Hvad er det værste, der kan ske, hvis mit barn spiser sit eget lort og 11 andre scenarier?
Foto: Nima Stock Indimellem kan det dér nede i bleen være ret spændende.

Hvad er det værste, der kan ske, hvis mit barn spiser sit eget lort og 11 andre scenarier?

Så ved du, hvor slemt det kan gå.

Glem ikke D-dråberne! pas på snebærrene! Husk nu at vende hovedet! Du kende formaningerne, og indimellem har man en fornemmelsE af, at verden er et meget farligt sted, og at dit barn kan komme grueligt galt, hvis ikke du passer på.

Men hvad sker der egentlig…

Hvis mit barn slikker på toiletbørsten?

Barnet risikerer at få en infektion fra rester af afføring i børsten. Sidder der rester af toiletrens, får barnet ondt, men så drikker han noget vand, og det går over igen. Nogle hælder toiletrens ned i holderen til børsten, og drikker barnet det, vil det ætse mund, svælg og spiserør – og det kan være livsfarligt.

LÆS OGSÅ: Derfor er dit barn så umuligt

Hvis jeg ikke fjerner arp fra mit barns hoved?

Hovedbunden kan klø frygteligt, og arpen kan blive helt klistret, så det er en god ide at børste hovedbunden med en lille børste dagligt og en tandbørste et par gange om ugen. Dit barn bliver ikke skaldet af ubehandlet arp, men det kan blive brunt og lugte. Arp er sværere at få bugt med, hvis der går længere tid.

Hvis mit barn spiser sit eget lort?

Det værste er smagen, for fysisk vil dit barn ikke tage skade, uanset hvor meget, der er tale om. Giv barnet noget at drikke og vask hænderne, så bakterierne ikke flytter med ud i køkkenet.

LÆS OGSÅ: "Jeg har lavet lort"

Hvis mit barn drikker komælk?

Mange små børn får ondt i maven af komælk. Sarte små tarmsystemer skal respekteres, for når barnet afviser noget, kan det tyde på, at barnet er intolerant over for det. Det værste, der kan ske, er, at intolerance udvikler sig til allergi, så kroppen udvikler antistoffer imod den mad, det i første omgang blot var intolerant overfor.

Hvis mit barn drikker afløbsrens?

Bare en lille smule afløbsrens kan ætse hul i spiserøret og være livstruende. Det er derfor vigtigt at opbevare kemikalier i et skab, hvor dit barn ikke kan få fat på dem. Hæld aldrig kemikalier på sodavandsflasker, da børn forveksler dem med læskedrikke.

LÆS OGSÅ: Dit barn må ikke få komælk før et år gammelt

Hvis mit barn spiser voksenmedicin?

Der findes præparater til gavn for voksne, hvor en enkelt pille kan være en dødelig dosis for et lille barn, særligt psykofarmaka og hjertemedicin. Medicin skal opbevares uden for børns rækkevidde. Har dit barn spist voksenmedicin, så ring til Giftlinjen på 8212 1212.

Hvis mit barn spiser snebær?

Uanset om dit barn spiser et enkelt snebær eller mæsker sig i en hel håndfuld, sker der ikke noget. Det værste der kan ske er, at den lille purk får sig en omgang mavepine.

LÆS OGSÅ: Test: Har du styr på børnesygdommene?

Hvis mit barn spiser grus fra kattebakken?

Ingen grund til bekymring her – uanset om det er en lille håndfuld, eller det er dit barns livret. Eneste risiko, og den er meget lille, er, hvis katten lider af toxoplasmose, der er en parasit, som kan overføres til mennesker. I så fald vil barnet få en influenza-lignende sygdom.

Hvis jeg ikke lægger mit barn på maven?

Hvis dit barn kun ligger på ryggen, kan det i værste fald få et fladt baghoved. Det er vigtigt at styrke nakken og ryggen, men hvis barnet ikke kan lide at ligge på maven på gulvet, er der andre metoder. Prøv eksempelvis at sidde med barnet i hænderne, hvor I har maverne mod hinanden. Barnet vil løfte hovedet for at få øjenkontakt og kigge rundt.LÆ OGSÅ: 9 øvelser: Om på maven, baby!

Hvis mit barn drikker nikotinvæske?

Nikotinvæske bruges til e-cigaretter, og flere af dem smager af Filur-is og vingummi, og der går et par sekunder, fra at de smager sødt, til det svier på tungen. Derfor kan et barn ende med at drikke en del af væsken, og bare en milliliter kan være en dødelig dosis.

Hvis mit barn spiser rosiner?

Børn under tre år må gerne spise rosiner, men ikke for mange. Et barn under tre år som vejer 10 kilo, må få 50 gram rosiner om ugen. Det svarer cirka til tre af de små pakker. Bliver det meget mere kan det i værste fald være kræftfremkaldende. Rosiner indeholder nemlig svampegiften ochratoksin A, som stammer fra skimmelsvampe. Svampegiften findes ikke i andre tørrede frugter.LÆS OGSÅ: 42 tips til babys mad det første år

Hvis mit barn ikke får børstet tænder efter natflasken?

Hvis dit barn aldrig får børstet tænder, kan der komme huller i tænderne, fordi der er naturligt sukker i modermælkserstatning – og det er guf for bakterierne. Men der sker ikke noget ved, at I nogle uger ikke får det gjort. Børst dem grundigt om morgenen eller på et andet tidspunkt i stedet.

Hvis jeg glemmer at give mit barn D-dråber?

Om sommeren sker der ikke noget, for de små får ofte D-vitaminer fra solen. Hvis du glemmer dråberne om vinteren, kan det betyde, at barnet ikke får det optimale udnytte af kalk fra mælken. Kalk og D-vitamin er med til at bygge knogler, hår og negle. Men der sker ikke noget ved at glemme det i en kort periode.

Kilder: Niels Ebbehøj, overlæge på Giftlinjen på Bispebjerg Hospital og Lena Dyhrberg, privat sundhedsplejerske, sundhedsplejerske.com.

LÆS OGSÅ: Sygt barn: De 12 uundgåelige sygdomme

LÆS OGSÅ: 10 trin: Sådan tager du dit barn med til lægen

LÆS OGSÅ: Fri leg: Hjælp dit barn til at lege bedre selv

Se, hvad vi ellers skriver om: Børnesygdomme og Baby