Kan man få skoldkopper to gange?
SPONSORERET indhold

Kan man få skoldkopper to gange?

Af: Redaktionen
03. okt. 2011 | Børn | Vores Børn

Spørgsmål:

Vi har to børn, en dreng på tre år og en pige på fem måneder. Den store har for nylig været igennem en voldsom omgang skoldkopper. Han var bare så syg. Havde dem i munden, i øjnene, i numsen – you name it!

Flere nætter lå han bare og græd og vendte sig og kløede og kløede i dem. Ret kort tid efter blev det så lillesøsters tur, men hun fik faktisk kun nogle få skoldkopper og var ikke særlig plaget af det.

Først tænkte jeg, pyha, så er det da overstået. Men så fortalte en af mine veninder mig, at man godt kan få skoldkopper to gange, hvis det ikke er særlig slemt første gang. Kan det virkelig passe?

Og så har jeg lige et tillægsspørgsmål: Det ser ud til, at den store er ved at få nogle ar efter de skoldkopper, han har kradset i. Er der noget, man kan gøre for at få dem til at gå væk, eller skal han leve med det resten af livet?

Bedste hilsner Lotte

Læs lægens svar på næste side>>

alt

Svar:

Kære Lotte

Tak for dit supergode spørgsmål – netop det ‘rumsterer’ i mange familier og dukker ofte op hos mig i Børnelægeklinikken.

Lad det være sagt med det samme: Skoldkopper får man kun én gang i livet; kroppens svar på sygdommen er livslang hukommelse med et lager af antistoffer, der afviser en eventuel ny smitte.

Det lyder derfor, som om I har overstået sønnikes obligatoriske skoldkoppe-tur – og efter al sandsynlighed også lillesøsters. Når jeg skriver ‘efter al sandsynlighed’, er det, fordi hendes forløb var meget anderledes end jeres søns, så der er selvfølgelig en risiko for, at det kan have været en anden virus. Men det ville nu alligevel være mærkeligt, hvis hun skulle være gået fri af sin brors (meget smitsomme) skoldkopper.

Faktisk er der hos børn et utal af vira, der medfører forskellige knopper og udslæt i huden, så indimellem er der tilfælde, der bliver opfattet som skoldkopper, men ikke er det.

Skoldkopper er jo en diagnose, der stort set altid stilles på det, vi som læger kalder ‘det kliniske billede’. Det vil sige det karakteristiske forløb, udslættets udseende og kendskab til smittekilden.

Facit med hensyn til, om der er eller har været skoldkopper, ligger i en blodprøve, hvor antistoffer mod netop skoldkoppevirus måles. En sådan prøve er let at tage, men der er i sagens natur kun meget sjældent behov for det.

Det kan for eksempel være i forbindelse med smitteudsættelse af det nyfødte barn, hvor der er tvivl, om moren har haft skoldkopper – eller hos børn med livstruende sygdomme, hvor immunsystemet er sat ud af kraft.

Så konklusionen på dit første spørgsmål er altså, at hvis der dukker ‘nye’ skoldkopper op hos din datter, så var det ikke skoldkopper første gang.

Med hensyn til de ar, din søn har fået, kan jeg ikke love dig, at de helt forsvinder. Generelt er det jo ellers nærmest et kosmetisk mirakel, at huden er så ferm til at reparere sig selv efter et udtalt udbrud af grimme skoldkopper – men det er, fordi der ikke er bakterier involveret.

Der er dog grund til at håbe på, at de fortager sig mere og mere og efterhånden går i et med den omkringliggende hud i farve og struktur. I håb og tro på, at jeres trængsler med skoldkopper er overstået.

Mange hilsner Annebeth Rosenvinge