Leg i frikvarteret
SPONSORERET indhold

Det svære frikvarter

Børn har ikke altid let ved at lege, og frikvartererne kan godt ende med gråd og slagsmål. På Skolen på Duevej er det de ældre elevers ansvar at hjælpe de yngre med at finde sig tilpas i skolegården.

Af:: Louise Damløv Foto: Colourbox
06. aug. 2008 | Børn | Vores Børn

Klokken ringer. Alle klassens børn løber ned ad trapperne og ned i gården sammen med resten af skolens børn. Skolegården, der før var en tom og tavs plads fyldes pludselig med råbende og legende børn. 

På de fleste skoler har børn op til 7. klasse udeordning. Det betyder, at eleverne ikke må være indenfor i frikvartererne, men skal ud i gården. Eleverne skal udenfor og røre sig.

Gammel tradition
Vi sender 500 skolebørn ned i gården sammen, når klokken ringer. Det er en gammel tradition, som måske ikke ville blive accepteret, hvis den blev foreslået i dag, uden hjælp til at lære at lege? fortæller Søren Skovborg, AKT-lærer på Skolen på Duevej på Frederiksberg.

I skolegården får børnene rørt sig mellem timerne, hvor de oftest sidder meget stille. Men frikvarterer og udendørs boldspil, dåseskjul og ståtrold er ikke kun masser af motion og sjov for børnene.

Ofte bliver legen til en magtkamp i stedet for en leg. Nogle børn vil meget gerne bestemme, og hvis de ikke får lov til at bestemme, er det lettere at ødelægge legen for de andre,? fortæller Søren Skovborg.

Søren Skovborg hjælper eleverne til at lege sammen. Hvis der er problemer med nogle børn eller en hel klasse er det en god idé at tage fat om problemet ved at få dem til at lege sammen med opsyn.

Lær børnene at lege
Stikbold er en rigtig god leg. Her skal børnene overholde nogle regler, og de er med i legen hele tiden. Selv om de bliver ramt af bolden, ryger de jo ikke ud af legen. Hvis der opstår problemer, hiver vi det pågældende barn ud af legen og taler med ham eller hende. Lige så langsomt lærer børnene at lege sammen. Vi kan ikke forvente, at alle børn besidder den evne med det samme,? fortæller Søren Skovborg.

På Skolen på Duevej får de ældre elever mulighed for at hjælpe de yngre. En håndfuld ældre børn får en gul jakke på. På jakken står der ?Venner i gården?. Det er vennerne i gårdens opgave at hjælpe de mindre børn, hvis der opstår kontroverser.

Hvis der er nogle, der føler sig udenfor og går for sig selv, er det vennerne i gårdens opgave at få fat i de børn og arrangere en leg, hvor de også kan være med,? siger Søren Skovborg.