Inspiration til small talk: 5 alternative spørgsmål, du kan stille din gravide veninde
Foto: Getty Images Træt af at stille de sædvanlige spørgsmål til din gravide veninde?

Inspiration til small talk: 5 alternative spørgsmål, du kan stille din gravide veninde

“Hvornår skal det være? Ved I, om det bliver en pige eller dreng? Har I et navn?”. En gravid mave er verdens bedste samtalestarter. Men spørgsmålene bliver en anelse trivielle i længden. Det skal der laves om på nu.

For to år siden, da jeg var højgravid, overvejede jeg til sidst bare at få produceret en t-shirt, hvor der stod: "Maj. Pige. Et eller andet klassisk dansk navn, som man kan stave til". Spørgsmålene om termin, køn og navn kom så mange gange dagligt, at det blev min erklærede livsmission at komme med mere originale spørgsmål til gravide.

Nu er jeg 29 år gammel, og de gravide maver i min omgangskreds knopskyder som kaffebarer på Vesterbro. Jeg når desværre dårligt at ønske tillykke, før jeg stiller de tre obligatoriske spørgsmål: "Hvornår skal det være? Ved I, om det bliver en pige eller dreng? Har I et navn?". Men jeg prøver at følge op med mindst ét uventet spørgsmål. Så her er 5 bud på nye spørgsmål du kan stille den synligt gravide kvinde.

LÆS OGSÅ: Barselsgæster: 10 formanende råd til dig, der skal på barselsbesøg

  1. Hvorfor er du gravid? Hv-spørgsmål er altid godt. Det står på første side i bogen om interviewteknik på journaliststudiet. Så hvorfor er du egentlig gravid? Det kommer der nok en del forudsigelige svar ud af a la: "Meningen med livet" og: "fordi alle andre gør det". Men måske du en sjælden gang imellem vil få en historie så overraskende, at du kan underholde med den ved bordet til den næste 80-års fødselsdag i familien.
  2. Hvordan bliver du mor? Det spørgsmål fik jeg selv af en tidligere studiekammerat, som for øvrigt var en mand, på Messenger. Det var så nyt og forfriskende, at jeg begejstret svarede ærligt tilbage: "Jeg regner med at føde hende - sådan helt klassisk og vaginalt, du ved". Det var dog desværre bare hans autocorrect, der havde svigtet ham, og han mente (indsæt trommehvirvel) hvornår – ikke hvordan.   
  3. Har du fået hæmorider endnu? Her bliver den gravide ofte virkelig overrasket. Der skal dog tages flere forbehold med det spørgsmål, siger min erfaringer mig. Det er eksempelvis en god ide at kende den gravide godt. Derudover skal hun helst være tæt på termin og gerne besværet af den store mave. Nogen tror måske, at det er alle, som får den lille ekstra bonus af de mange tyngende kilo. Men det er det slet ikke, viser min lille empiriske undersøgelse, som foreløbig tæller to veninder og undertegnede. Faktisk viste det sig, at kun en ud af tre fik den fornøjelse.
  4. Hvad vil du gøre med moderkagen? Det skulle efter sigende have en række sundhedsmæssige fordele at spise moderkagen. Man kan blende den til en smoothie, stege den eller spise den rå. Sidstnævnte gjorde en britisk mand i en video, som han lagde på Youtube, og han kunne berette, at det smagte som et dårligt stykke svinekød. Hvis man ikke har mod på at spise den, så kan man også begrave den ude i haven og plante et træ ovenpå. Så inden moderkagen ryger ud med skraldet på fødestuen, var det måske en god ide, at nogen spurgte den gravide, hvad hun vil gøre med den.
  5. Er du sikker på, at det er en god ide? Det er til den modige spørger. Og du skal måske forberede dig på at dukke dig, hvis den gravide har en god kastearm og en tung taske ved hånden. Men sandheden er jo, at du kan ikke være sikker på, at det er en god ide at få et barn. Du vil blive berøvet din søvn, og din bagdel kan blive offer for tyngdekraften og søge en hel del centimeter længere sydpå. Har jeg hørt. Til gengæld bliver der kompenseret med uendelig kærlighed.
Se, hvad vi ellers skriver om: Mor og Gravid