Har I trampolin i haven? Her er 5 sikkerhedsråd, du skal kende

Har I trampolin i haven? Her er 5 sikkerhedsråd, du skal kende

Hvert år kommer tusindvis af børn galt af sted på trampolinen, men følger I disse fem råd, kan I lettere undgå ulykkerne.

Solen varmer godt i det danske sommerland, og det betyder, at vi rykker udendørs. Mange af os forældre jubler over, at børnene boltrer sig under åben himmel i stedet for at hænge over en computerskærm bag nedrullede gardiner. Og til den udendørs leg er trampolinen virkelig populær. Derfor har I måske, ligesom mange andre familier, en stående i haven. Her kan børnene nemlig få lov at udfolde sig i sjove og motoriske lege, og al hopperiet er ikke bare hammerende sjovt, men også udfordrende og godt for børns styrke og balance. Der er med andre ord flere gode grunde til, at trampolinen er blandt børnefamiliers absolutte favoritter.

Al viden samlet ét sted

SikkerHverdag.dk er udviklet af Børneulykkesfonden med støtte fra Sundhedsstyrelsen. De faglige emner er udviklet og kvalitetssikret i samarbejde med Sikkerhedsstyrelsen, Vejdirektoratet og Miljøstyrelsen. 

Børn er nysgerrige og udforsker hele tiden verden omkring dem. Men med eventyrlyst kommer også risikoen for ulykker.
Derfor kan du med god grund tjekke alle de gode råd til hverdagen ud på Sikkerhverdag.dk 

Men hvert år kommer tusindvis af børn desværre til skade som følge af uheld på trampolinen, og det er især børn mellem 5-9 år, der kommer galt afsted. En undersøgelse foretaget af Epinion for Børneulykkesfonden viser blandt andet, at 23 procent af de adspurgte forældre med børn i alderen 0-5 år lader dem hoppe på trampolinen uden opsyn, og mere end 30 procent af forældre med børn i alderen 0-18 år lader flere børn hoppe på trampolinen samtidigt. Men vil man så vidt muligt undgå ulykker på trampolinen, er det vigtigt med opsyn, og at man kun lader ét barn hoppe på trampolinen ad gangen. Børneulykkesfonden har i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk og Sikkerhedsstyrelsen udarbejdet fem konkrete trampolinråd, der er vigtige for dig som forælder at kende:

 

De fem trampolinråd

Det er både sjovt og sundt at give den gas på havetrampolinen. Men desværre ender hopperiet for nogle børn med en arm i gips eller det, der er værre. Derfor kommer her en række sikkerhedsråd, som er vigtige at dele med dine børn:

5 gode råd til sikkerhed på trampolinen:

  1. Hop altid én ad gangen: Hvis I er flere, der hopper samtidigt, kan I nemt støde sammen og komme til skade.
  2. Brug sikkerhedsnet: Hvis trampolinen har sikkerhedsnet, falder børnene ikke ud over kanten, når de hopper for højt, og mindre søskende kan ikke komme op på trampolinen og komme til skade.
  3. Slå aldrig saltomortaler: Selvom det er sjovt at slå saltomortaler, kan man nemt komme til skade med nakke og ryg, hvis man lander forkert.
  4. Børn under seks år skal have en voksen ved trampolinen: Små børn kan ikke styre deres hop, og hvordan de lander. Samtidig er deres knogler mere sårbare over for brud.
  5. Husk at give trampolinen et sikkerhedstjek jævnligt: Hvis trampolinen er gået i stykker, er sikkerheden ikke optimal.

Sikkerhedstjek altid trampolinen

Som det femte råd påpeger, er en trampolin, der er i stykker langt fra sikker at hoppe på. Derfor er det vigtigt, at du jævnligt tjekker trampolinen for eventuelle skavanker. Er der noget i vejen med trampolinen, må den ikke komme i brug, før der er kommet styr på skaden. Er du lidt i tvivl om, hvordan du bedst muligt sikkerhedstjekker trampolinen kommer her en udførlig tjekliste:

  • Trampolindugen må ikke have skader.
  • Sikkerhedsnettet må ikke have huller.
  • Stativets samlinger skal efterses og evt. efterspændes.
  • Fjedrene må ikke være beskadigede.
  • Kantpuderne skal dække over fjedrene.

Sørg for, at trampolinen står et godt sted

En god idé er at sætte trampolinen på et jævnt og vandret underlag, alternativt kan du vælge at grave trampolinen ned i jorden – så risikerer børnene ikke falde så langt. Det var det sidste råd herfra. Du kan læse meget mere på SikkerHverdag.dk.

Rigtig god, hoppende sommer!

Annonce: Få mange gode råd fra børneulykkesfonden her