Skal vi have flere børn?
Foto: Privat Hvor mange børn vil du gerne have? 0, 1, 2, 3 eller flere?

Skal vi ha' flere børn?

Blog: Jeg ville ønske, jeg var færdig med at få børn

Det kan være en svært at beslutte, om man gerne vil have ét til barn, når man i forvejen har to. Duften af nybagt baby er noget af det bedste, men flere børn er også lig med mindre søvn og flere udgifter.

I løbet af de sidste mange måneder og uger er der flere af mine veninder og bekendte, der enten lige har fået barn nr. 3, er gravid med barn nr. 3, eller som planlægger at blive gravid med 3’eren inden for en overskuelig fremtid. Og det sætter nogle tanker i gang hos en selv. Er familien komplet som den er, eller “mangler” der et barn for at gøre den fuldendt?

Inden jeg fik børn, ville jeg rigtig gerne have 3, måske 4 styks. Så kom vores ældste søn, og vi fik øjnene op for, hvordan det er at være forældre. Og misforstå mig ikke, jeg synes det var SÅ fantastisk at blive mor, men han var én, der ikke sov specielt godt, og søvnmangel kan tage skrukheden fra de fleste.

Så der nedjusterede vi det planlagte antal børn til 3, måske 2. Og så kom 2eren. Lillebror. Og hvor end dejlig, skøn og ønsket (omend ikke sådan 100% planlagt) han både var og er, så skal man ikke undervurdere den mængde arbejde der er i det at have to børn med cirka 1,5 år imellem!

Så efter at Lillebror kom til blev antallet IGEN nedjusteret – til 2, måske 3 børn… Og der er vi så stadigvæk.

Faktaboks

Therese Bach Eriksen er mor til to drenge fra marts 2012 og november 2013 og skriver på sin hjemmeside Jeg er kvinde

Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg I PERIODER har meget lyst til en 3’er. Tanken om sådan en lille én, man kan ligge og snuse til.

I ved godt, den dér babylugt, som de kun har de første få måneder af deres liv. Uh, altså, jeg kan mærke det rasler lidt i æggestokkerne bare ved tanken.

Det ville være så nemt

På den anden side, så ville det være så dejligt nemt, hvis vi var færdige med at få børn nu. Så slap vi for at investere i en hulens masse babyudstyr (vi solgte meget af vores ting efter lillebror), vi slap for at skaffe os en ny bil, vi skulle ikke betale ekstra på bussen hver gang (ja, én voksen må kun have to børn med på sin billet), og mange, mange andre tilfælde, hvor der er lagt op til “to voksne og to børn” ville vi glide ind i som hånd i handske, hvis vi valgte at stoppe nu.Og ikke mindst: ikke flere søvnløse nætter (og dog – det er da ikke fordi drengene ikke har perioder hvor de er vågne – vi er faktisk inde i sådan en periode nu her, bah!).LÆS OGSÅ: Du ved, du er flergangsgravid, når…Det er bare på mange måde nemmere med to børn, eller? Jeg har jo ikke prøvet andet, så jeg kan jo ikke sige det helt sikkert, men jeg kan da tænke mig til det. Man har jo kun to hænder – hvad gør man så med det tredje barn, når man går steder, hvor det er nødvendigt at have 100% styr på de små?Jeg snakkede på et tidspunkt med en veninde om dette, og hun sagde, at hun troede som sådan ikke hun ønskede et tredje barn, men at det var mere tanken om en ny graviditet, barsel, og så videre, som appellerede. Og det kan jo sagtens være, at det er mere dét, der trækker. For hvis man ser væk fra min konstante kvalme og opkast (som man fortrænger overraskende hurtigt), så havde jeg to skønne graviditeter, og lige så skønne barsler – omend der var lidt mere travlt på barsel nr. 2.LÆS OGSÅ: Fingrene væk fra min gravide maveManden og jeg snakker også nogle gange om det – som når vi gik i gang med at sælge babyudstyr.På mange måder tror jeg han ville synes det var fint, hvis vi besluttede os for, at vi var færdige nu her. Ikke kun på grund af de praktiske ting, men som han også siger, så vil han også gerne kunne være der for børnene. Være med til fodboldkampe, forældremøder, gymnastikopvisninger og læktiehjælp. Jo flere børn man får, jo sværere vil det blive at være der for dem alle. Og det er jo et megagodt argument!I tillæg hører man mange historier om par, der bare liiige skulle have en 3’er, og vupti, så fik de tvillinger. Eller om par, der ikke kunne holde til at komme “i undertal”, og dermed endte med at gå fra hinanden. Og sådanne scenarier får mig da til at tænke en gang ekstra over det.

Hvis man nu fortryder

På den anden side kan jeg ikke helt slippe tanken om en 3’er. Jeg er bange for at sidde om 10 år og fortryde, at vi IKKE fik et barn mere, at der ville mangle noget (eller, rettere sagt; nogen).

For selv om jeg (i hvert fald til tider) synes det er hårdt arbejde at have små børn, så synes jeg også det er helt igennem fantastisk! Det er derfor jeg siger som jeg gør i overskriften; Jeg ville ønske, at jeg var færdig med at få børn. At jeg var helt afklaret med det, og havde det supergodt med det.

Jeg tager mig faktisk i at blive en lille smule jaloux på de af mine veninder, der er helt klare på, at de er færdige med at få børn. For så kan man planlægge ud fra dét. Man har ro på.

Nu skal det hellere ikke lyde som om, at jeg/vi har travlt med at få en 3’er – det har vi bestemt ikke (igen – det er ikke engang sikkert at vi skal have flere børn).

Jeg har da også godt 10 fertile år foran mig, så det er hellere ikke fordi, at en beslutning skal tages NU HER. Men alligevel er det noget man skal tage med, når man for eksempel lægger planer i forhold til fremtidig boligsituation. Vi har lige solgt vores hus og er i gang med at finde ud af, hvor vi skal bo i fremtiden, og i sådanne situationer det jo ret relevant at tænke over, hvor mange børn man tænker at få. På den anden side kan jeg forestille mig, at jeg ikke gider at starte forfra igen, når børnene nærmer sig teenage-årene, så det skal nok være inden for en overskuelig årrække, hvis det er.

Ahrg, altså, jeg synes det er svært. Jeg er godt klar over, at dette nok er det, man betegner som et luksus-problem, men det er stadigvæk et problem. Og ikke et af slagsen, hvor man har lyst til at træffe den forkerte beslutning!

LÆS OGSÅ: Kærligheden til dine børn kan godt være forskellig

LÆS OGSÅ: Hjælp dine børn til at blive gode søskende

LÆS OGSÅ: Søskende: Er nummer to på vej?

Se, hvad vi ellers skriver om: Klumme