Stamceller

Stamceller

Højgravid forsker: ”Jeg har aldrig været et sekund i tvivl om, at vi skulle opbevare stamceller”

Beslutningen om at få opsamlet stamceller fra navlesnoren, når Karolina Förnvik om to uger skal være mor til sit fjerde barn, var en no brainer for hende og hendes mand. De ser det som den måske allervigtigste forsikring, de kan købe for penge.

For omtrent 240 dage siden begyndte et nyt lille liv at spire i 37-årige Karolina Förnviks mave. Et år forinden fik hun helt ny viden - ikke for videnskaben, men for hende selv - nemlig at man kan opsamle og opbevare stamceller fra det nyfødte barns navlesnor, og de stamceller kan redde ikke bare barnets eget liv, hvis det rædselsfulde skulle ske, at barnet eller en søskende bliver alvorligt sygt. For Karolina Förnvik blev det soleklart i det øjeblik, hun hørte om muligheden, at det var den vigtigste forsikring, hun og hendes mand nogensinde kunne foretage, hvis de skulle have flere børn.

– Der findes kun én chance for at opsamle stamceller fra navlesnoren, så for mig er det mere et spørgsmål om, hvorfor man ikke skal opsamle, end hvorfor man skal, siger Karolina Förnvik, mor, læge og selv stamcelleforsker.

– Stamceller fra navlesnoren kan være en del af en behandling, der kan redde livet på mit barn, hvis det bliver alvorligt sygt. Og stamcellerne fra navlesnoren kan også redde hans søskende, hvis de skulle blive syge og få brug for det, og hvis de matcher tilstrækkeligt. Det er der 25 procents chance for, at de gør. Jeg vidste, vi skulle det fra sekundet, jeg fik at vide, at det var muligt, siger hun.

Den mest meningsfulde forsikring
Når det ikke var en stor hovedbryder for Karolina Förnvik og hendes mand at træffe beslutningen. Dette beror på, at det er komplet ufarligt og ukompliceret at opsamle stamcellerne både for mor og barn, og fordi stamceller som nedfryses kan gemmes i hele barnets liv og blive centrale, og endda livsvigtige, komponenter i behandling i tilfælde af sygdom. Dermed udgør de opbevarede stamceller en slags forsikring. Men de kan også betragtes som en aktie i fremtiden, mener Karolina Förnvik.

– Jeg ser det helt klart som en forsikring, vi køber til vores børn. Ligesom alle forsikringer håber man, at man aldrig får brug for dem. Samtidig tror jeg også virkelig på forskningen, og at man i fremtiden finder nye muligheder til at behandle alvorlige sygdomme, hvor jeg er fuldstændig sikker på, at stamceller får en stor betydning. Det giver mig en stor ro og tryghed at vide, at stamcellerne fra navlesnoren er gemt, forklarer hun.

I dag kan stamcellerne bruges til at behandle omkring 80 forskellige sygdomme, som relaterer sig til blodsystemet eller immunforsvaret, og eksperter tror på, at forskningsfeltet indenfor stamceller og regenerativ medicin vil byde på endnu flere muligheder for at helbrede sygdomme og gendanne beskadigede, syge celler med stamceller i fremtiden.

Én chance
Selvom Karolina Förnvik egentligt vidste med det samme, hun hørte om det, at de ønskede at opsamle og opbevare stamcellerne fra deres fjerde barns navlesnor, så blev beslutningen cementeret på mest hjerteskærende vis sidste efterår. Her undergik parrets nære venner nemlig en forælders værste mareridt.

– Vores gode venner mistede deres dreng på 11 år til neuroblastom i september 2017. Jeg kan slet ikke forstille sig, hvor svært det har været for dem. Det satte tingene yderligere i perspektiv for mig. Neuroblastom er en svulstsygdom i nervesystemet, hvor man kan bruge patientens egne stamceller til behandling, men vores venner havde ikke fået opsamlet stamceller fra navlesnoren. Ligesom mange andre ikke har, fordi de ikke ved, at muligheden findes, siger Karolina Förnvik.

På samme måde havde Karolina Förnvik heller ikke selv hørt om den unikke mulighed for at opsamle stamceller fra navlesnoren, før hendes egen lægekarriere slog vejen hen til informationen i foråret 2016, og det gør hende vred.

For få kender deres muligheder
– Som mor frustrerer det mig, at jeg ikke kendte til muligheden før ved mit fjerde barn. Jeg har ingen oplysning fået fra sundhedssystemet, og det, synes jeg, er for dårligt. Både fordi, det absolut er gravides ret at blive informeret omkring vores muligheder for at opsamle stamceller ifølge EU-direktiverne, og også rent personligt, fordi jeg helt sikkert havde valgt det til mine andre børn også, hvis jeg havde haft den fornødne viden, siger Karolina Förnvik.

Alligevel vælger hun at se positivt på de muligheder familien trods alt får ved at nedfryse stamcellerne fra den kommende lillebrors navlesnor.

– Jeg er ærgerlig, men jeg har ikke dårlig samvittighed over, at jeg ikke har kunnet gøre det for mine tre større børn. Jeg vælger at se det som en mulighed og forsikring for alle mine børn, fordi stamcellerne måske kan bruges til søskende, hvis HLA-kompatibiliteten er tilstrækkelig, forklarer Karolina Förnvik.

Om andre forældre vil det eller ej, vil hun ikke gøre sig til dommer over. Det er ikke gratis her hvor vi bor, og ønsker man at opsamle sit barns stamceller, kræver det, at man selv opsøger muligheden f.eks. hos den private, nordiske stamcellebank, Vita34, da det endnu ikke er en automatisk proces i det offentlige. Det er ikke besværligt, men man skal vide, at muligheden findes for at kunne søge oplysningen. Og det er alles ret at blive informeret, mener Karolina Förnvik:

 Folk burde oplyses bedre, så de kan træffe informerede valg for deres børn og familier. Man har kun chancen for at opsamle stamceller fra navlesnoren den ene gang, når barnet er nyfødt, og det valg skal alle forældre have lov at tage selv, siger hun.

Karolina Förnvik

Karolina Förnvik, 37 år og gravid med sit fjerde barn, en dreng, som hun venter om få uger.  Karolina har i forvejen tre børn – to drenge på tolv og ti år og en pige på to år. Karolina og hendes kæreste har valgt at investere i at opbevare stamceller fra navlesnoren, når deres kommende søn fødes. Karolina Förnvik er læge og stamcelleforsker og arbejder til dagligt som medical advisor hos Vita34.

Lyt til Podcasten - Barn i vente - hvor Vært: Cana Buttenschøn, mor til 2 og Gæster: Katrine Linde, venter sit andet barn, Natasja Køngerskov og Marcus Brandt, venter deres første barn og Mette Radmer, jordemoder fra Vita34 snakker om alt det du skal tage stilling til inden fødslen.

Facts om stamceller fra navlesnoren

  • De mest potente og etisk forsvarlige stamceller, man kan opsamle, findes i navlesnoren.
  • De kan både opsamles via navlesnorsblod og navlesnorsvæv. Begge dele finder først sted, når barnet er født, og navlesnoren er klippet over. Navlesnor og moderkage – og dermed stamcellerne – bliver i dag blot kasseret, hvis man ikke aktivt tager stilling til andet.
  • Opsamlingen af stamceller fra navlesnoren er simpel og ufarlig og kan hverken skade eller forvolde smerte for hverken barn eller mor.
  • Stamceller er kroppens egne byggesten, og alle celler i kroppen stammer fra netop disse grundbyggesten. Stamceller kan udvikle sig til hvilken som helst type celle, kroppen har brug for. Stamceller fra navlesnoren er unge og endnu upåvirkede, og de er derfor særligt fleksible og delbare.
  • Hvis man ønsker at opsamle sit barns stamceller, skal man i god tid før terminen søge oplysning og bestille en fødselspakke hos Vita34, som medbringes til fødslen.

Vita34 - Nordens største stamcellebank

Vita34 er Nordens største stamcellebank, og de ansatte læger, jordemødre, kvalitetsmedarbejdere og laboranter er specialister i at opsamle, håndtere og opbevare stamceller fra nyfødte børns navlesnore – både navlesnorsblod og navlesnorsvæv. Vita34 har eksisteret siden 1997 og hjælper familier over hele Europa. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid