Hvad stiller man op med natteroderi der gentager sig, nat efter nat? Foto: Nima Stock
Vores Børn

Hjælp, vi savner vores nattesøvn

Af Redaktionen 06.feb.2012 Børn
Faktaboks

Margrethe Brun Hansen er uddannet cand. psych. og pædagog og har specialiseret sig i børnepsykologi og familierådgivning. Hun er kendt for altid at tage barnets parti og vil på den kærligste måde guide dig frem til en løsning på problemet.

Margrethe Brun Hansen er desuden forfatter til en lang række bøger og arbejder i dag som selvstændig psykologisk konsulent samt kursus- og foredragsholder.

Spørgsmål:

Maja er ti måneder gammel og falder nemt i søvn om aftenen, men vågner omkring klokken halv et og snakker, råber og tumler i op til tre timer, indtil hun falder om af udmattelse.

Generelt er Maja en glad og velfungerende pige, og om dagen sover hun godt og falder nemt i søvn i barnevognen. Hun sover to gange en til to timer. Om natten sover hun ni til ti timer sammenlagt. Vi har selvfølgelig forsøgt at udelukke basisbehov som årsag, for eksempel tør ble, sult og tørst.

Vi er gået målrettet til værks med forskellige måder at prøve at få hende til at sove på, men intet virker. Hvad skal vi gøre?

Kærlig hilsen Maj-Britt

Svar:

Kære Maj-Britt

Hvor ville jeg ønske, at jeg havde lidt stjernedrys, jeg kunne strø ud over de små pus, der ikke kan sove igennem om natten. Alle forældre har en stor drøm om, at deres barn i det første leveår vil kunne sove igennem, for hvor bliver man dog udmattet af alt for lidt søvn.

Det er en milepæl i forældrenes liv, når man får lov til at sove en hel nat. Men jeg kan lige så godt sige det, som det er: Børn under et år sover ikke igennem om natten.

Til trøst kan jeg dog fortælle dig, at det plejer at hjælpe rigtig meget, når barnet begynder at gå og derved bliver fysisk træt på en helt anden måde, end før det kunne gå.

LÆS OGSÅ: 14 spørgsmål om babys søvn

Børns søvnrytme i nul-12-måneders-alderen er sjældent tilpasset mor og fars søvnrytme:

• Et spædbarn sover cirka 16 timer i døgnetog vågner døgnet rundt med to til fire timers interval.

• Et barn på tre måneder sover 13-15 timer og vågner med cirka fire timers interval. Om natten er barnet vågen to til tre gange. Det sover meget sjældent igennem om natten.

• Et barn på seks til 12-måneder sover 12-14 timer, som regel med to lure to gange om dagen i cirka halvanden til to timer ad gangen. vågner to til tre gange, men samlet får barnet en nattesøvn på ni til ti timer.

Jeres lille Maja sover lige efter bogen. Med andre ord: Hun får den søvn, hun skal have. Samtidig er hun en glad, sund pige, der er i trivsel, så det eneste problem er, at hun ikke følger jeres søvnrytme.

Helt ærligt tror jeg ikke, at I kan ændre, at hun vågner og har lyst til at snakke og hygge sig. Men jeg tror, at I kan forkorte perioden, så hun ikke er vågen i to til tre timer, men måske nøjes med en halv til en hel time.

Det kan I gøre ved at lade hende ligge en stund og snakke, og derefter står en af jer op og hjælper hende med at forstå, at nu skal hun sove igen.

Altså en ny puttesituation, hvor I laver nogle få faste putteritualer. Og her må du og din mand holde fast i, at sådan gør vi det hver nat.

Et putteritual om natten kan være, at I stille står op, mens hun ligger og pludrer, og vender hendes dyne, ordner hovedpuden og med stille stemme siger ‘nu skal du sove’ og spiller en lille melodi på spilledåsen og giver hende et kært puttedyr eller et tæppe. I skal gøre det samme hver nat som signal om, at nu putter vi og sover igen.

Men find jeres eget natteputteritual – find en måde, I har det godt med.

Til slut vil jeg sige: Prøv at aflaste hinanden, så I skiftes til at have ansvaret for natten. Og husk så på, at det hører op.

Venlig hilsen Margrethe Brun Hansen

LÆS OGSÅ: 3 familier: Løs vores søvnproblem

LÆS OGSÅ: 5 klassiske søvnproblemer – her er løsningen!


Henter...