Info om fødegangen
SPONSORERET indhold

Hvad er hvad, og hvem er hvem på fødegangen?

Som førstegangsfødende kommer du ind i en helt ny verden med ord, du ikke kender, og personer, du ikke før har mødt. Hvad er for eksempel en caputelektrode og en hindesprænger? Og hvilken rolle spiller en SOSU-assistent? Her kan du læse om de vigtigste ting og personer, du møder på fødegangen

Af: Nina Sepstrup Foto: iStock
03. okt. 2009 | Børn | Vores Børn

HVAD ER HVAD?

Træstetoskop
Kaldes også trærør. Trærøret er et langt hult rør, der er lidt tragtformet i begge ender. Gennem det kan jordemoderen høre dit barns hjerterytme, når hun holder det mod din mave og lægger øret til. Det har hun gjort til dine konsultationer, og det vil hun gøre jævnligt gennem fødslen.

Doptone
Doptonen er et apparat, der kan forstærke barnets hjertelyd via ultralyd, så også du og din kæreste eller mand kan høre lyden. Ligesom trærøret bruger jordemoderen doptonen hyppigt under fødslen.

Fødekar
På mange fødestuer har du mulighed for at komme i et stort badekar, hvilket virker smertelindrende. På en del fødesteder kan du også føde i vandet og dermed have gavn af smertelindringen hele fødslen igennem.

At få kørt en strimmel
Hvis jordemoderen og lægen har brug for at overvåge dit barns hjertelyd nøje, får du ‘kørt en strimmel’. Til det formål bruger de et CTG-apparat. Du får to elastikbælter rundt om maven. I det ene fastgøres et lydhoved, som registrerer hjerterytmen via ultralyd. I det andet sættes en trykmåler, der måler, hvornår der er veer. Resultatet bliver et stykke papir med en kurve, der viser barnets hjerterytme og veerne i forhold til hinanden. Ud fra det kan lægen og jordemoderen vurdere, hvordan barnet har det.

Caputelektrode
Hvis den udvendige måling med doptonen ikke er tilstrækkelig, kan jordemoderen fastgøre en lille elektrode til barnets hoved for at overvåge hjertelyden.

Lavement
Du vil blive tilbudt et lavement, når du er i fødsel. Et lavement foregår ved, at væske fra en flaske ledes ind i endetarmen. Efter nogle minutter skal du på toilettet, og tarmen bliver så tømt for den afføring, der ellers ville komme ud under presseveerne.

LÆS OGSÅ: Pakkeliste til fødslen på hospitalet

Maske
Under fødslen kan du få tilbudt ilt eller en blanding af ilt gennem en maske. Ilten kan komme dit barn til gode via moderkagen, hvis der er brug for det, eller du kan bruge blandingen af ilt og lattergas som smertelindring. Blandingen påvirker ikke dit barn og er hurtigt ude af din krop igen.

Hindesprænger
Hindesprængeren er en pind, som ligner en hæklenål. Med den kan jordemoderen prikke hul på fosterhinderne, så fostervandet kommer ud, hvis det ikke er gået af sig selv. Det sætter normalt skub i veerne.

Sugekop
Hvis dit barns hjertelyd bliver påvirket, eller dine veer ikke er stærke nok til, at du kan presse barnet ud selv, kan det være nødvendigt at hjælpe barnet ud med kop. Sugekoppen er lavet af gummi eller metal. Den sættes på barnets hoved, og når du presser, trækker lægen samtidig i koppen, så barnet fødes i løbet af nogle få veer.

Vestimulerende drop
Hvis veerne under din fødsel ikke åbner livmodermunden nok, kan jordemoderen give dig et kunstigt fremstillet hormon, der ligner hormonet oxytocin – det hormon, du selv danner veer af. Du får lagt et drop i en åre på håndryggen og får tilført en blanding af hormoner og saltvand.

Saks
Hvis jordemoderen skønner, at dit barn har brug for at komme hurtigt ud, kan hun lægge et klip med en saks i mellemkødet. Hvis det kan nås, vil du blive lokalbedøvet inden. Ofte vil du dog ikke mærke det alligevel, fordi klippet lægges næsten samtidig med, at hovedet fødes. På det tidspunkt er mellemkødet i forvejen nærmest bedøvet af at være helt udspilet.

Akupunkturnåle

Akupunktur kan bruges til smertelindring og vestimulation. Hvis du ønsker akupunktur, bliver nogle meget tynde nåle sat på bestemte punkter på kroppen under fødslen.


Sechers bord

Sechers bord er et børnebord, der står på fødestuen. Det bruges, hvis barnet skal have hjælp til vejrtrækningen med iltmaske.

LÆS OGSÅ: Tag med på fødegangen: Her sker magi hver dag


HVEM ER HVEM?

Jordemoderen
Jordemoderen er din vigtigste vejleder og samarbejdspartner under fødslen. Hun tager imod dig på fødegangen og er din primære kontaktperson. Jordemoderen observerer veerne og følger med i, hvordan din livmodermund åbner sig, og hvordan du har det under veerne. Foruden at passe på dig passer hun også på dit barn. Barnets puls er en god målestok for, hvordan det klarer veerne. Derfor lytter jordemoderen til barnets hjertelyd med et træstetoskop eller en ultralydsdoptone. Hvis barnets hjerterytme giver mistanke om, at det er presset af fødslen, skal hjertelyden overvåges med et CTGapparat. Det er også jordemoderen, der tager imod dit barn, når du føder det, undersøger det efter fødslen og klipper navlestrengen over – medmindre din mand gerne vil gøre det.

Studerende
Der er studerende inden for forskellige områder på fødegangen, som du kan møde. En jordemoderstuderende følges med en jordemoder og gør de samme ting, afhængig af hvor langt hun er i sin uddannelse. Hun kan være god at have med, fordi hun kan give dig ekstra omsorg og hjælp. Den medicinstuderende følges også med en jordemoder. Praktikken på fødegangen ligger, lige inden vedkommende er færdiguddannet læge. Du vil som regel blive spurgt, om det er okay at have en medicinstuderende med.

Narkoselægen
Narkoselægen er specialist i at bedøve. Han eller hun bliver involveret i din fødsel, hvis du ønsker en epiduralblokade, som er en bedøvelse, der lægges i ryggen. Det er også narkoselægen, der bedøver dig, hvis du skal have lavet kejsersnit. Så vidt muligt får du i det tilfælde en rygmarvsbedøvelse, så du kan være vågen, når dit barn bliver født.

LÆS OGSÅ: Er du så bange for at føde at det påvirker din glæde ved graviditeten?

Social- og sundhedsassistenten (SOSU)
Social og sundhedsassistenten (SOSU-assistenten) er uddannet til at varetage forskellige plejeopgaver i sundhedsvæsenet. På fødegangen sørger hun blandt andet for, at fødestuerne er klar. Nogle gange vil det være SOSU-assistenten, der måler din puls og dit blodtryk, når du kommer til fødegangen, og giver dig et lavement, hvis du ønsker det. Under din fødsel vil det også somme tider være hende, der kommer ind til dig, hvis du kalder på hjælp. Når barnet er lige ved at blive født, kommer SOSU-assistenten ind på fødestuen. Sammen med jordemoderen hjælper hun dig i den sidste del af fødslen, for eksempel med en kold klud på panden, noget at drikke eller en hånd at holde i.

Børnelægen
Børnelægen bliver tilkaldt, hvis der er grund til at tro, at dit barn har brug for ekstra hjælp efter fødslen. Det kan være, at hjertelyden har været meget påvirket, eller at fostervandet har været meget grønt. Hvis dit barn har problemer med at trække vejret ordentligt, får det ekstra ilt og luft på en lille maske. Skal du have lavet akut kejsersnit, vil der også være en børnelæge til stede, som sammen med jordemoderen tager sig af barnet lige efter fødslen.

LÆS OGSÅ: Fødselsforberedelse: Kan man føde uden smerte?

LÆS OGSÅ: 10 ting, du ikke vidste om at føde – før og nu

LÆS OGSÅ: Fødestillinger: Den seje, den komfortable og den klassiske