Gravid for tredje gang
Anne-Mettes tredje graviditet er forløbet helt ukompliceret. Foto: Line Thit Klein

Gravid for tredje gang

Anne-Mette Bykær Lunde, 36 år, freelancejournalist. Gravid i uge 37 og venter en pige. Har i forvejen Clara på 7 år og Noah på 4 år.

Hvordan har din graviditet været indtil nu?

“God og ukompliceret – kun lige forstyrret af en blærebetændelse, som jeg tager penicillin for. Jeg har haft samme energiniveau som altid og har ubesværet cyklet mine seks kilometer til og fra arbejde. Jeg har heller ikke haft kvalme.

Når jeg er til lægen, tager besøget altid kun fem minutter, for der er jo intet at tale om. Det er faktisk så ukompliceret, at jeg indimellem kan glemme, at jeg er gravid og siger ja til nogle træningsarrangementer, som jeg så alligevel ikke kan deltage i, fordi jeg jo er gravid.”

Er det anderledes at være gravid for tredje gang?

“Det er dejligt at have et par børn, som glæder sig vildt meget til at få en lillesøster. De spørger hver dag til, hvornår babyen kommer ud. Jeg er træt om aftenen ved halv ti-tiden, men der har jeg også været i gang hele dagen.

LÆS OGSÅ: Sund mad til gravide

Da jeg var gravid med nummer to, arbejdede jeg ikke så meget, men jeg var ikke mere frisk. Jeg tror, det er meget godt at holde sig i gang.”

Har du ændret spisevaner?

“I første trimester havde jeg madlede over varm mad, og der var i det hele taget ikke så mange ting, jeg havde lyst til. Før spiste jeg meget salat og grønsager til frokost på arbejdet, men nu tager jeg også lidt kød midt på dagen, for jeg har ikke lyst til at spise så meget af den mad, som jeg selv tilbereder om aftenen.

Under de første to graviditeter kunne jeg godt få lyst til parisertoast, hotdogs og andre usunde ting, men ikke denne gang. Min eneste last er faktisk, at jeg drikker en-to kopper kaffe om dagen.”

Har du ændret motionsvaner?

“Jeg er begyndt at svømme et par gange om ugen og går til spinning. Indtil uge 16 løb jeg også. Det er vigtigt for mig at blive ved med at holde mig i form. Jeg får det bedre og nyder at være aktiv, når jeg har lyst.

LÆS OGSÅ: Gravidyoga – 6 nemme øvelser

Før jeg blev gravid, dyrkede jeg en til halvanden times motion hver dag, da jeg syntes, at jeg burde. Nu er motionen helt klart mere lystbetonet.”

Hvordan har du det med at blive større?

“Jeg er ikke så stor denne gang, som jeg var med nummer to. Jeg har taget 12-13 kilo på, men måske der venter en meget voksende slutspurt her de sidste uger?”

Hvad tænker du om fødslen?

“Jeg tænkte faktisk forleden, at hold da op, nu skal jeg til det igen. Men jeg glæder mig. Og jeg håber at være mere til stede denne gang. Første gang endte fødslen med et kejsersnit, fordi Clara lå forkert.

LÆS OGSÅ: I form til fødslen

Med Noah gik vandet, og to en halv time efter var han ude. Jeg var helt åben, da vi kom til hospitalet og blev bedt om bare at presse med det samme, så jeg nåede ikke rigtig at følge med mentalt. Så jeg føler lidt, at jeg er gået glip af den ‘rigtige’ fødsel og håber, det bliver denne gang.”

Hvilke værdier vil du gerne give videre til dit barn?

“Jeg tror, at hvis min mand og jeg giver vores børn en masse kærlighed, så har de et godt fundament for alt. Jeg ønsker også, at mine børn udviser empati og er gode over for andre mennesker. De skal sætte pris på den velfærd, vi omgiver os med, og vide, at man ikke bare kan få alting – hvilket jeg skal øve mig i at håndhæve, da jeg for tit bukker under for deres ønsker.

Heldigvis har vi en au-pair, som er en god, daglig reminder om, at nogle mennesker kommer fra helt, helt andre kår end os.”

TERMINSGRUPPE: Find din terminsgruppe i Vores Børns Forældreforum

Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid, Kærlighed og Familieliv