Børn med humor
SPONSORERET indhold

Børn med humor har det lettere end børn uden

Undersøgelser viser, at børn med humor har lettere ved at indgå i sociale sammenhænge og modstå modgang. Men hvad forstår børn, og hvornår er det god børnehumor?

Af: Josefina Estrada Foto: Lotte Andkilde.
23. nov. 2015 | Børn | Vores Børn

Far: – Er far voksen?

Sander: – Nej. De voksne nede i børnehaven er voksne. Far er ikke voksen.

Far: – Nå. Er far en stor dreng så?

Sander: – Hm … (længere tænkepause). Nej, far er en lille pige, hahaha!

Sander er min gode vens søn. Han er tre år og humorist, og det kan hans forældre være godt tilfredse med. Ikke kun, fordi sjove børn er charmerende og giver omgivelserne (som mig, for eksempel) en akut lyst til at babysitte, men også fordi meget tyder på, at børn med humor har det nemmere. 

Undersøgelser foretaget af humorforsker og lektor i psykologi ved Aalborg Universitet, Martin Führ, viser, at børn med humor lettere får venner, håndterer modgang bedre og har højere selvværd end børn uden. At dit barn har humor er altså afgørende, og her har du selv en vigtig rolle, for undersøgelserne viser også, at den humoristiske sans først og fremmest udvikles i hjemmet. 

Men hvad gør I som forældre for at sikre, at jeres barn får humor? Skal du til at gøgle rundt om din nyfødte med hatte og ordspil og standupkomik eller?  

LÆS OGSÅ: Far-humor: Sådan sætter du hår på din datter

Ikke just. At fjolle med sine børn er vigtigt, men som børnepsykolog Charlotte Diamant siger, er humor mange ting, og mellem børn og forældre er det først og fremmest en kommunikationsform og en måde at danne relation og kontakt på. 

Samtidig er humor noget, der skal bygges op i takt med barnets generelle udvikling, så du giver ikke dit spædbarn et forspring ved at fortælle vittigheder under amningen. 

Per Ryt-Hansen, der er ekstern lektor på University College, indehaver af firmaet humor.dk og til daglig arbejder med brugen og betydningen af humor, påpeger, at humor ligesom motorik og social empati er noget, der skal komme naturligt og ikke forceres. 

Det første år skal du fokusere på smil og øjenkontakt. I takt med at dit barn bliver ældre og forstår mere, kan du begynde at fodre dets humoristiske nerve ved at lave skøre ansigter og
fjolleord, og endnu senere kan du lave interne jokes med dit barn og lege med sproget gennem rim og remser. 

Spil selv med

Når du skal hjælpe dit barn til at blive humoristisk, er det vigtigt, at du tør fjolle selv. Gøgl og standup er måske lige i overkanten, men det er nu ikke helt skævt. Per Ryt-Hansen sværger nemlig til ideen om forældre som rollemodeller. 

– Humor og leg kan man ikke tvinge andre til; show it, don’t tell it, opfordrer han. I stedet for at forsøge at lokke sjov ud af dit barn, skal du være et godt eksempel og selv turde gakke ud og lukke humoren ind i hverdagssituationer. Hvad enten det er, når I børster tænder, laver mad eller sidder i en kedelig bilkø på Køgebugtmotorvejen. 

Det samme gælder, når dine børn skal lære at håndtere modgang.

– Hvis dit barn falder og spilder mælk, må du prøve at aflede og lave sjov med situationen. Det lærer barnet at håndtere pressede situationer med humor, hvilket er en god bagage at have med i livet, siger Per Ryt-Hansen.

Hvis du har brug for hjælp til at få humor ind i hverdagen, kan du med fordel indføre det i godnatlæsningen, foreslår Per Ryt-Hansen og fremhæver sjove børnebogsforfattere som Jacob Martin Strid og Rune T. Kidde.

LÆS OGSÅ: Anders Lund Madsen: Voksn er ikke særlig gode til at lege

Børn prøver grænser af, og som de bliver ældre, får de selv kreative ideer – også nogle gange på uheldige tidspunkter. En vigtig pointe i udviklingen af dit barns humoristiske sans er, at
du opmuntrer de udspil, barnet selv kommer med. 

– Når du har bedt din søn dække bord, og du kommer ind til en spisestue, hvor der sidder en gaffel i lampen, en kniv i frugtskålen og kopperne er byttet om, er det måske nærliggende at irettesætte, siger Per Ryt-Hansen, men her er hans pointe, at du i stedet skal anerkende, at det var en sjov ide – og så
måske i en sidebemærkning nævne, at tidspunktet ikke var velvalgt. 

Tre typer humor

Når du skal finde på sjov med dine børn, er det oplagt at hente inspiration i det, du selv syntes var sjovt som barn. Men har de samme ting altid været sjove – og er det, der var sjovt, da vi var børn, også rigtig sjovt i dag?  Per Ryt-Hansen nævner, at der generelt er tre store temaer inden for humor: kontroltab, det absurde samt det latrinære. – Vi griner, når nogen siger et forkert ord, eller når rytteren falder ned i dammen – det er kontroltabet. – Vi morer os, når manden har en støvle på den ene fod og en stilet på den anden – det er det absurde. – Og så griner vi af det latrinære og det seksuelle – det er tabuerne.De tre er universelle, fastslår Per Ryt-Hansen. Dem har børn altid moret sig over, og sådan vil det formentlig altid være. De konkrete eksempler vil til gengæld variere alt efter tid og kultur.

Fis i børnehøjde

Jeg mindes selv at være blevet udsat for en del dril og sjov som barn: ‘ej, den kan du da ikke lide, vel?’ sagde min mormor altid, når jeg rakte efter slikskålen, og det må siges at være uskyldig ironi. Men så var der min barndomsvenindes far, som havde det med at sige: ‘ I er sådan nogle dumme og grimme børn!’ Den er måske lidt mere lakrids, men det blev sagt med kærlighed, så vi forstod, at det var for sjov. Men er den slags humor overhovedet i orden? Ifølge Per Ryt-Hansen kan børn forstå simpel ironi fra tre-syvårs-alderen, men Charlotte Diamant fraråder helt, at man bruger den form for ‘omvendt-humor’ over for sine børn, da ironi og sarkasme kræver, at man kan tænke abstrakt, og at man kan regne andres intentioner ud. – Man skal sikre sig, at barnet er med. Vi skal være på samme side, når vi har det sjovt, siger Charlotte Diamant og appellerer til, at du laver sjov i børnehøjde med masser af intern fis og ballade, men helt uden at bruge den omvendt-humor, der i hendes optik er både underkendende og afvisende. 

Undervurderet

Så hvis du sørger for at imødekomme de udspil, dit barn selv kommer med og fokuserer på at finde den sjove vinkel på hverdagssituationer – især de lidt irriterende og pressede – og så husker at tilpasse humoren barnets alder, er du godt på vej. 

– Humor er så vigtigt, fastslår Per Ryt-Hansen, der mener, humor generelt er undervurderet i vores kultur. 

– Det viser børn, at der er en anden verden end den rationelle og fornuftprægede, man får vist i TV Avisen.
Hvis humor tilmed giver dit barn et forspring i alle livets aspekter, som Martin Fürhs undersøgelse viser, synes det i den grad værd at fremelske. 

Måske man skulle overveje at opmuntre til sjov på samme måde, som man gør til gode manerer og lektielæsning?

Hvad forstår børn hvornår?

0-6 måneder 

Dit barn laver ikke selv sjov, men det har en smilerefleks og reagerer på ansigter. Den første kontakt mellem barn og voksen handler om at få barnet til at reagere med smil. Det er meget vigtigt at dyrke den kontakt. 

6 måneder

Her vil dit barn reagere på det uventede og overraskende, som når mor og far laver underlige ansigter. Mor plejer jo at se ud på en bestemt måde, og når hun så pludselig ser helt fjollet ud, er det bare vildt skægt. 

Før 1-årsalderen 

Dit barn begynder selv at kunne drille en lille smule. Som den tidsløse ’hov, jeg tabte sutten, mor’-leg, hvor sutten ’ved et uheld’ bliver tabt ud af barnevognen, og ikke så snart har mor samlet den op, tørret den af og proppet den tilbage i barnets mund, før den bliver tabt igen. I kan gentage legen i det uendelige.

1 år 

Man er nødt til først at kende det normale i kulturen, før man kan udfordre normen og lave sjov med den, og i denne alder er dit barn i færd med at bekræfte, hvad genstande og deres funktion er. Dit barn laver sjov ved at bytte om på ting og måske tage en banan op til øret, som var det en telefon. 

2-3 år 

Her har barnet mere bevidsthed om verden og synes, det er sjovt, når der bliver byttet rundt på navne og ord, så næse kaldes øre, og hunden kaldes kat. Vrøvlevers, rim og remser og at ændre på historier og sange er også et hit. Her er kontroltab og -genvindelse også sjovt – som når den voksne løber efter barnet med en svupper og råber ’nu kommer jeg’, eller når barnet bliver kastet op i luften og bliver grebet igen.

3-7 år 

Nu er dit barn overlegent i forhold til begreber og synes, det er sjovt at bytte om på køn og på drenge- og pigenavne. Her begynder dit barn også at forstå meget simpel ironi. Hvis barnet eksempelvis spørger: ’hvor skal jeg stille mælken?’ Og får svaret: ’prøv i vaskemaskinen!’

7-årsalderen 

Nu kan man tale om, at dit barn har begyndende voksenhumor. Det ved en masse om kultur og sprog og forstår, at ord kan betyde flere ting. Ordspil som: ’vi bager brød om dagen og boller om natten’, hvor der også er et sjofelt element, er vildt sjove. 

Kilde: Lektor Per Ryt-Hansen, indehaver af humor.dk.

LÆS OGSÅ: 11 film dit barn SKAL se inden det fylder 8 år

LÆS OGSÅ: Sådan taler du om sex med dit barn

LÆS OGSÅ: Navne: Det skal du ikke kalde dine tvillinger