Hævede fødder
SPONSORERET indhold

Tal med dine gravide fødder

Gennem graviditeten skal dine fødder passes og nusses, og venepumpeøvelser skal være lige så sikkert som amen i kirken. Her kan du følge to fødders vej gennem graviditeten, fra de er hævede og fulde af vand, til de får selskab af et par små af slagsen. Træner og livsstilsekspert Lotte Arndal rådgiver om pleje.

Af:: Annamette Fuhrmann Foto: Getty Images
19. dec. 2008 | Børn | Vores Børn

Det er varmt. Meget varmt. Ahh, endelig kommer skoene af, og vi kan få luft. Noget oppe i den anden ende hviner: „Jeg er graviiiiiiiiiiiiid.” Hvad skal det nu betyde? De næste to uger er, som de plejer, men så pludseligt er det som om, vi meget tit er ude på det kolde badeværelsesgulv. Nogen har det dårligt og kaster tit op.

Kogte pølser

En morgen, vi vågner, er det som om, vi er blevet kogt. Tæerne ligner ti røde pølser og kan flække, hvornår det skal være. Av av av, det her er slet ikke rart. Det føles som om, vi er vokset fem skostørrelser.

Vi har forsøgt at læse med i de bøger, der bliver læst i, oppe i den anden ende, men det er altså svært, for der er noget stort og bulet i vejen. Den sidder lige midt på maven. Gad vide, hvad det er?

LÆS OGSÅ: Har du talt med dine gravide fødder i dag?


Lotte Arndal:

Når man er gravid, betyder de hormonelle forandringer, at man kan få meget vand i fødderne. Det er individuelt hvor meget. Den øgede blodmængde betyder også mere væske til kroppen, da der er vand i blodet.
Mens livmoderen vokser med barnet indeni, presser det ekstra på lymfens tilbageløb. Lymfen er det organ, der sørger for blodets tilbageløb fra benene og op til hjertet. Så det er en god idé at stå op eller ligge udstrakt tit, så blodet kan få frit gennemløb.

De sunde sko

Det er også blevet lidt sværere at komme ned i de sko, vi ellers plejer at være i. Faktisk klemmer de en del, og tæerne ligger sådan underligt oven i hinanden. Hvad er det egentlig, der sker?

Endelig. Endelig en dag smyger vi os ned i et par lækre, bløde gummisko. Nu kan vi boltre os, og de bliver tilmed brugt hver dag. Hvad er det, vi fødder altid har sagt; Drop nu de stiletter og kom os ned i et par dejlige gummisko. Hvorfor skulle det tage så lang tid at finde ud af, at det var sundere?

Lotte Arndal:
Køb et par gode gummisko, som er trendy og lækre allerede tidligt i graviditeten.
Lad vær’ med at gå i høje sko. Din ryg er så belastet i forvejen, at den ikke skal have en yderligere belastning i form af høje sko. Som gravid ændrer din holdning sig. Du bliver mere svajrygget, og dine led og muskler belastes på en måde, så det er bedst, at du har fødderne plantet solidt på jorden.

LÆS OGSÅ: Den store huskeliste inden fødslen

Hvile hvile hvile

Det føles som om, vi har fået en tung rygsæk på. Måske er det den der mave, der vejer mere. Vi har tit båret på meget tunge ting, men det var anderledes, fordi vi bar på noget, vi kunne se. Og hvad der er inde i den her bule, kan vi ikke se. Men den føles ligeså tung som en kommode. Det plejer bare at være sådan, at vi får lov at hvile, når vi har løftet tunge ting. Nu er det som om, vi hele tiden bærer rundt på kommoden.

Lotte Arndal:
Øget væske i fødder og ben kan også sagtens skyldes manglende hvile. Generelt er vi dårlige til at sætte farten ned, og det kan fødderne og kroppen ikke klare. Den skal have ro.
Derfor skal du huske at hvile dig. Læg dig ned. Stress af med et magasin og en kop the. Det kan godt være, din hjerne ikke synes, du har behov for det, men det ved din krop.

Og når du så slapper af, så skriv dig lige bag øret, at en meget sukkerholdig kost binder væsken. Og hvis man ikke har hvilet og derfor bliver træt, får man mere lyst til sukker (og hvis man i forvejen er gravid og har mere vand i kroppen, får man endnu mere). Derfor: Spis hellere yoghurt med frugt og nødder end en stor pose Matadormix.

Det kolde gys

En ting, vi har undret os lidt over, er, at vi meget tit kommer i koldt vand. Meget koldt. Vi får et chok hver gang og bliver helt små, men det frisker op, og det er som om, at pølseeffekten forsvinder. l hvert fald kan vi se i spejlet, at vi ikke ligner ti røde af de tykke. Det er rart med det kolde gys, og bagefter bliver vi tit masseret som en ekstra bonus. Det er helt fantastisk.

Lotte Arndal:
Når man ønsker, at væsken skal løbe væk fra et område, kræver det koldt vand. Man skal ikke veksle mellem koldt og varmt vand, da det varme vand sørger for at blodet løber til, og det er ikke det, man har brug for med hævede fødder. Så kun det kolde.

LÆS OGSÅ: Mærkelige madvaner under graviditeten

Derefter får du kæresten eller din mand til at massere dig, og her skal man huske at massere op mod hjertet. Det behøver ikke være den helt store tur hver aften med stearinlys og lækker musik – almindelig berøring hjælper også.

Gymnastik

Vi har før været til gymnastik. Her var det bare med en masse andre mennesker og nogle store maskiner. Der var godt gang i musikken, og det kunne dunke helt ud til det yderste af neglene. Mest når vi var iført et par jævnt, ubehagelige cykelsko. Den gymnastik, vi går til nu, foregår derhjemme. På gulvet. Med benene oppe. Knap så meget gang i den og knap så høj musik.

Lotte Arndal:
Venepumpeøvelser er alfa og omega. Jeg kan ikke sige det nok gange. Sørg for at få pumpet blodet rundt, og gør det gerne to gange om dagen.

Man lægger sig ned på ryggen og skiftevis bøjer og strækker benene. Det er virkelig vigtigt for at holde dit blodomløb i gang på den gode og blide måde.
Lav også bækkenløft, så du åbner lymfen i lysken, og trykket i benene falder. Her lægger man sig på ryggen og løfter bækkenet op og holder løftet lidt, før man sænker numsen langsomt ned igen.

Ved vejs ende

I mange mange uger har vi båret rundt på bulen, men en dag er det som, trykket er lettet, og bulen er væk. Vi bærer stadig på noget, men ikke hele tiden. Nu er vi bare oppe at gå mange gange om natten. Hov! Hvad er det? For enden af sengen kan vi se et par bittesmå fødder stikke ud. Buttede, bløde og helt nye. Dem skal vi passe rigtig godt på.

Kilde: Lotte Arndal er personlig træner, livsstilskonsulent og indehaver af Arndal Spa. Hun er forfatter til bogen ”Ni måneder før – ni måneder efter,” og mor til to.

LÆS OGSÅ: Tal med dit ufødte barn

LÆS OGSÅ: 8 ting, du ikke skal sige til en gravid

LÆS OGSÅ: Ni måneder uden tøjkrise