Vores Børn

Hård mave

Af Redaktionen 09.aug.2011 Børn
Faktaboks

Dorte Fischer har været sundhedsplejerske i 13 år og arbejder i Rudersdal Kommune. Endvidere er hun uddannet spædbarnsmassørinstruktør og mor til tre piger.

Spørgsmål:

Vores dreng på knap ni måneder kæmper meget med at komme af med sin afføring. Af og til bliver han fuldstændig postkasserød i hovedet, når han presser.

Om natten har han også adskillige skrigeture, før han endelig får presset lidt ud. Selve afføringen ser dog fin nok ud.

Han har været brystbarn, men nu får han lidt modermælkserstatning. Vi har prøvet med sveskemos, meget væske, sørge for, at han bevæger sig meget, og ingen banan.

Hilsen fra Didde

Læs sundhedsplejerskens svar på næste side>>

Svar:

Kære Didde

Rigtig mange børn kæmper med at komme af med afføringen i den alder. Maven skal vænne sig til den mere faste føde, og det kan give problemer i et halvt års tid.

Det lyder til, at han får nok væske, men jeg tror, du skal holde op med at give ham sveskemos. Sveskemos er et gammelt råd, der desværre bliver ved med at eksistere.

Det er nemlig meget svært at dosere sveskemosen, for der skal ikke ret meget til, før barnet får ondt i maven, fordi det får tarmene til at arbejde. Det påvirker tarmperistaltikken, og det kan godt gøre ondt.

Hvis I skal give ham noget for at lette afføringen, er laktulose en god idé. Det er sukkervand fra planter og meget mildere end svesker. Når det kommer ned i tarmen, trækker det mere væske ud i tarmen, og afføringen bliver blødere og lettere at presse ud. Det kan købes i håndkøb på apoteket.

Men jeg er ikke så sikker på, at han har brug for noget, idet hans afføring ikke er hård og knoldet. Jeg tror, I skal fortsætte, som I har gjort, bare uden sveskemos.

Det er helt naturligt, at de bliver helt røde i hovedet, når de presser. Men hvis afføringen er hård og knoldet, skal I give laktulose.

Venlig hilsen Dorte Fischer


Henter...