Vores Børn

Gravid-blues?

Af Redaktionen 05.aug.2011 Børn
Faktaboks

Nina Sepstrup er jordemoder på Frederiksberg Hospital

Spørgsmål:

Jeg er 13+0 og har den sidste uges tid bare gerne villet ligge på sofaen og være i fred. Når jeg er på arbejde, er jeg ved at bryde sammen i gråd og må ofte søge tilflugt på toilettet. Når jeg kommer hjem, bryder jeg helt sammen i gråd og kan ikke stoppe igen.

De sidste tre uger har jeg også følt en enorm træthed. Er jeg deprimeret, eller kan det være stress?

Med venlig hilsen Malene

Læs jordemoderens svar på næste side>>


Svar:

Kære Malene,

Graviditet kan udløse mange forskellige psykiske reaktioner, også depression. Det er normalt at føle sig mere sårbar og indadvendt og have lyst til at være i fred.

På samme måde er den overvældende træthed og pludselige trang til at græde almindelig for mange, særligt i graviditetens første måneder. For de fleste svinger det dog meget, fra glæde den ene dag til bekymring og nedtrykthed den næste, og bliver ikke i en permanent tilstand af at være ked af det og have svært ved at fungere, som man plejer.

Hvis du ikke får det bedre inden for kort tid, synes jeg, du skal tale med din læge eller jordemor om, hvordan du har det. De kan hjælpe dig med at finde en god psykolog eller psykoterapeut i dit område.

Erfaringen viser, at samtalebehandling har en gavnlig effekt på nedtrykthed og depression i forbindelse med graviditet og fødsel. Nogle gange kan det handle om konfliktfyldte temaer fra barndommen, der på grund af graviditeten/fødslen pludselig kommer op til overfladen.

Du kan prøve at beskrive for din kæreste og dig selv, hvad der sker, når du græder så længe. Om du tænker på noget særligt eller måske er opfyldt af udmattelse eller en følelse af uoverskuelighed. Det kan også være godt for ham at vide, om der er noget, du synes, han skal gøre, eller om det er fint, at han bare er hos dig.

Samtidig kan det måske give dig selv en klarere fornemmelse af, hvad det handler om.

De bedste hilsner Nina Sepstrup


Henter...