Renlighed
SPONSORERET indhold

Ble: Guide til succesfuld renlighed

Vores Børn har bedt Lola Jensen om at komme med sine bud på, hvordan du og dit barn bedst muligt siger farvel til bleen.

Af: Julie Vöge, Vores Børn, maj 2006
23. jan. 2009 | Børn | Vores Børn

1. Hvornår er dit barn parat: Typisk vil barnet selv vise interesse for at komme op at sidde på toilettet eller potten, hvis du har sat sådan en frem. Et andet tegn kan være, hvis dit barn hurtigt vil have bleen af, efter han har tisset eller skidt. Hvis dit barn insisterer på at være helt alene, mens han har afføring, så har han også kontrol over sin lukkemuskulatur og kan introduceres for en potte eller et toilet.

Hvis dit barn er mellem 2 ¾ og 3 år og ingen interesse har vist for at smide bleen, så prøv at give ham et par underbukser på inden under bleen i en til to uger. Bleer i dag suger nemlig så effektivt, at nogle børn slet ikke mærker, når de tisser. Med underbukserne indenunder kan barnet pludselig registrere og fange den våde og lidt ubehagelige fornemmelse.

2. Hvad skal du så gøre: Når barnet selv viser interesse for at ville sidde på potte, så er det vigtigt, at du ikke forpasser hans motivation. Giv dig tid til, at han sidder meget længe på potten. Også selv om der i flere måneder ikke sker noget, mens han gør det.

Hvis du alt for ofte hiver dit barn hurtigt væk fra potten og giver ham ble på, fordi der ikke er synlige resultater, og fordi du i øvrigt har travlt, så risikerer du, at barnet mister interessen for at blive renligt. Lad også være med at kommentere, hvis der ikke er noget i potten.

Pottetræningen skal være en leg uden forpligtelser. I sommerhalvåret er det en god idé at lade dit barn gå rundt med numsen bar, så han bliver helt afhængig af at have luft omkring numsen, og derfor kvier sig ved at skulle bruge ble.

3. Det skal du ikke gøre: Kom ikke med bebrejdelser, hvis dit barn tisser eller laver afføring i bukserne. Sig aldrig: ”Du lovede jo at sige til” eller ”Det er du altså alt for stor til at gøre”. Træk i stedet på skuldrene og sig ”Det kan jo ske”. På den måde gør du ikke uheld til noget højtideligt og stresser derfor heller ikke barnet ud i flere uheld.

Og så er det en rigtig dårlig idé at forbyde barnet vand efter klokken 17.00 af frygt for, at han så tisser i sengen. For enten sniger barnet sig til at drikke, uden du ser det, og bliver måske helt stresset over at have snydt dig, eller også er det et meget tørstigt barn, du lægger i seng.

4. Drop afføringssnakken: Mange forældre har en dårlig vane med at kommentere barnets afføring hele tiden og gerne med 117 forskellige ord. Lad være med at sige: ”Puh, hvor din ble lugter”, eller ”Skal vi rafle om, hvem der skifter denne her væmmelige lorteble”.

Sådan nogle kommentarer giver barnet en følelse af, at han har gjort noget forkert. Afføring og urin er en naturlig del af os og bør derfor ikke være et emne, som vi gør et stort og ulækkert nummer ud af. Vær afslappet over for lortebleer, så vil barnet også være mere afslappet, når han skal tisse eller lave stort andre steder end i bleen.

5. Førstehjælp til de svære tilfælde: Der er næsten altid et motiv, hvis et barn ikke er renligt ved treårsalderen. Måske barnet slet ikke har lyst til at smide bleen, hvis skiftesituationen er det eneste eller hyggeligste samvær, han har med sine forældre. Eller måske barnet tisser i sengen hver nat, fordi han ser for meget tv med for mange ubearbejdede indtryk, som kan virke skræmmende, når han ligger alene i mørket.

Bleen kan også blive en vigtig brik i en magtkamp mellem et barn i selvstændighedsfasen og forældrene. Barnet ved, hun ikke kan bestemme, om hun skal i børnehave eller ej, eller hvornår hun skal sove. Men hun har magten over sin egen afføring og føler magt ved at insistere på, at den skal i bleen og ikke i toilettet. Lad endelig være med at lokke barnet med, at hun får en ny dukke, hvis hun slipper bleen.

Lad hende i stedet helt ukommenteret få ble på, når hun vil. Fjern hele skuespillet omkring bleen, og når barnet ikke længere kan spille sin rolle, så mister hun hurtigt interessen for at skulle have ble på.