Barn med kolik
Foto: Colourbox Synes du, der et hårdt at have et kolikbarn? Så trøst dig med, at kolikbørn står stærkt senere i livet, (formentlig) fordi de får masser af kropskontakt som nyfødte.

Barn med kolik

Kolik: 6 typiske udfordringer for mødre med kolikbørn

Hvordan passer du på dig selv, når du har en baby med kolik? Eksperterne giver dig løsningen på 6 klassiske udfordringer.

1. Kan jeg elske mit barn, når han græder konstant?

Som mor til et barn med kolik vil der automatisk opstå en stor intimitet mellem dig og dit barn, da du i dine forsøg på at trøste ham vil holde din baby tæt ind til dig meget af tiden. Men samtidig med nærkontakten vil du også opbygge en frustration, som er naturlig, når du har et så krævende barn. Men kærlighed og frustration kan godt gå hånd i hånd. For når du er vidne til, at dit barn er så ulykkeligt, trigger det din moderfølelse, for du vil så gerne hjælpe din baby. Så dine kærlige og ømme følelser for dit barn vil være ekstra stærke.

2. Vil mit barn få varige men af at græde meget?

Al forskning tyder på, at kolikbørn ikke tager skade. Tværtimod tyder meget forskning på, at kolikbørn bliver klogere og klarer sig bedre i skolen. Det kan skyldes, at kolikbørn får enormt meget kropskontakt med deres mor, når hun forsøger at trøste det.

LÆS OGSÅ: Hjælp, har mit barn kolik?

3. Hvad gør jeg, når jeg bliver særlig frustreret?

Det er en god idé at lægge dit barn fra dig, når du føler dig meget frustreret, for i sådan en situation, kan du alligevel ikke gøre noget godt for dit barn. Læg baby et sikkert sted, gå ud i køkkenet, og drik et glas vand. Ofte vil det være nok til at genvinde lidt kræfter.Nogle mødre siger, at de kan få lyst til lige så stille at lukke døren og forsvinde. Ofte er det ikke noget, du har lyst til at fortælle sundhedsplejersken, men faktisk er det netop det, du skal gøre. Vær så åben, og så ærlig som muligt, og træk på dit netværk. Fortæl dem, at du har det hårdt. Alle mødre får lyst til at kyle deres barn ud af vinduet indimellem. Også dem, der ikke har kolikbørn.

4. Hvordan påvirker den konstante gråd de ældre søskende?

Børn kan ikke lide gråd, så det vil påvirke dine større børn. Men det er et livsvilkår at være sammen i en familie, og når I har et kolikbarn, får I på den lange bane som forældre vist de ældre søskende, at her kan vi rumme udfordringen. I hjælper hinanden.

5. Hvordan passer jeg bedst muligt på mig selv?

Sørg for at komme ud med dit barn, uanset om han eller hun græder. Du skal ikke lukke dig inde, selv om det kan virke som det nemmeste. Det kan hjælpe både dig og dit barn at få lidt ny luft og energi. Brug også dit netværk, så du kan få en pause, og fortæl om, hvor svært og hårdt det er, så du kan få anerkendelse for den situation, du sidder i. At føle sig alene med sine frustrationer gør alting meget værre.

LÆS OGSÅ: Kolikkens mysterium

Faktaboks

Tina Witt er barselscoach og medstifter af sitet Sneglehuset.com, hvor du blandt andet kan hente hjælp til at vælge den rette bæresele eller slynge. Se også Barselscoach.dk

Dorte Fischer er sundhedsplejerske og forfatter. Hun har ligeledes arbejdet som sygeplejerske på en børne- og barselsafdeling.

At huske at spise giver måske sig selv, men bliver ikke desto mindre hurtigt det, du glemmer, når alt andet sejler. Men indtag dine måltider hver dag. Det er meget vigtigt for dit velbefindende. Få for eksempel din mand til at lave nogle madpakker til dig, som du kan spise med én hånd.

Sortér i de gode råd du får, for ellers kan du pludselig ikke se din egen personlighed i det, du går rundt og laver. Tilgiv dig selv, og tro på, at du gør det godt nok.

6. Hvordan kan jeg få mine veninder til at forstå, hvad jeg gennemgår?

Fortæl dine veninder, at de skal gange den aftenuro, de sikkert selv kender fra deres baby, med seks, så forstår de godt, hvad du gennemgår. Men pas på, at du ikke skaber en kampplads, hvor det handler om at få hende til at forstå. For vi kan ikke forstå alt omkring hinanden, og din veninde har sikkert heller ikke selv et kæmpe overskud, hvis hun selv står med et lille barn.

Kilder: Sundhedsplejerske Dorte Fischer og barselscoach Tina Witt

LÆS OGSÅ: Kolik: "Det værste var ikke gråden. Det var visheden om, at det gjorde så ondt på ham"

LÆS OGSÅ: Mascha Vang: "Jeg græd lige så meget som mit barn"

LÆS OGSÅ: Derfor er babygråd fantastisk

Se, hvad vi ellers skriver om: Baby og Kolik