Forkælelse dræber børns glæde
SPONSORERET indhold

Forkælelse dræber børns glæde

Hvis dit barn får alt, hvad det peger på, risikerer du, at han aldrig bliver rigtig glad. Find ud af, hvor grænsen mellem god og dårlig forkælelse går.

Af:: Diana Axelsen, Vores Børn Junior, september 2010
14. okt. 2010 | Børn | Vores Børn

I venteværelset hos lægen sidder en mor og hendes søn på 7 år. Moren sætter sig på en stol og finder et blad i bunken på bordet, men hun får ikke lov til at sidde der længe. For der vil drengen sidde, og moren rejser sig uden at kny for at give sønnen sin plads.

De fleste forældre kender det nok – vi vil gerne forkæle vores børn. Faktisk er der ikke grænser for, hor meget forkælelse vi vil give vores elskede børn.

Men grænser og rammer er helt nødvendige. Selv om drengen i venteværelset i situationen måske er glad for at få sin mors plads, gør det ham ikke til et gladere barn på længere sigt. For hvem andre end mor gider at flytte sig for ham og opfylde alt, hvad han ønsker?

LÆS OGSÅ: Opdragelse: Lær dit barn at være optimist

Gaver eller grænser

Lola Jensen deler overforkælelse eller dårlig forkælelse, som hun kalder det, op i to kategorier. Den første er den type forkælelse, hvor du overdynger dit barn med gaver, den anden er den type, hvor du giver barnet lov til alt.

Ifølge Lola Jensen er rigtig mange børn desværre overforkælede i dag, og hun mener, at det blandt andet skyldes, at vi forældre har for lidt tid.

LÆS OGSÅ: 13 myter om opdragelse

Hellere tid end dyre gaver

Men hvad skal vi så sige til bedsteforældrene, når de kommer med den velkendte ‘vi har altså ret til at forkæle børnene, for vi er deres bedsteforældre’? Det kan de godt glemme, mener Lola Jensen, hvis det altså handler om tonsvis af gaver, søde sager, og at barnet får lov til at bestemme alting.

Lola Jensen har den holdning, at det bedste, både forældre og bedsteforældre kan give børnene, er tid og fordybelse. Den slags kan der aldrig være for meget af i børnenes liv, og det vil hun gerne slå på tromme for igen og igen.

“De voksne skulle langt hellere læse en bog for børnene eller lære dem at spille kabale end at købe påskeæg til 200 kr., sende dem i børnehave i balrober og købe mobiltelefoner til dem, så snart de har passeret 4-års-alderen.”

Læs på næste side, hvordan børn reagerer på overforkælelse>>

Ifølge familieterapeuten reagerer et barn, der har fået overdosis af forkælelse, ofte med at blive vred og urimelig, hvis han får et nej. Han risikerer aldrig at blive rigtig glad for noget og at føle ligegyldighed over for sine ting. Måske er konsekvensen ligefrem, at han finder det nemt at ødelægge ting. For hvorfor egentlig ikke? Mor og far kan jo bare købe noget nyt!

Kan du genkende nogle af de reaktioner fra dit eget barn? Eller slår du bare vejen forbi legetøjsforretningen på vejen hjem fra arbejde for lige at købe det sidste nye Wii-spil eller en malebog, fordi du har lyst og gerne vil glæde dit barn? Så kan det være, at I er ude på en glidebane hjemme hos jer.

Nødvendigt at stå fast

Men hvad så, når alle barnets kammerater får det sidste nye legetøj? Svaret fra Lola Jensen er, at det er helt i orden at sige ‘nej’, når dit barn gerne vil have en ny Nintendo eller Bratz-dukke, bare fordi bedstevennen har fået en. Og det uanset, om det er, fordi du ikke synes, I har råd, eller har andre grunde til, at det ikke står øverst på din liste. Her skal du være stærk og stå ved dit nej, mener hun. Det er dig og ikke dit barn, der ved, hvad der er bedst for ham, og det kan være rigtig svært at stå fast i den enkelte situation.Måske græder han, måske råber han, og måske nægter han at tale med dig resten af aftenen. Men den slags kampe er uundgåelige, hvis du ikke vil risikere at skade dit barn på længere sigt, advarer Lola Jensen.LÆS OGSÅ:
Terrible twos: Overlevelsesguide til trodsalder

Forkælelse kan være godt

Familieterapeuten råder desuden til ikke at gøre skiftet for brat. Så risikerer du at skabe flere frustrationer hos dit barn, som ikke kan forstå den store omvæltning. Du kan også vælge en strategi, hvor gaverne ikke helt forsvinder, men hvor du udskifter nogle af alle legetøjsgaverne med praktiske gaver som tøj eller sko eller en bog til godnatlæsning.

Men frem for alt lyder rådet: Erstat den dårlige forkælelse med god forkælelse.

“Forkælelse er jo også noget godt, det må vi ikke glemme. God forkælelse er ikke at give børnene lov til at slæbe dynen ind foran fjernsynet hver eneste dag, men for eksempel kun lørdag morgen. På den måde bliver det ingen selvfølge, men noget specielt,” forklarer hun.

God forkælelse er også at tage dig tid til at fordybe dig i oplevelser med dit barn. Den bedste gave, du som forælder kan give barnet, er at lære ham evnen til at blive begejstret for noget, siger Lola Jensen. På den måde lærer han, at forventningens glæde er en af de største glæder som barn.

LÆS OGSÅ: Styrk dit enebarn

LÆS OGSÅ: Få et liv, mor!

LÆS OGSÅ: En god mor tør sige nej!