Jorden kalder Radionauterne

Foto: René Georg Johansen Talk Towns nye podcast "Jorden kalder Radionauterne" vil gøre børn klogere på klimaforandringerne.

Ny podcast formidler klima i børnehøjde

Hvorfor taler de voksne hele tiden om klimaet? I den nye Talk Town podcast ”Jorden kalder Radionauterne” klæder to videnskabskvinder, Moder Jord og vanddråben Ivan børn i alderen 4-10 år på til at forstå, hvad klimafordringerne er for en størrelse, og hvordan vi passer bedre på vores fælles planet.

Indlandsisen smelter, og bierne dør. På daglig basis præsenteres vi for dystre fremtidsudsigter om planetens ve og vel, og det kan være ret komplekst for et barnesind at kapere. For betyder det, at mor og far, lillesøster og jeg selv skal dø?

I Talk Towns nye klimapodcast ”Jorden kalder Radionauterne” kan børn i alderen 4-10 år blive klogere på, hvorfor biler klimaprutter, hvorfor insekter er vores bedste venner, og hvordan vi allerede nu ved, at der kommer til at falde meget mere regn i fremtiden. Undervejs stifter vi både bekendtskab med vanddråben Ivan, Moder Jord, et magisk pæretræ og en meteorolog.

– Alt det her kan være virkelig svært at finde hoved og hale i for en otteårig. Ja, endda for voksne! Med ”Jorden kalder Radionauterne” inddrager vi børn helt ned til fireårsalderen i, hvad klimaforandringer er for en størrelse på en sjov og ret anderledes måde, end når man hører om det i TV-avisen. Det er en podcast med ukuelig optimisme – særligt i forhold til hvor seje børn er til at hjælpe vores planet, passe på naturen og være megakreative og opfindsomme, når det kommer til løsninger, siger Karen Birkegaard, der er etnolog og den ene af værterne på programmet.

– I dag hører man desværre om nogle børn og unge, som er bange for klimaforandringerne. Og det er egentlig ikke så mærkeligt, når nyhederne er fyldt med historier om skove, der brænder, koalabjørne, der ikke kan finde vand, plastik i havene, og bier, der forsvinder. Uvidenhed er med til at skabe frygt, så i stedet vælger vi udramatisk at forklare, hvad det egentlig er, der sker. Og så fokuserer vi også på, at der altså er supermange, der arbejder på at finde løsninger. Løsningerne findes faktisk allerede, fortæller miljø-økonom Lisa Bay, der fuldender værtsduoen.

Tag cyklen, og spis madpakken

Mange steder i verden ser man den direkte konsekvens af klimaforandringerne allerede nu. Særligt er nogle af verdens allerfattigste regioner hårdt ramt af øgede vandmasser og tørke. Så skal man være bange for klimaforandringerne, hvis man hedder Sofie og går i 2. klasse?

– Nej, det skal man bestemt ikke. Slet ikke i et land som Danmark. Det er meget vigtigt, at børn forstår det. Men med det sagt, så skal vi jo stadig gøre, hvad vi kan for, at klimaforandringerne mindskes, siger Lisa Bay.

Faktisk er der en del ting, man som barn selv kan gøre for at gavne klimaet.

– Til en start kan man lytte til ”Jorden Kalder Radionauterne” – for dét at få et sprog for og en forståelse for, hvad de voksne snakker om, det er helt uvurderligt. Og så er der helt konkrete ting, såsom at give sit legetøj videre til lillebror eller lillesøster, tage cyklen til fodbold, spise sin madpakke op og gå på opdagelse i naturen. Masser af ting, slår Karen Birkegaard fast.

– Og så er det altså også vigtigt at sige, at det ikke er børnenes ansvar at rydde op efter de voksne. Men de kan hjælpe til… Og måske vigtigst af alt, så kan de stille gode spørgsmål til den måde, de voksne gør tingene på. Så alt i alt kan man sige, at nysgerrigheden og lysten til at udforske og stille flere spørgsmål, det er Radionauternes opskrift på at engagere børn i klimaforandringerne, slutter Lisa Bay.

LYT TIL FØRSTE AFSNIT AF "JORDEN KALDER RADIONAUTERNE" LIGE HER.

Om Radionauterne

Radionauterne

”Jorden kalder Radionauterne” er produceret af Radionauterne, der udgøres af de to videnskabskvinder Karen Birkegaard og Lisa Bay. Serien er produceret for Talk Town. Radionauterne er en naturvidenskabelig podcast for børn i alderen 4-10 år, der er nysgerrige på alt fra rummet til menneskekroppen. Gennem de sidste 3,5 år har Radionauterne besvaret børns vidunderlige, forunderlige og ikke mindst svære spørgsmål.

Hør podcasten hos Talk Town, og følg Radionauterne på Radionauterne.dk eller på facebook her

Talk Town KIDS

TT-Kids_Logo_Vertikalt.jpg

Kvalitetsindhold for børn

Talk Town KIDS er Story House Egmonts lydunivers til børn. Universet består af masser af fascinerende, sjove og lærerige podcasts og mere end 1.000 udvalgte lydbøger til børn.

Vi tror på, at børn motiveres og lærer bedst igennem deres fantasi og nysgerrighed. Derfor skaber vi nu et dragende lydunivers fuld af kvalitetsindhold for børn.

Vi vil stimulere børns fantasi, fascination og nysgerrighed igennem lydmediet. Vi vil inspirere børn til at skabe billeder i deres sind og samtidig blive lidt klogere undervejs – sommetider helt uden, at de selv bemærker det – alene, eller sammen som familie.

Få Talk Town KIDS til kun 49 kr. om måneden. Ingen binding. 

Download appen via iTunes

Download appen via GooglePlay.

Se, hvad vi ellers skriver om: Podcast, Klima og Bæredygtighed

610x200_woordy_dmjpg.jpg