Fødsel før og efter: ”Jeg er holdt op med at prøve at forestille mig smerten”
Line havde en forestilling om, at hun og manden skulle sidde og holde i hånden og trække vejret sammen, men det blev der slet ikke tid til. Foto: Maria Sattrup

Fødsel før og efter: ”Jeg er holdt op med at prøve at forestille mig smerten”

Vi har mødt førstegangsfødende Line Hindsgaul før og efter hendes fødsel – der slet ikke blev, som hun havde forventet.

Faktaboks

Job: Moderedaktør.

Familie: Gift med Kristian, 32 år, produktchef, mor til Johan Sixten, der ved fødslen vejede 2.548 gram og målte 49 centimeter.

Hvordan har du haft det under din graviditet?

Selv om jeg har været forskånet for de store gener, har det været svært. Især at miste kontrol over min krop og mit energiniveau. Jeg har nok haft ureali­stiske forventninger og har ikke været i nærheden af at være en chic yoga-type, som jeg forestillede mig.

Hvilke tanker gør du dig om fødslen?

Jeg er ret klar og slet ikke bange som i begyndelsen af min graviditet. Jeg håber at kunne få en epiduralblokade, men har accepteret, at jeg ikke kan planlægge eller have fuld kontrol over fødslen. Jeg er holdt op med at prøve at forestille mig smerten og ser i stedet frem mod målet – at møde min dreng.

Hvordan forbereder du dig fysisk på fødslen?

Jeg har nærmest ikke dyrket motion i min graviditet. Det gjorde jeg ellers i stor stil før, men jeg har følt mig for træt efter lange arbejdsdage til at gøre en ordentlig indsats. Jeg går ture og cykler få kilometer på arbejde. Og så har jeg den seneste tid båret rundt på noget af en kampvægt – det må også tælle lidt!

Hvordan forbereder du dig mentalt på fødslen?

Jeg har talt med mange veninder og kolleger om deres fødsler, og jeg føler, at jeg har hørt om forskellige scenarier. Gennem hele graviditeten har jeg øvet mig i at slippe kontrollen, hvilket jeg tror bliver vigtigt under min fødsel. For eksempel har jeg forsøgt at bremse flodbølgen af ‘hvad-nu-hvis’-tanker.

Hvilken rolle skal din mand spille under fødslen?

Jeg håber, han kan give mig ro og tryghed. Jeg regner egentlig ikke med, at han kan gøre så meget for mig under selve fødslen. Men måske kan han læse og afkode mig, når jeg er allermest presset og har brug for nogen til at kommunikere mine behov.

Hvad glæder du dig mest til?

Jeg glæder mig til at se min baby! Jeg har fantaseret om, hvordan han ser ud, dufter og i det hele taget er, i lang tid nu. Jeg glæder mig helt vildt til, at min mand og jeg skal møde ham.

 “Det gik så stærkt, og pludselig var han her”.

Hvordan forløb din fødsel?

Ekstremt hurtigt. Vandet gik en tidlig morgen, og om formiddagen var jeg på hospitalet, der sendte os hjem igen. Klokken 13 spiste min mand og jeg frokost i byen, og klokken 17.42 var han født! Den aktive fødsel varede blot en time og 20 minutter. Derfor fik jeg intet smertestillende og dermed ikke den epiduralblokade, jeg havde drømt om.

Hvad husker du bedst fra fødslen?

Smerten, og at min jordemor havde travlt med at hive ting ud af skabe og skuffer og gøre klar til fødslen. Jeg havde forestillet mig, at vi skulle sidde med hinanden i hænderne og arbejde med vejrtrækningen sammen, men det hele gik så stærkt!

Hvordan var samarbejdet med din mand?

Jeg husker knap nok, at han var der. Jeg gik totalt ind i mig selv og havde ikke rigtig plads til andre mennesker. Han mener selv, at han var meget støttende og opførte sig helt perfekt.

Hvilke gode råd kunne du bruge under fødslen?

Rådet om at bruge vejrtrækningen. Selv om det kan være svært at koncentrere sig, når smerten er størst, er det virkelig afgørende for at komme igennem fødslen. Ellers gik det så stærkt, at jeg knap nåede at tænke over alle de gode råd.

Hvordan var det at se dit barn for første gang?

Meget surrealistisk og forvirrende. Han kom næsten tre uger før termin, så vi var ikke helt forberedte på, at det skulle ske den dag. Det gik så stærkt, og lige pludselig var han der. Det var nærmest ikke til at forstå.

LÆS OGSÅ: 3 fødsler: Den hurtige fødsel

LÆS OGSÅ: atherine fødte på vej til sygehuset

LÆS OGSÅ: Fødsel – vær forberedt på smerten

Se, hvad vi ellers skriver om: Barsel, Gravid og Fødsel