et stort udvalg af campingpladser med hytter startende fra omkring 400 kroner kroner pr. døgn.

Læs mere på www.rostangacamping.se

Endvidere er der masser af hoteller, Bed & Breakfast, vandrehjem og mulighed for skøn bondegårdsferie i området.

Læs mere på www.sydsverige.dk

Faktaboks

Læs mere om mulighederne for oplevelser i Skåne:

www.skane.com

www.skanesdjurpark.se

www.sydsverige.dk

www.manstorpssportsfiske.se

Ahh forkælelse tænker du og er allerede klar til et wellness-ophold med spa og massage. Dejligt men sjældent noget hele familien sætter pris på, så gem den idé til ferien med veninderne.Til gengæld er der for både børn og voksne lige så meget ro og afslapning som et omfattende kurophold at komme efter I Skånes prægtige natur halvanden times kørsel fra København.

Kathrine på fem år glæder sig som et lille barn til et par dage uden lillebror, og vi har ikke kørt længe, før hun er helt nede i gear. Det er skønt at være væk fra storbyens larm, og selv om de kommende dage hverken står på tv eller Nintendo – eller måske netop derfor – så er humøret højt. Vi skal nemlig prøve at fiske!

Vi ankommer til en svensk idyl i Hallaröd, der er et postkort værdigt. Her er to små søer, der til anledningen er fyldt op med ørreder, og så er det bare med at kaste snøren ud. Vi har aldrig prøvet at fiske før, så vi får grinet en del, mens snøren fanger både græs og grene, inden det endelig lykkes os at få krogen kastet nogle få meter ud – men der kan fiskene vel også være, tænker vi.

Leg uden overvågning

Vi fisker I et par timer uden fangst, men Kathrine hygger sig. Hun kan ikke komme til skade, der er ingen steder at blive væk, og hun trives uden mors øjne i nakken, og hygger sig med at fange haletudser. Samuel på syv år er dog mere heldig og hiver hele to fede ørreder I land, mens Kathrine ser lidt misundeligt på.

Det bliver lykkes ikke at hive aftensmaden i land, men vi får hyggesludret i ro og mag, og talt om næste dag, hvor vi skal vandre i Søderåsens Nationalpark.

Sverige er rig på fyr, men I Skåne er det bøgen, der hersker. Smuk bøgeskov strækker sig over et areal på størrelse med 3.000 fodboldbaner, så det er bare med at trække i vandreskoene, hvilket vi gør.

Kathrine klager over lidt vokseværk i benene, men det er hurtigt glemt, da vi skal prøve kræfter med det seneste hit for vandrelystne folk – geocatching. Ved hjælp af GPS skal vi på skattejagt I Søderåsens Nationalpark og med GPS’en om halsen, er det intet problem at mobilisere kræfter til nogle timers vandring.

Nationalparken har et utal af ruter i forskellig sværhedsgrad, så det er et perfekt sted for familier med børn, der vil dyrke de rolige omgivelser, mens børnene samtidig får brugt noget energi. Børnene falder hurtigt over spændende træstammer og klatretræer, og pludselig blinker GPS’en – Vi har fundet skatten! En lille madkasse med små souvenirs fra de, der har fundet skatten før os. Kathrine vælger en lille lommelygte og istedet lægger vi en kuglepen og krydser fingre for, at de næste har noget mere spændende i lommerne til at fylde skattekisten med.

Søderåsens højeste punkt er den 212 meter høje Kopperhatten. Udsigten er fabelagtig, men det er nu nok mest de voksne, der værdsætter den. For Kathrine er det sjovere at stikke hovedet i den rislende bæk og tage en slurk vand, inden hun søger videre efter lilla biller, frøer og skovens andre dyr.
Skåne har et rigt dyreliv og et stort udvalg af de nordiske dyreracer er samlet I Skånes Dyrepark. Den skal naturligvis også besøges, nu hvor vi er på de kanter. Det er som at tage på en skovtur, hvor der undervejs er mulighed for at se nuttede bjørneunger, los, jærv, oddere og Kathrines favorit: Sæler der kan fodres.

For 400 kr. kan man få lov at komme med dyrepasseren ud på badebroen og kaste sild til de muntre sæler. Er ens børn ikke vilde med sildelugt, så vil de istedet nyde børne-zoo, hvor der både kan klappes lam og fodres marsvin og kaniner.

“Hvor er de søde, mor. Må jeg ikke nok få sådan en lille brun og hvid en,” plager Kathrine.
Marsvinet kommer på ønskesedlen og for nu må hun nøjes med at få en lille sæl fra souvenirbutikken.

Kathrine kommer saledes ikke fra Sverige med et Marsvin under armen, men vi har fået slappet af, vandret i bøgeskoven og lært om Skånes dyr.

Juniormag.dk var inviteret til Skåne af visitsweden.com.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kærlighed, Familieliv og Sverige