Børns forhold til kroppen

Foto: iStock At dit barn har et sundt og harmonisk forhold til sin krop har i det hele taget stor betydning for, hvordan hun i øvrigt fungerer og udvikler sig som menneske.

Børns forhold til kroppen

Gør dit barn glad for sin krop

Ægte kropsglæde handler om meget mere end kroppen. Dans og hop med dit barn, kys og kram hende, lad hende udforske sin krop, og vis hende, at du har det godt med din egen krop. Det vil gøre dit barn glad for sin krop – og for sig selv i det hele taget

Ægte kropsglæde handler om meget mere end kroppen. Dans og hop med dit barn, kys og kram hende, lad hende udforske sin krop, og vis hende, at du har det godt med din egen krop. Det vil gøre dit barn glad for sin krop – og for sig selv i det hele taget

Et barn, der trives med sig selv og med sin krop, er harmonisk, roligt og glad. Har dit barn det sådan, vil hun have langt mere overskud til at møde og håndtere sin omverden.

– Et barn, der har selvværd og kropsglæde, kan for eksempel ikke mobbes, og det vil heller aldrig drømme om at skade sin krop – eller lade andre gøre det. Et barn med højt selvværd og naturlig kropsglæde mobber heller aldrig selv eller skader andre bevidst, siger psykolog Dan Svarre, der er forfatter til bogen ‘Glade børn med højt selvværd’.

At dit barn har et sundt og harmonisk forhold til sin krop har i det hele taget stor betydning for, hvordan hun i øvrigt fungerer og udvikler sig som menneske. Opbygningen af kropsglæde og forståelsen af, hvad det vil sige at have en krop, begynder meget tidligt hos det lille barn. Allerede i de første måneder begynder rejsen frem mod en sund og harmonisk kropsbevidsthed og kropsglæde for dit barn. Selv et spædbarn kigger på sine egne arme og griber ud efter din pegefinger, ligesom dit nyfødte barn fornemmer det kropslige, når det for eksempel bliver ammet.

– Barnet skelner på det tidspunkt selvfølgelig ikke mellem, hvad der er ‘min’ krop og mors krop. Det oplever bare dit bryst som en del af sig selv. Men hvis du som mor nyder amningen og hygger dig med det, så dit barn kan mærke velbehaget og roen, er det med til at sætte gang i en positiv proces, siger Dan Svarre.

LÆS OGSÅ: 11 ting, ingen fortæller dig om din nye morkrop

Den følelse vil få barnet til at forbinde kroppen med noget positivt og rart, og koblingen vil barnet bruge, når det videreudvikler synet på sin egen krop og på sig selv i det hele taget. I takt med sin udvikling begynder barnet også at forstå sin krop bedre, at kunne adskille den fra andres og at kunne genkende den.

Lille spejl …

Hvor langt dit barn er i denne proces, kan du få en pejling på ved at tegne en kridtplet på næsen af det og vise hende et spejl og afvente hendes reaktion.– Hvis barnet forsøger at tørre pletten af ved at gnide på spejlet, er det endnu ikke helt med på, hvem der er derinde. Men når barnet tørrer pletten af på sig selv, har det klart forstået, at det er ‘mig’, der er inde i spejlet, siger Dan Svarre.Efterhånden som dit barn bliver ældre, vil hun blive mere og mere opmærksom på, hvem der er i spejlet, og på hvordan hun selv ligner eller er forskellig fra dig og andre. Jo større dit barn bliver, des mere vil hun være optaget af at få skabt en kobling mellem billedet i badeværelsesspejlet og de indtryk og signaler, hun får fra jer som familie og fra samfundet i det hele taget.– Barnet opdager blandt andet, at det tilhører et køn, og det vil forsøge at efterligne det kvinde og mandesyn, som det oplever hos jer som familie og i samfundet i det hele taget. Det opdager, at der er skrevne og uskrevne normer og regler for både udseende og opførsel, og det eksperimenterer med de muligheder, grænser og begrænsninger, det indebærer.LÆS OGSÅ: Morkroppen er moderneSådan beskriver Dan Svarre den udvikling, som barnet går igennem i de tidlige skoleklassetrin. Det – og din måde at håndtere dit barns eksperimenteren på – præger den måde, som hun oplever sig selv, sit køn, sin krop og sit udseende på. Jo mere roligt og afbalanceret, I får vendt de emner, der optager dit barn, desto mere harmonisk og naturlig vil hendes identitet udvikles og hendes kropsglæde blive, forklarer psykologen.

Selvværdet er centralt

Men faktisk opstår barnets kropsglæde et helt andet sted end ved selve kroppen, understreger Dan Svarre. Dit barns kropsglæde er nemlig tæt knyttet til, hvordan hun i øvrigt har det rent følelsesmæssigt og i forhold til andre: Er hun rolig, harmonisk og glad? Er hun høflig, venlig og imødekommende over for andre? Har hun en sund retfærdighedssans, en god moral og lyst til at dele med vennerne? Det er nemlig rigtig gode tegn på, at hun har et sundt selvværd at bygge blandt andet sin kropsglæde på.Et velfungerende og veltilfreds barn vil nemlig have langt bedre forudsætninger for at blive glad for sin krop og fysiske fremtoning end et barn, der er i ubalance, tvivler på sin egen værdi eller føler sig overset. Af samme årsag hverken kan eller bør du som forælder bare fokusere fuldt på det fysiske og din lille podes krop, når du vil gøre hende afslappet og glad for, hvordan hun ser ud.Det vil nemlig ikke være nok for at give hende den glæde ved sin krop, som du forsøger at lære hende. Du må også hjælpe hende til at acceptere og være tilfreds med resten af sit væsen, så hun føler sig både værdig og værdifuld. Giv hende en klar fornemmelse af, at verden ville være et dårligere sted uden hende: Fortæl hende, at du elsker hende op til månen og tilbage. Anerkend hende for at hjælpe dig i hverdagen med at dække bordet og fylde opvaskemaskinen. Giv dig tid med hende til at hygge og læse i yndlingsbogen. Så vil hendes kropsglæde nærmest komme af sig selv.

Du er forbilledet

Som mor eller far er du rollemodel for dit barn. Også, når det gælder udviklingen af selvværd og af kropsglæde. At du har en sund livsstil med fokus på god mad og motion og har et harmonisk forhold til din krop, er derfor noget af det, der kan præge dit barns syn på sin egen krop allermest.– Der skal være overensstemmelse imellem, hvad vi siger, og hvad vi gør. Ellers oplever barnet blandede signaler, som vil forvirre mere end gavne. For børn gør jo ikke, som vi siger. De gør, hvad vi gør, siger psykologen.Hans bedste råd til, hvordan du giver dit barn et naturligt og harmonisk forhold til sin egen krop, er derfor at vise hende, at du sætter pris på din egen.– Det allervigtigste, vi kan gøre, er at lade barnet se, at vi værdsætter os selv og behandler vores krop ordentligt. Og ikke mindst, at vi viser respekt for vores partners, siger han.Hold hinanden i hånden. Giv hinanden et kram og et kærligt strøg på kinden. Det vil jeres barn tage til sig i langt højere grad end andre ting, du ellers kan sige og gøre.– Husk, at vi kopierer vores forældres billede af sig selv, og at mønstre er arvelige. Oplever jeres guldklump, at I er glade og respektfulde over for jer selv og hinanden, vil det helt naturligt smitte af på, hvordan barnet ser på sig selv.LÆS OGSÅ: Giv dit barn et sundt forhold til mad og krop

Engagement og respekt

At dit barn fornemmer, at du som mor eller far også har respekt for hende og for hendes krop, er selvfølgelig også en vigtig brik i puslespillet, der skal blive til den naturlige kropsglæde.Stryger du din guldklump kærligt over hovedet og giver hende et kram eller fortæller, at hun er elsket, værdsat og dejlig, vil det være med til at give hende en naturlig glæde og overbevisning om, at hun er vigtig og betydningsfuld – og at hun er ‘rigtig’, præcis som hun er. Både som person og rent fysisk.Både når det drejer sig om dit engagement i dit barn og i de aktiviteter, der er med til at gøre noget godt for hendes krop, kropsbevidsthed og -glæde, har det stor betydning for, hvordan hun opfatter sig selv.– Engagér dig i de aktiviteter, barnet går til. Måske er du ikke selv den store fodboldspiller, men derfor kan du sagtens tage med til barnets kampe og vise interesse for, at han spiller, påpeger Dan Svarre.Ved at deltage aktivt viser du dit barn, at han er vigtig for dig, og samtidig signalerer du, at det er en god og betydningsfuld aktivitet, hun dyrker. Snak eventuelt med ham om den velvære, det giver at spille fodbold eller svømme, og hvorfor det er sundt at bruge sin krop på den måde.

Gør jer alle værdifulde

Ordentlig mad til hele familien er selvfølgelig også en vigtig brik i puslespillet til større velvære og kropsglæde.

– Det styrker jo i sig selv kroppen, men at I har fokus på det sunde, er samtidig også med til at signalere, at I er værdifulde.

Tilsvarende vil fysisk leg og udfoldelse gøre både dit barns og din egen krop sundere. Bevægelsen – om det så er en tagfat i haven eller en tur i svømmehallen – vil vænne dit barn til at mærke sin krop arbejde og til at fornemme den på den måde. At du deltager, vil sende et signal til dit barn om, at du synes, at fysisk aktivitet er sjovt og vigtigt – og det vil hun eller han tage til sig og selv dyrke. Endelig gør motion også noget ved vores mentale overskud.

– Når vi bruger kroppen på en god måde, påvirker det selvfølgelig også psyken positivt, minder Dan Svarre om og slår igen fast, at krop og følelser er to sider af samme sag: Den sunde sjæl i det sunde legeme er for ham derfor den allervigtigste nøgle til glæde og kropsglæde hos dit barn.

LÆS OGSÅ: Elsk din krop, mor!

LÆS OGSÅ: Udvikling: Din fantastiske krop

LÆS OGSÅ: Børns seksualitet: Tre skarpe til eksperterne om krop og nøgenhed

Se, hvad vi ellers skriver om: Udvikling, Baby, Børnepsykologi og Tumling