GIV ET BLAD I JULEGAVE TIL ÉN, DU HOLDER AF

Alt forældre (og børn) skal vide om Fortnite
Foto: Getty Images Hvad går Fortnite egentlig ud på - andet end en fjollet dans?

Alt forældre (og børn) skal vide om Fortnite

Hvis du er forælder til børn i skolealderen, er det ikke mærkeligt, hvis du ofte støder på ’Fortnite’. En dans, et spil – Fortnite er mange ting, og som forælder kan det være svært at forholde sig til. Her kan du forhåbentlig blive klogere.

Tager du nogle gange dig selv i - bare en gang imellem - at svare "Fedt, min skat", "Hvor lyder det spændende" eller "Cool, hvor er du sej" når junior stolt fortæller om, hvor godt det går i Fortnite? Du forsøger sikkert at være med, men ved du egentlig, hvad det der Fortnite, som alle går og taler om, går ud på? Bare rolig, vi har talt med spil-ekspert Thomas Bense, som har besvaret alle vores spørgsmål, bekymringer og fordomme om ’Fortnite’.

Om Fortnite

  • Man kan blive professionel spiller. Flere danskere er blandt de bedste i verden, og tjener mere end alle os andre.
  • ’Emotes’ er de ret så populære Fortnite danse, som du nok også er stødt på i den virkelige verden.
  • Battlepas giver en række missioner. Man rykker op på højere niveauer, når man løser sine missioner.
  • Skins er måden, som man ser ud på i spillet.
  • Fortnite kan spilles på næsten alle platforme så som iPads, PlayStation og computer.

Hvad går spillet ud på?

- Fortnite er et spil, der handler om at spille alle mod alle. Det handler om overlevelse. Man render rundt på en ø, hvor man starter 100, og til sidst er der én tilbage, som vinder spillet. Man kan enten spille alene, eller mødes med sine venner i universet, hvor man kan kæmpe sammen og samarbejde, hvilket kan være med til at styrke barnets samarbejdsevner.

Det er et nemt koncept at forstå, og det kræver kun, at man prøver det et par gange for at kunne spille det. Ifølge Bense er det er også derfor, at det er blevet så populært et spil.

Er det farligt at spille Fortnite?

- Den officielle aldersgrænse for at spille Fortnite er 12 år, men det er kun en vejledning, som tager udgangspunkt i nogle regler, som er lavet på forhånd. Reglerne er lavet for at vejlede i, hvad man kan spille i forskellige aldersgrupper. Det er en guideline, som fortæller, at man skal være opmærksom på, at der bliver skudt og eksempelvis brugt penge.

Selvom der i spillet bliver skudt på nogen eller noget, så er det ikke anderledes end det kan være i tegnefilm. Forskellen er naturligvis, at de selv indtager rollen som dem, der skyder. Mit bedste råd er meget simpelt: brug en halv eller en hel time med dit barn for at spille sammen. Man kan lynhurtig komme til at tage afstand til noget uden egentlig at vide, hvad det er.

Er det ligesom stikbold og folk og røvere?

- Fortnite er i bund og grund et konkurrencespil, hvor man spiller mod andre - ligesom i boldspil og andre lege. Det kan godt være, at der er våben inkluderet, men konceptet er det samme; det handler om at være bedst og om at konkurrere mod hinanden, og det er der noget socialt i. Man kan spille sammen i universet, og man kan snakke sammen med vennerne om hvilke karakterer, der er ens yndlings og om hvordan det gik i spillet dagen før.

Kan alle aldersgruppe spille med?

- Der er en stor gruppe af spillere, hvor far og søn spiller sammen, og det er klart fordi, spillet rammer bredt og er et sjovt spil at være to om. Det kan også både spilles af voksne og børn, fordi det i stilen minder om et spil til voksne, men har et barnligt udtryk. Det er også derfor, at det er så populært hos børn og unge, fordi det har en tegneserieagtig stil.

Hvad kan Gaming-kulturen?

- Gaming-kulturen har udviklet sig utrolig meget på det seneste og har med Fortnite taget et skridt videre, fordi der er så mange lag i spillet. I forhold til tidligere, mere enkle spil, som eksempelvis Packman, er Fortnite ikke kun et spil. I Fortnite kan man have en ’yndlings karakterer’, ’yndlings dans’, ’yndlings våben’, man kan bygge og mødes med sine venner i spillet og være sammen om at samarbejde.

Det kan lidt sammenlignes med serier, som 'Degrassi Junior High' fra 80'erne eller 90'ernes 'Beverly Hills 90210', som er serier med unge mennesker, der var med til at skabe nye trends. På samme måde er 'Fortnite' i dag med til at skabe de nyeste trends. 

Bør man som forældre være bekymret?

- Mange børn og især unge kan komme til at bruge mange penge på spillet, fordi de vil have de sejeste våben og den sejeste hat. Det skal man ifølge ham som forælder være opmærksom på. Det er vigtigt, at man tager en snak med sine børn om det. Man skal bestemt ikke være afvisende over for det, men man skal være opmærksom på det. Bense fortæller dog, at man ikke skal købe noget for at kunne spille spillet. Det ses ofte i andre spil. I Fortnite er det kun visuelt man bruger penge, da man køber ting for at se bedre ud i spillet.

Hvad bør du være opmærksom på?

- Det er et selvforstærkende spil, og det skal man som forældre naturligvis være obs på. Det er et spil, hvor man kan fortælle i skolen, hvor god man er blevet - samt hvilke danse, man har vundet eller våben man har købt. Det er jo noget, de fleste børn bliver tiltrukket af, og derfor har de lyst til at vende tilbage igen og igen. Jo mere man spiller, jo bedre bliver man.   

5 tips: Sådan kommer du i gang med at spille Fortnite med børnene

  1. Kom i gang med det, for at forstå det. Giv spillet en chance.
  2. Tag et par timer, når dit barn sover, så du kan smugtræne…
  3. Man kan være med, selvom man ikke er særlig god.
  4. Vær mere strategisk, hold jer tilbage som nybegyndere og find et godt skjulested.
  5. Lær karaktererne at kende. Find dine yndlingsvåben, yndlingsbane og find ud af - hvordan din karakter skal være.

Om Fortnite-eksperten

Thomas Bense er spilleekspert, spilnørd, iværksætter og meget mere. Han er tilknyttet pixel.tv – hvor du i øvrigt kan finde ALT om spil. Han er både kendt som børne/ungdomsvært på DR1 og som vært på TV2.

Se, hvad vi ellers skriver om: Børneopdragelse, Samfund, Forældre og Skolebørn