Kloge ting jeg sagde, før jeg blev mor

Foto: Getty Images Var du også ekstra klog på, hvordan du ville være mor, når du engang fik børn? Og hænger det meget lidt sammen med dit liv i dag? Du er ikke alene!

11 meget kloge ting jeg sagde, før jeg blev mor…

Hvor var man dog bare klog, før man fik børn! Man svømmede nærmest over af fordomme omkring forældreskabet, og ideologiske (men temmelig urealistiske) tanker om, hvordan man selv ville gøre tingene på en helt særlig måde, når man en dag blev mor. Men gud, hvor blev alle ens forestillinger hurtigt gjort til skamme... Læs klummeskribent Mette Søbergs kloge tanker - og klip til hendes liv efter børn.

 1. “Mit sociale liv skal ikke gå i stå, bare fordi jeg får børn!”
  ... Fast forward til mig der sidder med en 6 måneder gammel baby, et par lange trætte ammebryster og en ny gennemsnitlig nattesøvn på 4,5 timer, og ABSOLUT ikke ønsker at deltage i noget som helst socialt andet end at sove til middag til den trygge lyd af bagedyst-deltagernes stemmer.
 2. ”Helvede fryser til is, før jeg udsmykker min bil med diverse hæslige solskærme med superhelte, Disney prinsesser og plysbjørne!”
  ... Men når man så pludselig sidder med to små unger på bagsædet der udtrykker deres had til sollys gennem skrig og skrål, og nyopfundne bandeord, så kan man ikke gøre så meget andet end at holde ind på den første den bedste tankstation, og tømme deres afdeling for flotte accessoires til bilen for solskærme.
 3. ”Jeg nægter at blive sådan en mor der trøster eller bedøver mine børn med skærm.”
  ... Virkelig flot og beundringsværdig ideologi, men også virkelig urealistisk i en verden med alt for meget vidunderligt børnefjernsyn der kan sikre dig en halv times alenetid (hvem prøver jeg egentlig at narre: to timers alenetid selvfølgelig, og jeg skammer mig ikke engang.)

  LÆS OGSÅ: 16 knap så sjove ting ved at være højgravid

 4. ”Mine børn skal ikke have sukker, før tidligst børnehavealderen!”
  ... Men så opdagede jeg pludselig, hvor hyggeligt det er at pynte alt med glasur og krymmel, og hvor mange gratis point man kan score ved at introducere en tumling for Kinderæg, kanelsnegle eller bland-selv-slik.
 5. ”Jeg vil aldrig true eller bestikke mine børn!”
  ... Find mig i Netto onsdag i ulvetimen, hvor jeg ufortrødent bestikker mine børn med juicebrikker, mælkesnitter og slikkepinde, hvorefter jeg truer dem med, at julemanden og påskeharen aldrig kommer på besøg igen, og jeg tager deres iPad for evigt, hvis de ikke stopper med at slikke på indkøbsvognen lige nu!
 6. ”Jeg skal helt sikkert aldrig på charterferie sammen med alle de andre tosser, jeg vil være sådan en der rejser jorden rundt med baby på ryggen.”
  ... Endnu en gang må jeg le og tilstå, at jeg efter at være blevet mor har været på et uvist antal charterferier, og at jeg har fået et foretrukket rejseselskab, fordi mine børn har et kærligt forhold til deres maskotter, og ikke rigtig forbinder det at være på ferie med andet end Lollo & Bernie, børnepool og pommes ad lib. Og jeg elsker det: Det er altså bare så helt og aldeles vidunderligt nemt det der charterferie!
 7. ”Jeg bliver aldrig sådan en mor der tager tidligt hjem fra et arrangement for at overholde ungernes sengetider, seriøst: hvor vigtige kan sådan nogle sengetider egentlig være?”
  ... MEGET VIGTIGE! Hvis man ikke overholder sengetider, kan man risikere at smadre den nattesøvn man har kæmpet indædt for i flere år, i en uvis tidsperiode. Jeg stikker gerne af fra juleaften klokken 18.30, hvis det betyder, at vores nattesøvn er garanteret.
 8. ”Jeg skal ikke samsove med mine børn: soveværelset er mit voksenhelle!”
  ... Et smugkig ind i mit soveværelse vil afsløre, at vi ligger fire mennesker og putter i en fire meter bred seng, og det er helt vidunderligt! Jeg elsker at ligge og putte med mine unger hele natten lang, og jeg skal nok generobre soveværelset når/hvis de en dag flytter hjemmefra.

  LÆS OGSÅ: 21 tegn på, at du har en tumling i huset

 9. ”Jeg vil ikke klæde min pige i lyserødt og min dreng i lyseblåt, for der findes ikke pige- og drengefarver.”
  ... Jo, det gør der egentlig. Lige meget, hvor lidt man vil have det, så er der helt sikkert en horde af bedstemødre og skrukke mostre der overdynger din lille pigebaby med alt lyserødt de kan opstøve på spotvarehylderne i Netto, og din babydreng med alt, hvad der har print med dinosaurer eller traktorer på.
 10. ”Jeg bliver ikke sådan en neurotisk mor, som konstant tror at mine børn fejler et eller andet.”
  ... Hvis man tjekker min telefon, så vil man opdage, at Netdoktor.dk er en af de sider jeg oftest frekventerer, og jeg har for nylig sendt billeder til en lægeveninde, hele min mødregruppe og min mor, mens jeg sad i telefon kø til lægevagten, for pludselig at opdage, at den røde sårskorpe min datter pludselig havde fået på kinden, faktisk var noget indtørret hindbærsyltetøj: ups.
 11. ”Jeg vil aldrig kede mine veninder ved konstant at fortælle historier om mine børn.”
  Hmm behøver jeg at uddybe? Jeg skriver klummer om det at være mor! Børn og moderskab er hele mit liv, og jeg aner ikke, hvad jeg skal tale om, hvis det ikke skulle være mine yderst talentfulde, smukke og underholdende børn.

Om skribenten

Mette Søberg er 32 år og er ved at uddanne sig til pædagog. Hun skriver samtidig på en bog om at være mor. Hun er mor til Frederik fra 2016 og Anna fra 2018.

Følg med på instagramprofilen @morforsoeg

Se, hvad vi ellers skriver om: Klumme og Mor