TILMELD DIG KVINDELØBET SENEST D. 30. APRIL FOR KUN 259 KR.

Klip selv dit barn - trin for trin

Næselangt pandehår og løbske lokker? Før eller siden er det tid til at få styr på babys manke, og selv om det kan være lidt af en udfordring at få det lille hoved til at sidde stille, kan du sagtens selv klippe din baby.

GUIDE: SÅDAN KLIPPER DU DIT BARN – SE BOKSEN TIL HØJRE >>

Babys sparsomme hår vokser før eller siden til sjove lokker, der har deres eget liv, og på et tidspunkt synes du måske, det er tid til at studse totterne. De første gange handler det ikke så meget om etager og facon, men mere om at korte og rette til, så dit barn kan se ud af øjnene, uden at du går i panik og planter en gryde på hovedet af den lille!

Sofus på halvandet år har efterhånden fået meget tykt og langt hår, og da spænder og hårdutter ikke går an på en lille dreng, er det blevet tid til at gå i krig med kam og saks.

Vores Børn fik en frisør til at tynde ud i Sofus’ lokker – og det kom der en masse gode erfaringer, tips, tricks og afledningsmanøvrer ud af.

Fint hår er let at klippe

Der er stor forskel på, hvilken type hår, dit barn er blevet velsignet med, og det kan have betydning for, hvor svært det er for dig at lege frisør. Har baby søde krøller, kan du bedre skjule dine fejl.

Meget fint og sparsomt hår er som regel også nemt at hjemmeklippe, her skal du bare have de lange totter hist og her klippet af.

LÆS OGSÅ: Lær dit barn bedre at kende – se barnets horoskop

Tykt og fint hår, som Sofus’, kan være lidt sværere. Der er mange ‘lag’ hår, og du ser nemmere de forkerte afklip. Hvis du ender med at synes, at babys lokker er for stor en mundfuld, er det nok en god idé at afslutte seancen hos frisøren.

Start med pandehåret

Pandehår kan du dog klippe på de fleste, og det er også ofte det, der trænger mest. Det er samme udgangspunkt, uanset hvilken type hår, baby har:

Pandehår og sider først og så nakken, hvis tålmodigheden rækker. Og husk, hellere lidt for langt hår om ørerne, hvis baby sidder meget uroligt.

LÆS OGSÅ: Test – hvilken type mor er du?

En frisør er trænet i at beskytte store og små ører, men det kan være svært derhjemme, og saksen skal helst være skarp!

Afledning og bestikkelse

Det er ikke altid, at baby eller tumling er med på legen, så du i ro og mag kan klippe løs. Ofte må du ud i diverse afledningsmanøvrer for at få hvirvelvinden til at sidde stille.

Sofus ville ikke klippes! Bøger, yndlingslegetøj og selv storesøsters ‘forbudte’ legeting blev resolut afvist.

LÆS OGSÅ: Syng med dit barn

Pingo på dvd virkede kortvarigt, men først da han fik en brikjuice med sugerør i hånden, sad han stille og fordybet, mens lokkerne faldt om ørerne på ham. Efter et par mislykkede forsøg, tårer, sut og juice, endte han med at se helt velfriseret ud.

Klip henover weekenden

Har du et meget utålmodigt og usamarbejdsvilligt barn, kan det være en idé at starte med kam og saks fredag efter vuggestue, skynde dig at tage lidt af pandehåret, og ellers tage det lidt i etaper hen over weekenden. Så bliver du ikke for ivrig og klipper for meget af med det samme, og du kan rette lidt til, før dit barn skal ud blandt folk.

Du kan også lege frisør hjemme og sætte baby i højstolen foran et spejl udstyret med en ekstra kam og lade vildbassen ‘deltage’ lidt.

Og som sagt: Går det helt bogstaveligt talt skævt, er det bare at tage til frisøren i stedet. Måske sidder dit barn mere stille i fremmede og spændende omgivelser.

LÆS OGSÅ: Babys første år – følg babys udvikling

LÆS OGSÅ: Barnets andet år – følg barnets udvikling

Se, hvad vi ellers skriver om: Baby, Udvikling, Børnepsykologi og Frisurer