Katrine Engberg
SPONSORERET indhold

Katrine Engberg: ”Vi kommer ikke videre, hvis vi ikke tager fat på øremærket barsel”

Forfatter Katrine Engberg mener ikke, vi kommer videre med ligestillingsdebatten, før mænd tager en lige så stor del af barslen som kvinderne. Det fortalte hun i et live-interview med ALT for damernes chefredaktør, Rikke Dal Støttrup, på Kvindernes Kampdag.

Af:: Rikke Dal Støttrup Foto: Lis Kasper Bang
10. mar. 2021 | Børn | ALT for damerne

Forfatter Katrine Engberg var som barn flov over det Danner-klistermærke, hendes feministmor havde klistret på hoveddøren.

Men i dag ser hun anderledes på kvindekampen og håber, at den debat, Sofie Lindes tale satte i gang, kan nå til et nyt stadie.

Læs også: Nikolaj startede sin egen fædregruppe: ”Jeg fik ekstremt mange henvendelser fra kvinder”

"Det ærgrer mig, at vi er blevet stående i den debat, der handler om seksuelle overgreb. Jeg vil gerne ned under overfladen og tale om det helt grundlæggende i, at vi gennem tusindvis af år er blevet socialiseret til at tro på, at kvinden er meget mindre værd end manden," siger hun i et live-interview på Instagram med ALT for damernes chefredaktør, Rikke Dal Støttrup.

Overgrebene er kun ét af mange symptomer på skævheden, mener Engberg

"Det er nemt at decimere det til en hånd på låret eller en tunge i øret, men så bliver det så polariseret, for så taler vi om en overgrebsperson og et offer, og det er ligesom der, vi er gået i stå. Jeg ville ønske, at vi havde talt mere om ligeløn, øremærket barsel og også fædres ret til samkvem," siger hun og fortsætter:

"Vi kommer ikke videre, hvis vi ikke tager fat på øremærket barsel. Hvis vi skal have reel ligestilling, skal mændene tage mere barsel, og kvinderne skal give noget mere moderskab fra sig. Jeg ved godt, det er en heftig ting, og jeg synes heller ikke, at alle skal ikke ensrette, men der skal være bedre mulighed."

Hun understreger, at det ikke handler om at gøre mænd og kvinder ens.  Men hun drømmer om at se kvindekompetencer få en højere status.

"Alt, hvad der hedder omsorg, bliver vægtet lavere. Sosu’er, sygeplejersker, pædagoger og lærere burde i min optik have et lønløft og en opnormering. Det skal være mere værd i samfundets øjne. Jeg er skidetræt af at se på tal for, hvordan barsel forringer kvinders værdi for samfundet... Altså er det at forære samfundet en ny borger ikke højstatus?"

Anbefalet til dig