Koldlungebetændelse hos børn
SPONSORERET indhold

Kold lungebetændelse: Sådan behandler du sygdommen, der slet ikke er så kold, som den lyder

Tør hoste og søvnløse nætter kan være tegn på en kold lungebetændelse. Læs her, hvordan du hjælper dit barn gennem en af vinterens mest almindelige sygdomme.

Af:: Amalie Louise Bernitt Foto: Getty Images
28. nov. 2019 | Børn | Vores Børn

Åh åh. En kold lungebetændelse er på omgang i skolen, og junior har taget sig en god snotnæse og en begyndende feber med hjem. Alarmknapperne blinker, for er det ikke noget med månedsvis af tør hoste og feberture, der udebliver? Og hvad er det nu lige, forskellen er på den kolde og den almindelige slags?

Hvert år rammes tusindvis af danskere af kold lungebetændelse, og omtrent hvert fjerde år er sygdommen så udbredt, at man taler om en decideret epidemi. Som med alle andre smitsomme sygdomme, kan det særligt mærkes hos vores yngste borgere, der stikker hovederne tæt sammen i skolerne og i SFO’en.

Men hvad er kold lungebetændelse egentlig? Er den farlig? Og hvordan sørger du for, at junior kommer sig hurtigt over hosten, hakken og den løbende næse?

Læs alt, du skal vide, om kold lungebetændelse hos børn her.

LÆS OGSÅ: SOS til små snotnæser

Hvad er kold lungebetændelse?

En kold omgang lungebetændelse er slet ikke så kold, som den lyder. Faktisk er den snarere varm, da alle børn med en kold lungebetændelse vil have feber og lune pander. Sygdommen er – simpelt sagt – en betændelsestilstand i luftvejene, som skyldes bakterien mycoplasma, der skaber en særlig reaktion i blodet. De fleste, der lider af kold lungebetændelse, vil også få bronkitis, og derfor er det almindeligt, at små mennesker hoster meget – og længe – hvis de bliver smittet.

Sygdommen kan ramme alle, men særligt skolebørn under 13 år er udsatte, mens børn under femårsalderen sjældent bliver ramt.

Hvad er forskellen på en kold og en almindelig lungebetændelse?

Svaret finder du typisk i graden af feber. I langt de fleste tilfælde er kold lungebetændelse helt ufarligt, og mens børn ganske vist vil få let forhøjet feber under en kold lungebetændelse, vil den ofte ikke være lige så høj som ved en bakteriel lungebetændelse. En lungebetændelse kan dog skyldes både almindelige og atypiske bakterier, ligesom diverse vira også kan være synderen, og klinisk set er det derfor ikke feberen, der kan adskille typen af lungebetændelse. Praktiserende læger måler gerne efter proteinet CRP i blodet, og hvis den er lav, kan det tyde på en kold lungebetændelse, der i lægefarlige termer også kaldes en ”atypisk lungebetændelse”.

Kun cirka én ud af ti med en kold lungebetændelse udvikler tegn på en reel lungebetændelse, og typisk vil den kræve en antibiotikabehandling, som udskrives hos lægen, mens en kold lungebetændelse i de lette tilfælde vil gå over af sig selv.

Hvad er symptomerne på kold lungebetændelse?

Der vil typisk gå to til tre uger, til dit barn begynder at udvise symptomer på en kold lungebetændelse, og de ligner til forveksling en ganske almindelig influenza. Hold øje med den tørre hoste, der gerne bliver mere slimet med tiden, og som hænger ved i et godt stykke tid – det er nemlig ofte den, der afslører forskellen.

De mest almindelige symptomer på kold lungebetændelse:

  • Feber
  • Tør hoste, der i enkelte tilfælde kan gøre det svært at trække vejret, og som kan indeholde slim
  • Forkølelse med ondt i halsen
  • Løbende og tæt næse
  • Hovedpine
  • Muskelsmerter

LÆS OGSÅ: Vi sender syge børn i vuggestue og børnehave

Hvor lang tid varer en kold lungebetændelse?

En kold lungebetændelse kan være en langtrukken fornøjelse – særligt hvis den udvikler sig til en almindelig lungebetændelse, der skal behandles hos lægen. De fleste syge børn vil hoste i op til 3-4 uger, men da man godt kan få sygdommen flere gange i træk henover den samme vinter, kan de mest uheldige døje med hoste og snottede næser i flere måneder. Hosten kan endda også fortsætte, selvom barnet ellers er blevet rask.

Hvordan smitter kold lungebetændelse?

Hoste er den helt store smittespreder, når det kommer til kold lungebetændelse. Sygdommen smitter nemlig igennem luften, og har dit barn først fået færten af bakterien, er der ikke ret meget at gøre. Det kræver dog tæt kontakt for at blive smittet, og derfor kan det være en god idé at holde små mennesker væk fra andre, der er syge. Og ja, det er måske ikke helt så let, som det lyder. Derfor er kold lungebetændelse også temmelig udbredt i familier og i skoler og daginstitutioner, hvor de mindste typisk stikker hovederne tæt sammen. Er uheldet ude? Bare rolig, behandlingen er heldigvis simpel.  

Hvordan behandler man kold lungebetændelse?

Har junior hevet sig en kold lungebetændelse med hjem fra skolen eller SFO’en, kan du fint vente, til han har feber og har hostet i mere end fem dage, før du tager ham til lægen. Lægen vil typisk lytte til dit barns lunger eller tage et skrab fra slimhinden i halsen og sende det til undersøgelse. Blodprøver og røntgenundersøgelser kan også være nødvendige, hvis sygdommen er særligt krads. 

Kræver betændelsen behandling, skal du styre godt udenom almindelig penicillin. En kold lungebetændelse skyldes nemlig en meget lille bakterie uden cellevæg, som er naturligt resistent overfor den type medicin, og derfor behandler man gerne med en særlig tre- til ti-dages antibiotikakur i stedet alt afhængig af alder. De fleste børn vil dog blive raske af sig selv og behøver derfor ikke andet end hjælp fra mor og far og lidt ekstra kærlighed og omsorg.

Kilder: Børnelæge Thomas Lee Dahm, Netdoktor.dk, Sygeborn.dkSundhed.dk , Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut

Anbefalet til dig